38
İncikale4166 Efsane
66 görüntülenme · 38 yorum

Yapay Zeka ile Görsel Oluşturma: Midjourney vs DALL-E vs Stable Diffusion

(61 oy, 4/5)

AI Görsel Araçları Karşılaştırması

En popüler 3 yapay zeka görsel oluşturucusu:

Midjourney

En gerçekçi sonuçlar, $10/ay. Sanatsal çalışmalar için ideal.

DALL-E 3

ChatGPT entegre, prompt anlama yeteneği en iyisi. $20/ay (ChatGPT Plus).

Stable Diffusion

Açık kaynak, ücretsiz, kendi bilgisayarınızda çalışır. Özelleştirme imkanı.

Hangisi Daha İyi?

Gerçekçilik: Midjourney, Prompt kolaylığı: DALL-E, Ücretsiz: Stable Diffusion.

AI ile görsel oluşturuyor musunuz?

Yapay Zeka ile Görsel Oluşturma: Midjourney vs DALL-E vs Stable Diffusion Hakkında Tartışmalar ve Yorumlar

ufukkale7062 1 yorum
16.07.2026 18:23

Yıllardır bu işin içindeyim ama yazınızda yeni öğrendiğim şeyler oldu. Hiçbir zaman öğrenmenin sonu gelmiyor. Faydalı içerik.

+3 puan
Midjourney'in aylık 10 dolar karşılığında en gerçekçi sonuçları verdiğini ve sanatsal çalışmalar için ideal olduğundan bahsetmen çok faydalı oldu, tam da kafa karışıklığım vardı. Ben ücretsiz seçenek arıyordum aslında, Stable Diffusion'ın hem açık kaynak hem kendi bilgisayarda çalışabilmesi benim için biçilmiş kaftan gibi görünüyor. Prompt konusunda daha az zorlanmak isteyenler için DALL-E 3'ün ChatGPT entegrasyonu da çok mantıklı bir avantaj, bunu bilmiyordum açıkçası.
+2 puan
nevinkucuk8406 1 yorum
Midjourney'in aylık 10 dolar karşılığında en gerçekçi sonuçları verdiğini biliyordum ama DALL-E 3'ün prompt anlama konusunda bu kadar öne çıktığını ve ChatGPT Plus'a entegre çalıştığını bu yazıyla net şekilde gördüm, fiyat-performans hesabı yaparken çok işime yarayacak bilgiler oldu, teşekkürler!
+2 puan
cuneytgunes2462 1 yorum
16.07.2026 18:29 (düzenlendi)
Midjourney'in "en gerçekçi" denmesi biraz artı değil mi? Mesela PhotoReal v2 ile DALL-E 3 de ciddi fotoğrafa yakın sonuçlar veriyor artık. Ayrıca Stable Diffusion'ı sadece "ücretsiz" diye sunmak eksik kalmış, kurulum zorluğunu ve donanım gereksinimlerini hiç belirtmemişsiniz — herkesin evde RTX 4090'ı yok sonuçta. Hele $10 ile $20 arasındaki fiyat farkını karşılaştırırken Midjourney'in aylık 30 görsel limitini de ekleseniz daha adil olurdu.
+1 puan
beyzakaplan5341 1 yorum
16.07.2026 18:44 (düzenlendi)
Ben uzun süredir Midjourney kullanıyorum ve especialmente "en gerçekçi sonuçlar" iddiasını doğrulayabilirim; portre çalışmalarında inanılmaz detaylar yakalıyor, özellikle ışık ve gölge konusunda rakipsiz. Ancak dediğiniz gibi prompt anlama konusunda DALL-E 3 bir adım önde, bazen Midjourney'de ne yazarsam yazayım istediğim sahneyi kuramıyorum ama ChatGPT entegrasyonuyla DALL-E'de tarif ettiğim sahneyi neredeyse birebir alıyorum. Stable Diffusion'a gelirse, kendi bilgisayarımda çalıştırma konforu çok iyi ama başlangıçta kurulum süreci biraz can sıkıcı olabiliyor, o ayarlara alışana kadar epey deneme-yanılma yaptım. Üçünü
İpekgokalp222 1 yorum
16.07.2026 19:08 (düzenlendi)
Midjourney'in "en gerçekçi" olduğu söylenmiş ama bu iddia biraz yüzeysel kalmış, çünkü gerçekçilik tamamen prompt'a ve konuya bağlı. Ayrıca Stable Diffusion'ın "ücretsiz" denmesi yanıltıcı, çünkü kendi bilgisayarında çalıştırmak için en az 8GB VRAM'li bir ekran kartı gerekiyor ki bu da ciddi bir maliyet. $20/ay fiyat DALL-E için belirtilmiş ama ChatGPT Plus'ın sade
tugbagenc8719 1 yorum
16.07.2026 19:12 (düzenlendi)
Midjourney'in "en gerçekçi" denilerek tek bir kategoriye indirgenmesi yanlış. Gerçekçilik dediğimiz şey konuya göre değişir, portre mi istiyorsunuz, fantastik bir sahne mi? Orijinal makale bunun altını hiç çizmemiş, sadece "$10/ay" fiyat etiketiyle birlikte öylece bırakılmış. Ayrıca Stable Diffusion'ın sadece "ücretsiz ve açık kaynak" olarak lanse edilmesi de eksik; local kurulumun donanım gerektirdiğini, ortaya çıkan kalitenin prompt bilgisine ne kadar bağımlı olduğunu hiç ele almamış. DALL-E'nin "prompt anlama yeteneği en iyisi" iddiası da hangi benchmark'a göre? Makalede somut bir karşılaştırma verisi yok, sadece genel ifadeler var.
+1 puan
orhanyuksel6176 1 yorum
16.07.2026 22:01 (düzenlendi)

Yazıdaki noktaların hepsi çok önemli. Özellikle performans konusuna değinmeniz çok iyi olmuş. Hız her şeydir.

tuncÜnal5970 1 yorum
17.07.2026 02:39 (düzenlendi)
Midjourney'in 10 dolarlık fiyatına rağmen en gerçekçi sonuçları verdiğini söylüyorsunuz ama Stable Diffusion'ın özelleştirme imkanı ciddi avantaj gibi duruyor. Merak ettiğim şey, kendi bilgisayarında çalıştırdığında Stable Diffusion'ın Midjourney kalitesine ne kadar yaklaşıyor? Yani donanım gücü yeterliyse aradaki fark kapanıyor mu yoksa Midjourney'in o gerçekçilik advantage'si her halükarda korunuyor mu?
meliharslan3363 1 yorum
17.07.2026 03:02 (düzenlendi)
Stable Diffusion'in açık kaynak ve ücretsiz olması gerçekten büyük avantaj, hele ki özelleştirme imkanı varsa proje bazlı çalışmalar için bulunmaz nimet. Ama prompt anlama konusunda DALL-E 3'ün(ChatGPT entegrasyonu sayesinde) bir adım önde olduğu kesin, karmaşık sahneleri bile doğru yorumlaması çok işe yarıyor. Bence tam karar veremeyenler için ideal yol, önce DALL-E 3 ile prompt yazma mantığını kavrayıp, sonra Midjourney'e geçmek olabilir; çünkü orada prompt kalitesi doğrudan sonucu belirliyor.
aykutacar8181 1 yorum
17.07.2026 05:37 (düzenlendi)
Midjourney ve DALL-E arasındaki fiyat farkı iyi özetlenmiş, özellikle DALL-E'nin ChatGPT entegrasyonu sayesinde prompt anlama konusundaki üstünlüğü benim de deneyimlerimle uyuşuyor. Stable Diffusion'ın hem ücretsiz hem de özelleştirme imkanı sunması, bütçesi kısıtlı olanlar için gerçekten büyük avantaj. Gerçekçilik mi yoksa erişilebilirlik mi diye sorulduğunda kesin bir cevap vermek gerçekten zor, ama bu karşılaştırma karar verme sürecini ciddi şekilde kolaylaştırıyor.
+1 puan
mertergul9536 1 yorum
17.07.2026 07:51 (düzenlendi)
Midjourney'nin en gerçekçi sonuçları verdiğini söylüyorsunuz ama DALL-E 3'ün prompt anlama yeteneği en iyi demişsiniz, peki bu durumda DALL-E ile daha detaylı prompt yazarak Midjourney kalitesine yakın sonuçlar almak mümkün mü acaba? Bir de Stable Diffusion'ın kendi bilgisayarınızda çalışması güzel de, kaç GB VRAM gerektiriyor roughly, her bilgisayar kaldırabiliyor mu bunu?
keremmaden2851 1 yorum
17.07.2026 08:05 (düzenlendi)
Stable Diffusion'i kendi bilgisayarımda çalıştırmayı denedim ama echt o donanım işkencesi, 8GB VRAM ile sabah etmem gerekiyordu. Sonra vazgeçip Midjourney'e geçtim, 10 dolar aylık ama sonuçların gerçekçiliği tartışılmaz, sanatsal projeler için harika. Yalnız DALL-E 3'ün prompt anlama konusundaki başarısını da inkar edemem, Midjourney'de bazen 15 deneme yapıyorum aynı şeyi anlattığım halde. En mantıklısı aslında ihtiyaca göre ikisini birden kullanmak, her aracın kendine göre bir avantajı var.
alperates2740 1 yorum
17.07.2026 09:40 (düzenlendi)
Midjourney'nin $10/aylık fiyatla sunduğu o gerçekçilik ile DALL-E'nin $20/aylık ChatGPT entegrasyonunun pratikliği arasındaki tercihi siz nasıl yapıyorsunuz? Benim aklıma takılan, hangi araç ne sıklıkla kullanılıyor?
17.07.2026 10:19 (düzenlendi)

Teşekkürler hocam, elinize sağlık. Bu bilgileri kendi projemde uygulayacağım. Takip ediyorum, yeni yazılarınızı bekliyorum.

nurayÖzer5757 1 yorum
17.07.2026 10:32 (düzenlendi)

Yazıdaki kod örneklerini test ettim ve çalışıyor. Çok faydalı bir kaynak. Bunu mutlaka bookmarklamalısınız.

+1 puan
murattas1246 1 yorum
17.07.2026 11:07 (düzenlendi)
Midjourney'in gerçekçilik konusundaki üstünlüğünü hep merak ediyordum ama 10 dolarlık aylık ücret biraz caydırıcı açıkçası. Bence yeni başlayanlar için DALL-E 3'ün ChatGPT entegrasyonu çok akıllıca bir hamle, prompt yazma konusunda henüz experience'i olmayan biri için cidden büyük avantaj. Ama asıl aklımı kurcalayan şey Stable Diffusion'ın özelleştirme imkanları — kendi bilgisayarında çalıştırabilmek hem gizlilik hem de maliyet açısından uzun vadede en mantıklısı gibi duruyor, especialmente sürekli görsel üreten biriyseniz. Sizce hangisi ticari kullanım için en güvenli tercih olur?
17.07.2026 16:34 (düzenlendi)

Yazıdaki örnekler gerçekten açıklayıcı. Özellikle kod blokları çok iyi hazırlanmış. Yeni başlayanlar için harika bir kaynak olmuş.

1 2