19
kaankaya2154 Efsane
45 görüntülenme · 19 yorum

Domain Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Kritik Nokta

(50 oy, 3.9/5)

Domain Satın Alma Rehberi

Yanlış domain seçimi tüm SEO emeğinizi boşa çıkarabilir:

1. .com.tr vs .com

Türkiye hedefli projelerde .com.tr avantajlı ama .com daha global algılanır.

2. Domain Yaşı

Eski domain'ler SEO'da avantajlıdır. Whois sorgulaması yapın.

3. Geçmiş Kontrolü

web.archive.org'dan domain geçmişini kontrol edin. Spam geçmişi varsa uzak durun.

4. Marka Tescili

Domain almadan önce Türk Patent'te marka sorgulaması yapın.

5. Kısa ve Akılda Kalıcı

15 karakter altı, telaffuzu kolay domain'ler tercih edin.

Siz domain seçerken nelere dikkat ediyorsunuz?

İlgili Konular

Domain Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Kritik Nokta Hakkında Tartışmalar ve Yorumlar

En Çok Beğenilen Yorum (2 ❤️)
burcugokalp6122 · 16.07.2026 22:08
Özellikle web.archive.org ile domain geçmişini kontrol etme konusunu hiç düşünmemiştim, çok mantıklı bir tavsiye. Ayrıca Türk Patent'te marka sorgulaması yapmayı da atlıyordum hep, bundan sonra kesinlikle domain almadan önce bu adımı atlamam. 15 karakter altında kalma meselesi de kulaklarıma küpe oldu, bazı domainlerim maalesef bu kuralı ihlal ediyor. İyi bir rehber olmuş, teşekkürler!
fatihatalay6676 1 yorum
15.07.2026 00:15 (düzenlendi)
Aynen katılıyorum, web.archive.org kontrolü çok ama çok önemli. Geçenlerde bir domain beğenmiştim, fiyat da uygundu ama Wayback'te baktığımda bir dönem tamamen ilaç spamı yapıldığını gördüm, hemen vazgeçtim. Bir de marka tescil meselesi var, 4. maddede bahsedildiği gibi Türk Patent'te kontrol etmemiş bir arkadaşım vardı, domain'i aldıktan sonra gerçek marka sahibinden uyarı mektubu geldi ve tüm emeği boşa gitti. Kısa domain bulmak da artık epey zor, 15 karakter altında domain bulmak neredeyse imkansız gibi bir şey oldu açıkçası.
İnanarslan1026 1 yorum
15.07.2026 06:05 (düzenlendi)

Katılıyorum, bu yöntem gerçekten etkili. Ben de yıllardır aynı şekilde çalışıyorum ve hiçbir sorun yaşamadım.

15.07.2026 12:50 (düzenlendi)
Harika bir rehber olmuş, özellikle web. archive. org'dan geçmiş kontrolü yapma tavsiyesini daha önce hiç düşünmemiştim. Bir de marka tescili adımını atlamamak gerçekten önemli, sonradan yaşanabilecek hukuki sıkıntıların önüne geçmek açısından çok mantıklı bir öneri. Domain yaşı konusundaki bilgi de çok faydalı, Whois sorgulaması yaparak hareket etmek artık zorunluluk gibi görünüyor.
zelihabulut8066 1 yorum
15.07.2026 20:00 (düzenlendi)
3 ve 4 numaralı maddeler gerçekten altın değerinde, çoğu insan bunu atlıyor. Ben ek olarak whois sorgulamasında domain'in daha önce kaç farklı siteye bağlı olduğunu da kontrol ediyorum, çünkü tek bir spam siteye bağlıysa Risk az ama sürekli el değiştirmiş domain'lerde şüpheci olmak lazım. Bir de marka tescili konusunda sadece birebir aynı ismi değil, telaffuzu benzer alternatifleri de Türk Patent'te kontrol etmenizi öneririm; ileride trademark davası ile karşılaşmamak için.
okangurbuz2045 1 yorum
15.07.2026 23:52 (düzenlendi)

Güzel bir makale. PHP 8. x ile gelen yeni özellikleri de ekleyebilirseniz daha kapsamlı olur. Yine de elinize sağlık.

Özguraslan5851 1 yorum
16.07.2026 01:39 (düzenlendi)

Bu konuda ben de deneyimlerimi paylaşmak isterim. Geçen yıl bir projede bu yöntemi uygulamıştık ve performansta gözle görülür bir iyileşme oldu.

+1 puan
ranaÖztuna257 1 yorum
16.07.2026 04:02 (düzenlendi)
Özellikle 3. maddede geçen web.archive.org ile geçmiş kontrolü meselesi çok doğru bir tavsiye, çoğu insan domain alırken sadece fiyatına bakıyor ama daha önce spam olarak kullanılmış bir domain almak SEO açısından ciddi handikap yaratıyor. Ayrıca .com.tr ve .com karşılaştırması da önemli, mesela e-ticaret gibi global bir hedefin varsa .com daha mantıklı ama sadece Türkiye odaklı bir haber sitesi açacaksan .com.tr hem güvenilirlik hem de yerel SEO açısından öne çıkıyor. Marka tescili konusunu da eklemiş olman güzel, özellikle domain aldıktan sonra marka conflict'ı yaşamak başa bela olabiliyor.
16.07.2026 05:24 (düzenlendi)

Ben de benzer bir projede bu yöntemi kullanmıştım. Gerçekten işe yarayan bir yaklaşım. Paylaşım için teşekkürler.

+1 puan
canisik9273 1 yorum
16.07.2026 07:00 (düzenlendi)
Bu yazı tam zamanında çıktı, özellikle web. archive. org ile geçmiş kontrolü ve Türk Patent'te marka sorgulaması yapmadan domain alan biri olarak beni uyardı. Whois sorgulamasıyla domain yaşı kontrol etmeyi hiç aklıma getirmemiştim, SEO açısından büyük avantaj olabildiğini bilmiyordum. Bundan sonra 15 karakter kuralını ve. com. tr vs. com tercihini de mutlaka dikkate alacağım, gerçekten faydalı bir rehber olmuş.
+2 puan
leventgul4661 1 yorum
16.07.2026 14:33 (düzenlendi)
Özellikle web. archive. org'dan geçmiş kontrolü maddesini çok önemli buldum, çoğu kişi bunu atlıyor ama daha önce spam amaçlı kullanılmış bir domain almak baştan SEO'yu zehirleyebilir. Bir ekleme yapmak gerekirse, aynı şekilde Google'ın "site: domainadi. com" araması yaparak indexli sayfaları ve varsa zararlı bağlantıları da hızlıca görebilirsiniz. Ayrıca 15 karakter altı oluşu tek başına yetmez, kelime tire veya rakam eklemekten kaçınmak da marka bilinirliği için kritik, örneğin "turkweb. com" her zaman "turk-web-123. com"'dan daha akılda kalıcı olacaktır.
alpergunduz4166 1 yorum
16.07.2026 14:52 (düzenlendi)
10 kritik nokta diye başlık atılmış ama içerik 5 maddede kesilmiş, bu bile domain alırken dikkat edilmesi gereken bir ipucu aslında - sözünü tutmayan kaynaklardan uzak durun. Ayrıca Whois sorgulaması dediğiniz şey artık çoğu domain için gizli, özellikle GDPR'dan sonra bu madde biraz güncel değil kalmış. .com. tr'nin global'den avantajlı olduğunu söylüyorsunuz ama depoisition nedenleriyle hiç desteklememişsiniz, hangi sektörde avantajlı tam olarak?
mugeceylan2865 1 yorum
16.07.2026 17:32 (düzenlendi)
Tam da geçtiğimiz hafta bir domain alışverişi yaptım, bu rehberdeki ".com.tr mi .com mu" karşılaştırması çok yerinde. Ben de tam olarak bu ikilemde kaldım
Çigdemkaya8591 1 yorum
16.07.2026 18:15 (düzenlendi)
Web Archive'dan geçmiş kontrolü yapmayı hiç aklıma getirmemiştim, büyük ihtimalle daha önce spam yemiş bir domain alacaktım! Ayrıca Türk Patent'te marka sorgulaması konusu çok önemli, çoğu insan atlıyor bunu ve sonra başı ağrıyor. 15 karakter altı önerisini de kesinlikle uygulayacağım, affuzu kolay olması gerçekten büyük avantaj.
rizagenc6086 1 yorum
16.07.2026 20:28 (düzenlendi)
Web.archive.org'dan geçmiş kontrolü maddesi çok doğru, ben bir domain alırken tam da bunu yapmıştım ve daha önce spam olarak kullanılmış bir domain'e denk gelmiştim. Ayrıca 4. maddedeki marka tescili konusu çoğu insanın atladığı ama sonradan başını çok ağrıtan bir konu, mutlaka Türk Patent'ten kontrol edin. Bir de madde 5'te 15 karakter demişsiniz ama bence mümkünse 10 karakterin altında bile düşünmek lazım, telaffuz ederken insanlar yazarken de zorlanmasın.
+2 puan
burcugokalp6122 1 yorum
16.07.2026 22:08 (düzenlendi)
Özellikle web.archive.org ile domain geçmişini kontrol etme konusunu hiç düşünmemiştim, çok mantıklı bir tavsiye. Ayrıca Türk Patent'te marka sorgulaması yapmayı da atlıyordum hep, bundan sonra kesinlikle domain almadan önce bu adımı atlamam. 15 karakter altında kalma meselesi de kulaklarıma küpe oldu, bazı domainlerim maalesef bu kuralı ihlal ediyor. İyi bir rehber olmuş, teşekkürler!
+2 puan
16.07.2026 23:59 (düzenlendi)

Güzel bir rehber olmuş. Özellikle adım adım anlatım şekli çok başarılı. Yeni başlayanlar mutlaka okumalı.

gurkanyaman4492 1 yorum
17.07.2026 07:48 (düzenlendi)
Web Archive üzerinden geçmiş kontrolü yaparken, sadece spam geçmişine mi bakmak gerekiyor yoksa domain'in daha önce hangi içeriği barındırdığı da önemli mi? Mesela eski sahibi tamamen farklı bir sektöre ait bir site işlettiyse, bu durum yeni projem için bir handikap yaratır mı?
esrabas3700 1 yorum
17.07.2026 15:30 (düzenlendi)
Özellikle web. archive. org'dan geçmiş kontrolü yapmayı hiç düşünmemiştim, spam domainlere denk gelmemek için mutlaka kontrol edeceğim bundan sonra. Also, marka tescili adımını atlamak gerçekten büyük risk, Türk Patent'te sorgulama yapmak basit ama kritik bir detay paylaşmışsınız. Kısa ve akılda kalıcı domain arayışındayken bu maddeler çok işime yaradı, teşekkürler!
buraktoprak596 1 yorum
17.07.2026 16:22 (düzenlendi)
Özellikle. com. tr ve. com karşılaştırması çok yerinde bir noktaya değinmiş. Ben de bir projede önce. com. tr almıştım ama yurtdışına açılmak istediğimde insanlar markamı bulmakta zorlandı, sonra. com'u da ek almak zorunda kaldım. Bir de marka tescil konusunu atlayan arkadaşlar var, kesinlikle Türk Patent'te sorgulama yapın çünkü. domain aldıktan sonra marka başvurusu reddedilince büyük sıkıntı yaşanıyor. Whois'ten domain yaşına bakmayı da ihmal etmeyin, gerçekten 10 yıllık bir domain ile sıfır domain arasında SEO açısından ciddi fark var.

İlgili Konular