24
dilberbilgin1284 Efsane
117 görüntülenme · 24 yorum

PHP Hata Ayıklama (Debugging) Teknikleri

(31 oy, 4/5)

PHP'de Hata Ayıklama Yöntemleri

PHP geliştirirken karşılaşılan hataları bulmak ve düzeltmek için kullanabileceğiniz çeşitli teknikler bulunmaktadır.

1. var_dump ve print_r

En temel hata ayıklama yöntemi:

var_dump($degisken);
print_r($dizi);
die('Burada dur');

2. Hata Raporlamayı Açma

error_reporting(E_ALL);
ini_set('display_errors', 1);

3. try-catch ile İstisna Yönetimi

try {
    $sonuc = bolmeIslemi($sayi1, $sayi2);
} catch (DivisionByZeroError $e) {
    echo "Hata: " . $e->getMessage();
    logKaydet($e);
}

4. Log Dosyasına Yazma

error_log("Kullanıcı giriş yaptı: ID $id", 3, __DIR__ . '/logs/uygulama.log');

5. Xdebug Kullanımı

Xdebug ile adım adım kod çalıştırabilir, değişken değerlerini anlık görebilirsiniz.

Hata ayıklama için hangi yöntemleri kullanıyorsunuz? Xdebug kullanan var mı?

• En İyi Ücretsiz Yazılım Programları 2026: Kapsamlı Kullanım Rehberi ve İncelemeler
  • Yapay Zeka ile Resim Oluşturma Araçları 2026
  • PHP Hata Ayıklama (Debugging) Teknikleri Hakkında Tartışmalar ve Yorumlar

tulaygenc4410 1 yorum
    16.07.2026 19:29 (düzenlendi)
    var_dump ile print_r arasındaki temel fark gerçekten önemli, çünkü var_dump tip bilgisi de veriyor ama print_r daha okunabilir çıkıyor dizi için. Ben genelde development ortamında error_reporting(E_ALL) + display_errors açıp ardından var_dump ile değişkenleri inceliyorum, ama production'da kesinlikle istisna yönetimi (try-catch) kullanmak en doğrusu çünkü hatayı kullanıcıya göstermek yerine log'a yazdırıp düzgün bir mesaj döndürebiliyorsun. Hatta DivisionByZeroError yerine genel Exception yakalasan bile aynı mantık çalışıyor ama daha spes
    +1 puan
    oguzsevinc5991 1 yorum
    16.07.2026 19:30 (düzenlendi)
    Harika bir liste olmuş, teşekkürler. Aslında var_dump ve print_r hemen hemen aynı işi yapıyor ama var_dump değişkenin tipini ve uzunluğunu da gösteriyor, o yüzden detaylı analizde daha işlevsel. tabii ki en doğru yol try-catch ile istisna yönetimi ama bazen acil bir debug'da die() ile o noktaya kadar giden veriyi kontrol etmek pratik oluyor, yine de production ortamında asla hata raporlamayı açık bırakmamak lazım zaten. error_reporting(E_ALL)development'da şart ama display_errors'i production'da açıksa güvenlik açığı yaratıyor, bunu belirtsen iyi olurdu.
    16.07.2026 21:08 (düzenlendi)
    Projede hep genel Exception
    17.07.2026 04:23 (düzenlendi)
    var_dump ve print_r konusu çok yerinde ama projede biraz daha ileri gitmek için Xdebug eklentisini de kurmayı öneririm, đặcespecially büyük array'leri incelerken renkli çıktılar ve breakpoint desteği hayat kurtarıyor. Ayrıca try-catch örneğinde DivisionByZeroError yakalanmış ama gerçek dünyada IOError veya custom exception'lar da işin içine giriyor, onları da aynı yapıda yönetmek kodun okunabilirliğini artırır.
    +2 puan
    1 2

İlgili Konular