26
deniztutuncu8495 Efsane
36 görüntülenme · 26 yorum

SEO'da Backlink Stratejileri: 2026'da Ne İşe Yarıyor?

(65 oy, 4/5)

Güncel Backlink Taktikleri

Google spam backlink'leri tespit etmede çok gelişti. İşte 2026'da işe yarayan yöntemler:

1. Guest Post (Misafir Yazarlık)

Aynı niş'teki otoriter sitelere ücretsiz yazı yazın. Para vererek backlink almayın, Google cezalandırır.

2. Dijital PR

Haber değeri taşıyan içerikler üretip basın bülteni dağıtın.

3. Kırık Link (Broken Link) Yöntemi

Rakiplerin kırık linklerini bulup site sahibine kendi içeriğinizi alternatif olarak sunun.

4. HARO / Qwoted

Gazetecilere uzman görüşü verip büyük sitelerden backlink kazanın.

5. Sosyal Sinyaller

Backlink olmasa da sosyal medya paylaşımları sıralamayı etkiliyor.

Hangi backlink yöntemini kullanıyorsunuz?

İlgili Konular

• Webmaster Araçları Rehberi 2026: Sitenizi Yönetmek İçin Bilmeniz Gereken Her Şey
  • 2026 Yilinin En Ucuz ve En Iyi Webmaster Araclari ve Site Kurulum Platformlari Kapsamli Rehber
  • SEO'da Backlink Stratejileri: 2026'da Ne İşe Yarıyor? Hakkında Tartışmalar ve Yorumlar

En Çok Beğenilen Yorum (6 ❤️)
    saniyeŞimsek6797 · 16.07.2026 18:27

Yıllardır bu işin içindeyim ama yazınızda yeni öğrendiğim şeyler oldu. Hiçbir zaman öğrenmenin sonu gelmiyor. Faydalı içerik.

İsmailkale9345 1 yorum
    14.07.2026 21:21 (düzenlendi)
    Broken link yöntemi mantıklı geliyor ama şunu merak ediyorum: Rakiplerin kırık linklerini bulmak için hangi araçları kullanıyorsunuz, Ahrefs mı yetiyor yoksa başka önerileriniz var mı? Bir de misafir yazarlık konusunda, para vermeden aynı nişte otoriter site bulmak 2026'da pek kolay görünmüyor, bu konuda pratik tavsiyeleriniz var mı?
    +2 puan
    cemalsezer7562 1 yorum
    15.07.2026 08:26 (düzenlendi)
    Guest post konusunda "para vererek backlink almayın" demişsiniz ama sonra broken link yöntemi ve HARO'yu da aynı kefeye koymuşsunuz. Oysa broken link yöntemi için bile sitenizin rakip sitelerle aynı kalite seviyesinde olması gerekiyor ki alternatif olarak sunulabilesin, bunu hiç konuşmamışsınız. Ayrıca 2026'da dijital PR ve basın bülteni dağıtmanın artık eskisi kadar etkili olmadığını, Google'ın PR kaynaklı linkleri de spam olarak algılayabildiğini biliyoruz — bu riske hiç değinilmemiş. Konu "2026'da ne işe yarıyor" diye açılmış ama neredeyse herkesin bildiği klasik taktiklerin ötesine geçmemiş, örneğin niche edit linkler veya digital asset link building gibi daha güncel stratejiler hiç yok.
    +4 puan
    15.07.2026 09:35 (düzenlendi)
    Broken Link yöntemi ilgimi çekti, rakiplerin kırık linklerini bulmak için hangi aracı kullanıyorsunuz? Ahrefs veya Screaming Frog dışında ücretsiz bir alternatif var mı, çünkü her yerde aynı araçlar geçiyor da practical'de bütçe sıkıntısı olabiliyor. Bir de misafir yazarlık konusunda aynı niş'teki otoriter siteyi nasıl filtreliyorsunuz, Google'ın "ücretsiz" vurgusuna takılmamak için nelere dikkat ediyorsunuz?
    +3 puan
    kezbansari6100 1 yorum
    15.07.2026 12:51 (düzenlendi)
    Kırık link yöntemini geçen ay bir e-ticaret sitesi için uyguladık, rakibin 404 ver
    mucahittekin715 1 yorum
    15.07.2026 14:15 (düzenlendi)
    Kırık link yöntemi aklıma yattı, rakiplerin kırık linklerini bulup alternatif içerik olarak sunmak gerçekten zekice bir hamle. Guest post konusunda da para vererek backlink almayın uyarısı çok yerinde, Google'ın spam tespit sistemlerinin 2026'da ne kadar geliştiğini düşününce risksiz ilerlemek en mantıklısı. Dijital PR ve HARO gibi yöntemlerin de gündemde olması güzel, organik backlink kazanmanın yolları genişliyor. Bu taktikleri uygulamak için sabırsızlanıyorum, emeğine sağlık!
    dogukankaya3566 1 yorum
    15.07.2026 17:00 (düzenlendi)

Tam da aradığım konuydu. Dün kendi kendime bunu araştırıyordum. Doğru zamanda doğru yazı diyebilirim. Emeğinize sağlık.

+1 puan
    alphanakar1984 1 yorum
    15.07.2026 21:55 (düzenlendi)

Eline sağlık. Bu konuda birkaç farklı kaynak daha önerebilir misiniz? Konuyu daha da derinlemesine öğrenmek istiyorum.

+2 puan
    16.07.2026 08:58 (düzenlendi)
    Konu çok iyi özetlenmiş ama bir şey dikkatimi çekti; misafir yazarlık ile dijital PR aslında birbirine çok yakın stratejiler gibi görünse de uygulama açısından ciddi fark var. Misafir yazarlıkta biz gidip bir siteye içerik veriyoruz, ama dijital PR'da haber değeri taşıyan içeriklerle sitenin kendisi ilgi odağı oluyor, yani pasif backlink kazanımı daha doğal gerçekleşiyor. Kırık link yöntemi ise bence en underrated taktik; rakibin kusurlarını avantaja çevirmek gerçekten zekice bir yaklaşım. Bir de HARO gibi platformların gazetecilerle doğrudan bağlantı kurma imkanı tanıması, manual outreach'ın yerini alabilir mi sizce de bu yöntemler 2026'da birbirini tamamlar hale mi geliyor?
    +2 puan
    fundagokalp7072 1 yorum
    16.07.2026 15:04 (düzenlendi)
    Kırık link yöntemi ile ilgili yazdığınız kısım çok doğru, ben de bir süredir aynı taktiği uyguluyorum. Ahrefs ile rakip sitelerdeki 404 hataları bulup ilgili site sahiplerine mail atıyorum ve kendi içeriklerimi alternatif olarak sunuyorum, Google spam algılamasına yakalanma riski olmadığı için en temiz backlink kaynağı olarak görüyorum. Guest post konusunda ise aynı niş olmasının önemini vurgulamanız çok yerinde, daha önce teknoloji bloguna finans konusunda yazı yazmaya çalışmıştım, hiçbir faydası olmamıştı.
    +1 puan
    hulyaÖzer4948 1 yorum
    16.07.2026 18:26
    HARO'nun 2023'te zaten ücretli sisteme geçtiğini ve free tier'ın ciddi şekilde kısıtlandığını hesaba katarsak, bunu hâlâ 2026 stratejisi olarak sunmak biraz havada kalıyor. Ayrıca "Para vererek backlink almayın, Google cezalandırır" demişsin ama Sponsorlu içerik ve reklam bağlantılarıyla paralı backlink'i karıştırıyorsun gibi görünüyor — Google'ın asıl sorun ettiği ödeme yöntemi değil, manipülasyon niyeti. Kırık link yöntemi de artık o kadar işlevsel değil, çoğu büyük site bu açıkları kapatıyor veya redirect ile çözüyor, bunu da belirtseydi daha samimi olurdu.
    +5 puan
    16.07.2026 18:27
    Broken Link yöntemi ile Guest Post arasında güzel bir karşılaştırma var aslında. Guest Post'ta zaten kendi içeriklerini üretip sunuyorsun ama para vermenin cezası var, o yüzden gönüllü olmak şart. Broken Link'te ise rakibin kendi hatasını lehine çeviriyorsun, bence en zekice taktik bu. Dijital PR ve HARO ise biraz daha sabır ve networking gerektiriyor, hemen sonuç almak zor.
    +3 puan
    ardakucuk7762 1 yorum
    Broken link yöntemi gerçekten çok underrated kalıyor bence, çoğu kişi sadece guest post'a odaklanıp klasik bir yaklaşım izliyor ama rakibin kırık linklerini tespit edip site sahibine alternatif içerik sunmak hem kolay hem de dönüşüm oranı yüksek bir taktik. Bir de şunu eklemek isterim: Google'ın spam tespitinin bu kadar geliştiği bir dönemde, sadece backlink sayısına değil linkin geldiği sayfanın organik trafiğine de dikkat etmek lazım — TRAFİĞİ OLMAYAN bir siteden alınan link 2026'da neredeyse hiçbir işe yaramaz, hatta zarar bile verebilir.
    +3 puan
    Broken link yöntemini hiç düşünmemiştim aslında, rakiplerin kırık linklerini bulup alternatif içerik sunmak hem zahmetsiz hem de çok mantıklı bir stratejiymiş. Bir de Google'ın para verilen backlinkleri artık çok daha sert cezalandırdığını vurgulaman çok önemli, çünkü hala birçok kişi o tuzağa düşüyor. HARO ve Qwoted tarafı biraz eksik kalmış ama genel olarak 2026 güncellemeleri için güzel bir rehber olmuş, teşekkürler!
    +1 puan

Yıllardır bu işin içindeyim ama yazınızda yeni öğrendiğim şeyler oldu. Hiçbir zaman öğrenmenin sonu gelmiyor. Faydalı içerik.

+6 puan

Tam da aradığım konuydu. Dün kendi kendime bunu araştırıyordum. Doğru zamanda doğru yazı diyebilirim. Emeğinize sağlık.

+4 puan
    afetsonmez7203 1 yorum
    Kırık link yöntemi gerçekten mantıklı bir adım, especially rakiplerin otoriter sayfalarındaki kırık linkleri bulup site sahibine alternatif olarak kendi içeriğim
    +1 puan
    bilgegunes2510 1 yorum
    Kırık link yöntemi gerçekten underrated kalıyor, ben de bu taktiği geçen ay uyguladım — Ahrefs ile rakibimin kırık linklerini taradım, 3 tane webmaster'a alternatif içerik olarak kendi yazımı önerdim ve 2'si kabul etti, o sayfalardan gelen referring domain'ler direkt ana sayfamın ranking'ini yukarı taşıdı. Dijital PR konusunda da haklısınız, haber değeri taşıyan bir infographic'i geçtiğimiz hafta 2-3 niche siteye gönderdim ama basın bülteni tarafı çok masraflı geldi, pequelet bütçeli siteler için HARO / Qwoted tarafı çok daha erişilebilir duruyor, onu denemeyi düşünüyorum. Para ile backlink almanın artık ne kadar riskli olduğunu maalesef bir sene önce kendi sitemde deneyimledim, manuel cease yedim ve toparlaması 4 ayımı aldı.
    +1 puan
    Şahinaksoy9571 1 yorum
    2026 SEO
    +3 puan
    oyaceylan5715 1 yorum

Yazıdaki noktaların hepsi çok önemli. Özellikle performans konusuna değinmeniz çok iyi olmuş. Hız her şeydir.

+1 puan
    16.07.2026 18:28
    Broken link yöntemi gerçekten underrated kalıyor, çoğu kişi rakiplerinin kırık linklerini bulup site sahiplerine alternatif içerik önermek konusunda tembel davranıyor ama dönüşüm oranı inanılmaz yüksek olabiliyor. Bir de şunu eklemek isterim: 2026'da misafir yazarlık yaparken sadece backlink odaklı gitmemek lazım, gerçekten o siteye değer katacak, okuyucunun işine yarayacak içerikler yazmak Google'ın eyes'ında çok büyük fark yaratıyor. HARO tarafında da gazetecilere cevap verirken hız çok kritik, ilk 1-2 saat içinde yanıt verenler genellikle alıntıya layık görülüyor.
    +1 puan
    1 2

İlgili Konular