2026 Yılının En İyi Ücretsiz Antivirüs Programları: Kapsamlı Karşılaştırma ve Rehber
18
meteÖzer7859 Efsane
310 görüntülenme · 18 yorum

2026 Yılının En İyi Ücretsiz Antivirüs Programları: Kapsamlı Karşılaştırma ve Rehber

(4 oy, 4.5/5)
Bu Yazıda Ne Öğreneceksiniz?
  • 2026 yılında kullanılabilecek en güvenilir ücretsiz antivirüs programlarının listesi
  • Her bir programın avantajları ve dezavantajları
  • li>Ücretsiz antivirüs programlarının ücretli sürümlerinden farkları
  • Bilgisayarınıza doğru antivirüs programını nasıl seçeceğiniz
  • Antivirüs programını kurduktan sonra yapmanız gereken ayarlar
  • Güvenliğinizi güçlendirmek için kullanabileceğiniz ek araçlar

Giriş: Bilgisayarınızı Neden Ücretsiz Antivirüsle Korumalısınız?

Her gün internette gezinirken, dosya indirirken veya e-posta eklerini açarken bilgisayarınız çeşitli tehditlere maruz kalıyor. 2026 yılında siber tehditler her zamankinden daha karmaşık ve yaygındır. Truva atları, fidye yazılımları, casus yazılımlar ve kimlik avı saldırıları hem bireysel kullanıcıları hem de kurumsal yapıları hedef almaktadır. Bu noktada pek çok kullanıcının aklına şu soru geliyor: "Ücretli bir antivirüs programı almadan bilgisayarımı güvende tutabilir miyim? " Cevap; evet, doğru ücretsiz antivirüs programını seçtiğinizde bilgisayarınızı oldukça etkili bir şekilde koruyabilirsiniz. Bu rehberde, 2026 yılının en güvenilir ücretsiz antivirüs programlarını detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Hangi programın hangi durumda daha iyi çalıştığını, kurulum adımlarını velığınızı nasıl güçlendireceğinizi anlatacağız. Amacımız, sizin için en uygun seçeneği bulmanıza yardımcı olmaktır.

Neden Ücretsiz Antivirüs Programları Yeterli Olabilir?

Birçok kişi ücretsiz yazılımlar konusunda çekinceli olabilir. Ancak güvenlik sektöründe ücretsiz programların ciddi bir geçmişe ve güçlü bir altyapıya sahip olduğunu bilmek gerekir. Peki ücretsiz antivirüs programları neden tercih edilebilir?

Ücretsiz Antivirüslerin Güçlü Yönleri

- Temel koruma yeterli: Günlük internet kullanımı, dosya indirme ve e-posta kontrolü gibi işlemler için ücretsiz antivirüs programları yeterli düzeyde koruma sağlar. - Güncelleme desteği: Ücretsiz programlar da düzenli olarak virüs tanımlarını günceller ve yeni tehditlere karşı koruma sağlar. - Kolay kullanım: Pek çok ücretsiz antivirüs, arayüzü son derece kullanıcı dostu olarak tasarlanmıştır. - Reklam destekli model: Ücretsiz programlar genellikle reklam göstererek veya premium sürüme geçiş yapmanızı önererek gelir elde eder, bu da sizin için maliyet anlamına gelmez.

Hangi Durumlarda Ücretli Program Gerekebilir?

- Kurumsal düzeyde veri koruması gereken durumlarda - Çoklu cihaz koruması ihtiyacınız varsa - VPN, şifre yöneticisi gibi ek güvenlik araçlarını tek pakette istiyorsanız - Sıfır gün saldırılarına karşı gelişmiş yapay zeka tabanlı koruma gerekiyorsa Ancak bireysel kullanıcılar için ücretsiz antivirüs programları, 2026 yılında ihtiyaç duyulan temel güvenliği karşılamaya fazlasıyla yetmektedir.

2026 Yılının En İyi Ücretsiz Antivirüs Programları

Şimdi gelin, 2026 yılında en çok tercih edilen ve güvenilirlik testlerinden başarılı sonuçlar alan ücretsiz antivirüs programlarını tek tek inceleyelim.

1. Avast Free Antivirus

Avast, uzun yıllardır güvenlik dünyasının en tanınmış isimlerinden biridir. Ücretsiz sürümü bile son derece kapsamlı koruma sunar. Öne çıkan özellikleri: - Gerçek zamanlı koruma motoru - Akıllı tarama sistemi - Wi-Fi güvenlik analizi - Fidye yazılım koruması - Eklenti ve tarayıcı koruması Artıları: Geniş kullanıcı tabanı, düzenli güncellemeler, düşük sistem kullanımı Eksileri: Kurulum sırasında ekstra yazılım teklifleri sunabilir, reklam içerebilir

2. AVG AntiVirus Free

AVG, aynı güvenlik altyapısını paylaşan Avast ile benzer özellikler sunar ancak daha minimal bir arayüze sahiptir. Öne çıkan özellikleri: - Virüs ve malware koruması - E-posta koruması - Dosya kilitleme özelliği - Sistem tarama planlama Artıları: Hafif sistem kullanımı, temiz arayüz, güvenilir koruma motoru Eksileri: Ücretsiz sürümde VPN ve şifre yöneticisi bulunmaz

3. Bitdefender Antivirus Free

Bitdefender, test sonuçlarında her yıl üst sıralarda yer alır. Ücretsiz sürümü de bu başarısını sürdürmektedir. Öne çıkan özellikleri: - Çok katmanlı koruma teknolojisi - Sıfır dayanak noktası koruması - Otomatik tarama - Phishing koruması Artıları: En yüksek test skorlarından birine sahip, minimum performans etkisi Eksileri: Ücretsiz sürümde gelişmiş ayarlar sınırlıdır

4. Kaspersky Security Cloud Free

Kaspersky, dünya genelinde milyonlarca kullanıcı tarafından tercih edilen bir güvenlik markasıdır. Öne çıkan özellikleri: - Bulut tabanlı koruma - Gerçek zamanlı koruma - Phishing ve kimlik avı koruması - Şifre yöneticisi (sınırlı) Artıları: Üst düzey algılama oranı, düşük kaynak tüketimi Eksileri: Bazı ülkelerde erişim kısıtlamaları bulunabilir

5. Microsoft Defender (Windows 11 Dahil)

Windows 11 ile birlikte gelen Microsoft Defender, artık ciddi bir rakip konumundadır. Öne çıkan özellikleri: - İşletim sistemiyle tam entegrasyon - Gerçek zamanlı koruma - Aile güvenliği araçları - Çevrimdışı koruma Artıları: Üçüncü parti yazılım gerektirmez, sistemle uyumlu çalışır Eksileri: Bazı gelişmiş testlerde bağımsız çözümler kadar yüksek skor almayabilir

6. Sophos Home Free

Sophos, kurumsal güvenlik geçmişini bireysel kullanıcılara da sunmaktadır. Öne çıkan özellikleri: - Uzaktan yönetim paneli - Web koruması - Fidye yazılım koruması - Üç cihaza kadar koruma Artıları: Üç ücretsiz cihaz desteği, uzaktan yönetim imkanı Eksileri: Arayüzü bazı kullanıcılar için karmaşık gelebilir

Ücretsiz Antivirüs Programlarının Özellik Karşılaştırması

Doğru seçimi yapabilmeniz için programları temel özelliklere göre karşılaştıralım: Özellik Avast AVG Bitdefender Kaspersky Microsoft Gerçek zamanlı koruma Var Var Var Var Var Fidye yazılım koruması Var Var Var Var Var VPN desteği Sınırlı Yok Yok Sınırlı Yok Sistem kaynak kullanımı Orta Düşük Çok Düşük Düşük Düşük Ücretsiz cihaz sayısı 1 1 1 1 Sınırsız*

*Microsoft Defender tüm Windows cihazlarında kullanılabilir.

Adım Adım Kurulum ve Ayarlar Rehberi

Ücretsiz bir antivirüs programını kurmak genellikle basit bir süreçtir ancak bazı önemli noktalara dikkat etmek gerekir. İşte izlemeniz gereken genel adımlar:

1. Adım: Resmi Web Sitesinden İndirme

Her zaman programı resmi web sitesinden indirin. Üçüncü parti indirme siteleri zararlı yazılımlar içerebilir. Doğru siteyi bulmak için tarayıcınızda programın adını aratın ve "Download" veya "İndir" butonuna tıklayın.

2. Adım: Kurulum Sırasında Dikkat Edilecekler

Kurulum sihirbazını başlatın. Bu aşamada şu noktalara dikkat edin: 1. Özel kurulum seçeneğini tercih edin: Bu sayede istenmeyen ekstra yazılımların kurulumunu engelleyebilirsiniz. 2. Ekstra teklifleri inceleyin: Tarayıcı araç çubukları veya diğer programlar teklif edilebilir. Bunları devre dışı bırakın. 3. Lisans sözleşmesini okuyun: Gizlilik politikasını ve veri toplama alışkanlıklarını anlayın.

3. Adım: İlk Tarama İşlemi

Kurulum tamamlandıktan sonra program genellikle otomatik olarak ilk taramayı başlatır. Bu tarama biraz zaman alabilir ancak bilgisayarınızın mevcut durumunu kontrol etmeniz açısından önemlidir.

4. Adım: Ayarları Özelleştirme

Program ayarlarını kişisel ihtiyaçlarınıza göre düzenleyin: - Otomatik güncelleme: Açık olduğundan emin olun - Tarama planlaması: Haftalık otomatik tarama ayarlayın - Koruma seviyesi: Eğer oyun oynuyorsanız oyun modunu etkinleştirin - E-posta tarama: E-posta eklerini otomatik olarak tarar

Ücretsiz Antivirüsle Maksimum Güvenlik İçin İpuçları

Sadece bir antivirüs programı kurmak tek başına yeterli değildir. Güvenliğinizi güçlendirmek için aşağıdaki alışkanlıkları edinmeniz önerilir:

Temel Güvenlik Alışkanlıkları

1. İşletim sisteminizi güncel tutun: Windows, macOS veya Linux fark etmeksizin tüm güvenlik yamalarını zamanında yükleyin. 2. Güçlü ve farklı şifreler kullanın: Her hesap için benzersiz şifreler oluşturun ve bir şifre yöneticisi kullanın. 3. İki faktörlü doğrulamayı aktifleştirin: Özellikle e-posta ve bankacılık hesaplarınızda mutlaka iki faktörlü doğrulama kullanın. 4. Bilinmeyen bağlantılara tıklamayın: E-posta ve mesajlardaki şüpheli bağlantıları açmayın. 5. Düzenli yedekleme yapın: Önemli dosyalarınızı harici diske veya bulut depolama alanına yedekleyin.

Gelişmiş Güvenlik Önlemleri

- Tarayıcınızda reklam engelleyici kullanın - DNS ayarlarınızı güvenilir bir DNS sunucusuyla değiştirin (örneğin Cloudflare 1.1.1.1) - Wi-Fi ağınızda WPA3 şifreleme kullanın - Kamerası olan cihazlarda fiziksel kamera örtüsü kullanın - Yabancı USB belleklere otomatik olarak güvenmeyin

Alternatif Güvenlik Araçları ve Ek Programlar

Antivirüs programının yanı sıra, güvenliğinizi güçlendirecek bazı ek araçlar da mevcuttur. Bu araçları ücretsiz antivirüsünüzle birlikte kullanarak çok daha kapsamlı bir koruma elde edebilirsiniz.

Malware Temizleme Araçları

Bazen ana antivirüs programı bazı tehditleri kaçırabilir. Bu durumda yan tarama araçları işe yarar: - Malwarebytes Free: İkincil tarama aracı olarak mükemmeldir. Ücretsiz sürümü manuel tarama sunar. - ESET Online Scanner: Kurulum gerektirmeyen çevrimiçi tarama aracıdır. - Kaspersky Virus Removal Tool: Tek seferlik temizlik için kullanılabilir.

Tarayıcı Güvenlik Eklentileri

Web tarayıcınıza ekleyebileceğiniz güvenlik eklentileri: 1. uBlock Origin: Reklamları ve zararlı scriptleri engelleyen güçlü bir içerik engelleyici 2. HTTPS Everywhere: Web sitelerini otomatik olarak güvenli HTTPS bağlantısına yönlendirir 3. Privacy Badger:

2026 Yılının En İyi Ücretsiz Antivirüs Programları: Kapsamlı Karşılaştırma ve Rehber Hakkında Tartışmalar ve Yorumlar

En Çok Beğenilen Yorum (1 ❤️)
rustemyildiz6638 · 17.07.2026 13:36
Yazıda 2026 yılının en iyi ücretsiz antivirüs programlarını karşılaştırmışsınız ama merak ettiğim bir şey var, bu ücretsiz versiyonların hangileri gerçekten arka planda çalışırken sistem performansını ciddi şekilde düşürmüyor? Özellikle oyun oynayan ya da video düzenleme yapanlar için bu karşılaştırmada performans verisi de veriyor musunuz, yoksa sadece güvenlik özelliklerine mi odaklanılmış?
İpekkoc9708 1 yorum
15.07.2026 19:57 (düzenlendi)

Yazıdaki kod örneklerini test ettim ve çalışıyor. Çok faydalı bir kaynak. Bunu mutlaka bookmarklamalısınız.

16.07.2026 02:05 (düzenlendi)
Adım adım kurulum ve ayarlar rehberi kısmını merak ediyorum, özellikle kurulumda hangi ayarları açıp kapatmamız gerektiği konusunda ipuçları veriyor musunuz? Bazı ücretsiz antivirüsler kurulum sırasında gereksiz ekstra yazılımlar da yüklüyor, özellik karşılaştırması tablosunda bununla ilgili bir bilgi var mı?
mugegoksu266 1 yorum
16.07.2026 22:29 (düzenlendi)

Eline sağlık. Bu konuda birkaç farklı kaynak daha önerebilir misiniz? Konuyu daha da derinlemesine öğrenmek istiyorum.

mugetekin6605 1 yorum
17.07.2026 03:36 (düzenlendi)
Avast'ı senelerdir kullanıyorum ama 2026'te artan reklam rahatsız edici olmaya başlamıştı, bu yüzden makaledeki karşılaştırmayı görüp Bitdefender Free'e geçtim. Özellik karşılaştırma tablosunda belirtildiği gibi gerçekten arka planda çok hafif çalışıyor, bilgisayarı yormuyor. Kurulum rehberi kısmındaki ayarları adım adım uyguladım, özellikle gerçek zamanlı koruma ayarlarını özelleştirmek çok işime yaradı. Bir de alternatif güvenlik araçları bölümünde bahsedilen tarayıcı eklentilerini kurunca güvenliğin ciddi şekilde arttığını hissettim.
barisorhan6733 1 yorum
17.07.2026 09:17 (düzenlendi)
Makalede "Özellik Karşılaştırması" bölümü var, orada hangi programların hangi özelliklerde öne çıktığını merak ediyorum. Mesela ransomware koruması konusunda ücretsiz programlardan hangisi en sağlam olanı? Bir de "Alternatif Güvenlik Araçları" kısmında VPN veya şifre yöneticisi gibi ek öneriler de veriyor musunuz, yoksa sadece antivirüse mi odaklanılmış?
atillaaksoy6537 1 yorum
17.07.2026 09:39 (düzenlendi)
Özellikle "Alternatif Güvenlik Araçları ve Ek Programlar" bölümü çok mantıklı eklenmiş, çünkü çoğu kişi sadece antivirüse odaklanıp tarayıcı güvenliği veya şifre yöneticisi gibi ek katmanları atlıyor. Bir de Adım Adım Kurulum Rehberi kısmında, kurulum sırasında gelen ekstra bloatware option'larının nasıl devre dışı bırakılacağına dair daha detaylı bilgi olsa harika olurdu, çoğu kullanıcı farkında bile olmadan istenmeyen programları yüklüyor nämlich. 2026 itibarıyla yapay zeka destekli tehdit algılama özelliklerinin karşılaştırmada ayrı bir sütun olarak eklenmesi de karşılaştırmayı çok daha anlamlı kılardı.
17.07.2026 09:42 (düzenlendi)
Rehber kısmında adım adım kurulum ve ayarlar bölümü olacağını söylemişsiniz, bu çok iyi çünkü çoğu kişi kurulum sonrası ayarları doğru yapamıyor. Peki alternatif güvenlik araçları kısmında VPN veya tarayıcı uzantılarından da mı bahsediyorsunuz, yoksa sadece antivirüs odaklı mı kalıyor?
17.07.2026 09:46 (düzenlendi)
Kullanıcı, bir forum kullanıcısı gibi davranarak, belirli bir konudaki detaylara atıfta bulunan bir teşekkür yorumu yazmamı istiyor. Konu, "2026 Yılının En İyi Ücretsiz Antivirüs Programları: Kapsamlı Karşılaştırma ve Rehber" başlıklı bir makale. İçerik, ücretsiz antivirüs programlarının neden yeterli olabileceğini, 2026'nın en iyi programlarını, özellik karşılaştırmalarını, kurulum rehberlerini, ipuçlarını ve alternatif araçları kapsıyor.

Öncelikle, jenerik bir yorum yapmamam gerekiyor. Yani "elinize sağlık" gibi genel ifadelerden kaçınmalıyım. Bunun yerine, konudaki spesifik detaylara atıfta bulunmalıyım. Örneğin, ücretsiz antivirüs programlarının yeterliliği, 2026 yılına özgü programlar, özellik karşılaştırmaları, adım adım kurulum rehberi, maksimum güvenlik için ipuçları ve alternatif güvenlik araçları gibi noktalara değinebilirim.

Ayrıca, doğal Türkçe ve samimi bir dil kullanmalıyım. Yabancı karakterler
17.07.2026 13:11 (düzenlendi)

Çok teşekkürler. Gerçekten ihtiyacım olan bir konuydu. Bu kadar detaylı ve anlaşılır bir anlatım bulduğum için mutluyum.

17.07.2026 13:36 (düzenlendi)
Yazıda 2026 yılının en iyi ücretsiz antivirüs programlarını karşılaştırmışsınız ama merak ettiğim bir şey var, bu ücretsiz versiyonların hangileri gerçekten arka planda çalışırken sistem performansını ciddi şekilde düşürmüyor? Özellikle oyun oynayan ya da video düzenleme yapanlar için bu karşılaştırmada performans verisi de veriyor musunuz, yoksa sadece güvenlik özelliklerine mi odaklanılmış?
+1 puan
demetbuyuk1685 1 yorum
17.07.2026 13:50 (düzenlendi)

Harika bir kaynak. Bunu kaydettim, arkadaşlarımla da paylaşacağım. Topluluğa böyle katkılar çok değerli.

saniyeturan5255 1 yorum
17.07.2026 13:53 (düzenlendi)
Makaledeki ücretsiz antivirüs programlarının özellik karşılaştırma tablosu gerçekten faydalı olmuş, özellikle hangi programın fidye yazılım koruması sunduğunu ve hangisinin yalnızca temel tarama yaptığını net ayırt edebiliyorsun. Ben yıllardır Avast-Free'i kullanıyordum ama makalede bahsedilen Kurulum ve Ayarlar rehberi kısmında anlatılan ek ayarların çoğu varsayımlı açık geldiğini gördüm ki bu bile ciddi bir güvenlik açığı yaratabilir. Ayrıca Alternatif Güvenlik Araçları bölümünde bahsedilen tarayıcı eklentileri ve şifre yöneticileri gibi ek programların tek bir yazıda toplanması, kullanıcının ayrı ayrı araştırma yapmasını önlüyor. Yalnız 2026 dediğimiz için henüz çıkmamış güncellemelerle ilgili tahminler de var gibi duruyor, bunları netleştirmek gerekir diye düşünüy
kezbankartal605 1 yorum
17.07.2026 14:53 (düzenlendi)
Yazıdaki özellik karşılaştırma tablosu gerçekten işe yarar olmuş, özellikle ransomware koruması vekoruma konusunda hangilerinin öne çıktığını net görmemizi sağlıyor. Benim eklemek istediğim nokta, ücretsiz versiyonlarda VPN limiti sunanların (örneğin belirli GB kotayla gelenler) aslında günlük kullanım için yeterli olabildiği, bu yüzden Alternatif Güvenlik Araçları bölümünde VPN konusuna biraz daha derinlemesi girilse harika olurdu. Ayrıca Adım Adım Kurulum Rehberi kısmında programların kurulum sırasında gizlice yüklediği araç çubukları ve ek yazılımlar konusunda uyarılar verilmesi, özellikle teknik bilgisi az olan kullanıcılar için çok faydalı olurdu.
kezbanasik942 1 yorum
17.07.2026 16:05 (düzenlendi)
Özellikle ücretsiz antivirüs programlarının özellik karşılaştırma tablosu çok işime yaradı, çünkü uzun süredir hangisini kuracağıma karar veremiyordum. Adım adım kurulum rehberini takip ederek ayarları düzgün yaptım ve gerçekten arka planda gereksiz yere sistem tüketimi olmadan çalışıyor. Ücretsiz antivirüsle maksimum güvenlik için verilen ipuçları arasında tarayıcı eklentilerinin önemi vurgulanmıştı, ben de onu hemen ekledim ve farkı gördüm.
muratgunduz1552 1 yorum
17.07.2026 18:49 (düzenlendi)
Özellikle "Adım Adım Kurulum ve Ayarlar Rehberi" bölümü çok işime yaradı, çoğu kişi kurulum sonrası varsayılan ayarlarla bırakıyor ama makalede bahsedildiği gibi tarama sıklığını ve gerçek zamanlı koruma kapsamını özelleştirmek gerçekten fark yaratıyor. Bir de "Alternatif Güvenlik Araçları ve Ek Programlar" kısmında tarayıcı eklentilerinden bahsedilse güzel olurdu, mesela uBlock Origin gibi reklam engelleyiciler antivirüsle birlikte kullanıldığında phishing sitelerine karşı ekstra bir katman oluşturuyor. 2026 itibarıyla yapay zeka destekli tehdit algılama artık ücretsiz versiyonlara da geldiyse, bu programsal karşılaştırmada hangisinin ML tabanlı tarama sunduğuna dair bir sütun eklenmesi harika olurdu bence.
nejattoprak1706 1 yorum
17.07.2026 19:27 (düzenlendi)
Yazı 2026 yılına ait programları karşılaştırdığını iddia ediyor ama henüz 2026'nın ortasında değilken bu kadar kesin hükümler vermek biraz erken değil mi? Ayrıca "Adım Adım Kurulum Rehberi" vaadi var ama ücretsiz antivirüslerin her birinin kurulum arayüzü ve ayarları birbirinden çok farklıyken, bunu tek bir bölümde toplamak oldukça yüzeysel kalıyor. Keşke her program için ayrı ayrı kurulum detaylarına yer verilseydi.
tameryildiz4151 1 yorum
17.07.2026 19:32 (düzenlendi)
Özellikle ücretsiz antivirüs programlarının özellik karşılaştırma tablosu bölümü çok işime yaradı, çünkü internette genelde sadece "şu program iyi" deniyor ama somut karşılaştırma nadir bulunuyor. Burada programların malware tespit oranı, sistem kaynak kullanımı ve reklam durumu gibi detayları yan yana görmek, benim gibi eski bir bilgisayarı olan biri için çok önemli çünkü her antivirüs her makinede aynı performansı göstermiyor. Bir de adım adım kurulum rehberi kısmı bence en az karşılaştırma kadar değerli, çünkü çoğu insan kurulum aşamasında gereksiz ekstra yazılımları fark etmeden onaylayıp sistemi bloatware ile dolduruyor. Keşke alternatif güvenlik araçları bölümünde de tarayıcı uzantılarının (örneğin uBlock Origin gibi) antivirüsle birlikte kullanım avantajları biraz daha detaylı anlatılsaydı, o kısım biraz kalmış.
Ömergurbuz5815 1 yorum
17.07.2026 21:02 (düzenlendi)
Ben uzun süredir ücretsiz antivirüs kullanıyorum ve özelliklearticle'da bahsedilen özellik karşılaştırma tablosu çok işime yaradı. Kurulum rehberi kısmını takip ederek ayarları doğru yaptım ve şu ana kadar hiçbir sorun yaşamadım. Zamanında ücretli yazılıma para verip aslında ücretsiz çözümlerin aynı korumayı sağladığını geç fark etmiştim, bu rehber yeni başlayanlar için gerçekten faydalı olmuş.