2026'da Bütçe Dostu Oyun Bilgisayarı Nasıl Toplanır? Adım Adım Rehber
39
korayakar5400 Efsane
138 görüntülenme · 39 yorum

2026'da Bütçe Dostu Oyun Bilgisayarı Nasıl Toplanır? Adım Adım Rehber

(35 oy, 4.2/5)

Bu Yazıda Ne Öğreneceksiniz?

• 2026 yılında bütçe dostu bir oyun bilgisayarı toplamanın tüm adımları
  • İşlemci ve ekran kartı seçiminde dikkat edilmesi gereken kriterler
  • Fiyat-performans oranı en yüksek bileşenlerin karşılaştırması
  • RAM, depolama, anakart ve güç kaynağı seçim rehberi
  • Adım adım donanım montajı ve yazılım kurulumu
  • Bütçenize uygun optimizasyon ipuçları

Giriş: Oyun Bilgisayarı Toplamanın Temelleri

2026 yılında PC oyun dünyası hızla gelişmeye devam ediyor. Yeni nesil oyunlar daha yüksek sistem gereksinimleri talep ederken, oyuncuların en çok merak ettiği konulardan biri de "En uygun fiyatla nasıl güçlü bir oyun bilgisayarı toplarım? " sorusu oluyor. Hazır sistemler genellikle yüksek kar marjları içerdiği için, bileşenleri tek tek seçip kendi bilgisayarınızı toplamak hem daha hesaplı hem de ihtiyaçlarınıza tam uyumlu bir çözüm sunuyor. Bu kapsamlı rehberde, 2026 yılı itibarıyla piyasada bulunan en güncel bileşenleri inceleyecek, farklı bütçe aralıklarına uygun öneriler sunacak ve sıfırdan bir oyun bilgisayarı toplamanın tüm inceliklerini adım adım anlatacağız. İster yeni başlayan bir oyuncu olun ister mevcut sisteminizi yükseltmek isteyin, bu rehber size yol gösterecektir.

Bütçe Belirleme ve Önceliklendirme

Oyun bilgisayarı toplamanın ilk ve en önemli adımı, net bir bütçe belirlemektir. Bütçenizi belirlerken sadece ana bileşenleri değil, monitör, klavye, fare ve kulaklık gibi ekipmanları da hesaba katmanız gerekir.

Bütçe Aralıklarına Göre Sınıflandırma

• Giriş Seviyesi (25.000 - 35.000 TL): 1080p çözünürlükte orta-yüksek ayarlarda oyun oynayabilecek bir sistem. Eski nesil AAA oyunları ve rekabetçi oyunları rahatlıkla çalıştırır.
  • Orta Seviye (35.000 - 55.000 TL): 1080p ve 1440p çözünürlüklerde yüksek ayarlarda performans sağlayan bir yapılandırma. Güncel AAA oyunlarını akıcı bir şekilde oynayabilirsiniz.
  • Üst Seviye (55.000 - 80.000 TL): 1440p ve 4K çözünürlüklerde ultra ayarlarda oyun deneyimi sunan güçlü bir sistem. Yıllar boyunca güncelleme ihtiyacı duymazsınız.
  • En Üst Seviye (80.000 TL ve üzeri: 4K ve üzeri çözünürlüklerde, ışın izleme özellikli en güçlü bileşenlerle donatılmış premium sistemler.

Bütçe Dağılımı Nasıl Yapılmalı?

Deneyimli oyuncuların önerdiği genel bütçe dağılımı şu şekildedir:
  1. Ekran Kartı: Toplam bütçenin yüzde 35-40'ı
  2. İşlemci: Toplam bütçenin yüzde 15-20'si
  3. Anakart: Toplam bütçenin yüzde 10-12'si
  4. RAM: Toplam bütçenin yüzde 8-10'u
  5. Depolama: Toplam bütçenin yüzde 8-10'u
  6. Güç Kaynağı: Toplam bütçenin yüzde 5-7'si
  7. Kasa: Toplam bütçenin yüzde 5-8'i
Bu oranlar, oyun performansında en büyük etkiye sahip bileşenlere daha fazla bütçe ayırmanızı sağlar.

İşlemci Seçimi: AMD mi Intel mi?

2026 yılında AMD ve Intel arasındaki rekabet her zamankinden daha kızışmış durumda. Her iki markanın da güçlü ve zayıf yönleri bulunuyor.

AMD İşlemci Önerileri

AMD'nin Ryzen serisi işlemcileri, çoklu çekirdek performansı ve fiyat-performans oranı ile öne çıkıyor:
  • Ryzen 5 7600: Giriş-orta seviye için mükemmel seçim. 6 çekirdek ve 12 iş parçacığı ile oyunları rahatça çalıştırır. Fiyat-performans oranı oldukça yüksektir.
  • Ryzen 7 7700X: Orta-üst seviye için ideal. 8 çekirdek ve 16 iş parçacığı ile hem oyun hem de içerik üretiminde güçlü performans sunar.
  • Ryzen 7 9800X3D: 3D V-Cache teknolojisi ile oyunlarda eşsiz performans. Bütçeniz uygunsa alınabilecek en iyi oyun işlemcisi.

Intel İşlemci Önerileri

Intel'in son nesil işlemcileri tek çekirdek performansı ve uygun fiyatlarıyla dikkat çekiyor:
  • Core i5-14400F: Giriş seviyesinin en popüler tercihlerinden biri. 10 çekirdek yapısı ile günlük kullanım ve oyun için yeterli performansı sunar.
  • Core i5-14600KF: Orta seviyede güçlü bir alternatif. Yüksek saat hızları sayesinde oyunlarda başarılı sonuçlar verir.
  • Core i7-14700KF: Üst seviye performans arayanlar için 20 çekirdekli güçlü bir seçenek.

Hangi İşlemciyi Seçmeli?

Karar verirken şu kriterleri göz önünde bulundurun:
  • Yalnızca oyun oynayacaksanız, AMD Ryzen 5 7600 veya Intel Core i5-14400F yeterli olacaktır
  • Oyun yanında video düzenleme veya 3D modelleme yapacaksanız, Ryzen 7 serisini tercih edin
  • li>Bütçeniz çok yüksekse ve oyun performansında taviz istemiyorsanız, Ryzen 7 9800X3D en iyi seçim olacaktır

Ekran Kartı Rehberi: Performans ve Fiyat Dengesi

Oyun bilgisayarının kalbi olan ekran kartı, ve görsel kalite doğrudan etkiler. 2026 yılında hem NVIDIA hem AMD'nin sunduğu çeşitli seçenekler bulunuyor.

NVIDIA Ekran Kartları

• GeForce RTX 4060: 1080p oyun için ideal giriş seviyesi kart. Düşük güç tüketimi ve sessiz çalışması ile dikkat çeker. ortalama 15.000-18.000 TL fiyat aralığında bulunabilir.
  • GeForce RTX 4060 Ti: 1080p ve 1440p geçiş için uygun. RTX 4060'a göre yüzde 20-25 daha yüksek performans sunar.
  • GeForce RTX 4070 Super: 1440p oyunların kralı. Güçlü performansı ve makul fiyatı ile en çok tercih edilen kartlardan biri.
  • GeForce RTX 4070 Ti Super: Üst seviye 1440p ve giriş seviyesi 4K oyun için birebir. 16 GB VRAM kapasitesi ile geleceğe yatırım yapar.

AMD Ekran Kartları

li>Radeon RX 7600: NVIDIA RTX 4060'a rakip, bütçe dostu bir seçenek. 1080p performansında çok başarılı.
  • Radeon RX 7700 XT: 1440p segmentinde güçlü bir rakip. 12 GB VRAM ile yüksek detay seviyelerini destekler.
  • Radeon RX 7800 XT: 16 GB VRAM ile 1440p'de ultra ayarlarda oyun oynamak isteyenler için mükemmel seçim.

Ekran Kartı Seçiminde Dikkat Edilecekler

li>Monitör çözünürlüğünüzü bilin: 1080p, 1440p veya 4K için farklı kartlar gerekir li>Ray Tracing desteği almak istiyorsanız NVIDIA tercih edin li>VRAM miktarı gelecekteki oyunlar için önemlidir, minimum 8 GB tercih edin
  1. Güç kaynağı ihtiyacı kart seçimiyle doğrudan ilişkilidir

RAM ve Depolama Seçenekleri

Doğru bellek ve depolama seçimi, sisteminizin genel performansını önemli ölçüde etkiler.

RAM Seçimi

2026 yılında DDR5 bellekler yaygınlaşmış olsa da, DDR4 hala bütçe dostu sistemler için geçerli bir seçenek.
  • Minimum 16 GB RAM: Günümüz oyunları için kesinlikle gerekli. Çift kanallı (2x8GB) yapılandırmada tercih edin.
  • Önerilen 32 GB RAM: Geleceğe yatırım ve çoklu görev performansı için ideal. Fiyatlar son yıllarda ciddi şekilde düştü.
  • DDR5 mi DDR4 mü? Anakart seçiminize bağlıdır. Yeni nesil sistemler DDR5'i destekler, daha eski ama uygun fiyatlı sistemler DDR4 ile devam edebilir.

Depolama Çözümleri

• NVMe SSD (500 GB - 1 TB): İşletim sistemi ve ana oyunlarınız için olmazsa olmaz. M.2 form faktöründe anakartınıza doğrudan bağlanır.
  • SATA SSD (1 TB - 2 TB): Ek depolama alanı için uygun fiyatlı çözüm. Oyun yükleme sürelerini artırır.
  • HDD (2 TB ve üzeri): Medya dosyaları ve yedekleme için hala geçerli bir seçenek.

En ideal yapılandırma, minimum 1 TB NVMe SSD ile başlamak ve bütçeniz uygunsa ek bir SATA SSD eklemektir.

Anakart ve Güç Kaynağı Seçimi

Anakart, tüm bileşenlerin birbirine bağlandığı temel yapı taşını oluşturur.

Anakart Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

• Socket uyumluluğu: İşlemciniz ile aynı socket'e sahip olmalı (AMD için AM5, Intel için LGA 1700)
  • Çipset: B650/B760 gibi orta segment çipsetler genellikle en iyi fiyat-performans oranını sunar
  • RAM slotları: Minimum 2 slot, ideal olarak 4 slot (gelecek yükseltmeler için)
  • M.2 slot sayısı: NVMe SSD için en az 1, ideal olarak 2 slot
  • PCIe slot yapısı: Ekran kartı için PCIe 4.0 veya 5.0 desteği

Güç Kaynağı (PSU) Seçimi

Güç kaynağı, sisteminizin stabil çalışması için kritik öneme sahiptir.
  1. Watt hesaplaması: Tüm bileşenlerinizin toplam güç ihtiyacının üzerine minimum 200 watt ekleyin
  2. 80 Plus sertifikası: Minimum Bronze, ideal olarak Gold sertifikalı tercih edin
  3. Modüler yapı: Kablo yönetimi için tam modüler PSU'lar önerilir
  4. Garanti süresi: Minimum 5 yıl garanti sunan markaları tercih edin

Popüler ve güvenilir güç kaynağı markaları arasında Corsair, Seasonic, be quiet! ve EVGA bulunmaktadır.

Kasa ve Soğutma Çözümleri

Doğru kasa ve soğutma seçimi, hem performans hem de gürültü seviyesi açısından önemlidir.

Kasa Seçimi

li>ATX Mid Tower: Çoğu oyuncu için en uygun boyut. Geniş iç hacim ve iyi hava akışı sağlar.
  • Micro-ATX: Daha kompakt sistemler için uygun, ancak hava akışı sınırlı olabilir.
  • Önemli özellikler: Toz filtreleri, temperli cam panel, USB Type-C desteği ve yeterli kablo yönetimi alanı

Soğutma Çözümleri

• Stok soğutucu: Bütçeniz kısıtlıysa, bazı AMD ve Intel işlemcilerin kutu soğutucuları yeterli olabilir
  • Hava soğutmalı kule soğutucu: Bütçe dostu ve güvenilir çözüm. Noctua NH-D15, be quiet! Dark Rock Pro 4 gibi modeller mükemmel performans sunar
  • Sıvı soğutma (AIO): Üst seviye işlemciler için ideal. 240mm veya 360mm radyatörlü modeller etkili soğutma sağlar

Adım Adım Montaj Rehberi

Tüm bileşenlerinizi seçtiniz ve satın aldınız. Sıra montaja geldi. Bu adımları takip ederek güvenli bir şekilde bilgisayarınızı toplayabilirsiniz.
  1. Hazırlık: Anti-statik bileklik takın, temiz ve düz bir çalışma alanı hazırlayın, tüm bileşenlerin kutularını açın
  2. İşlemci montajı: Anakart üzerindeki sokete işlemciyi dikkatlice yerleştirin. Köşe hizalamasına dikkat edin, asla zorlamayın
  3. RAM takma: Doğru slotlara (genellikle 2. ve 4. slot) RAM çubuklarını yerleştirin, tıklama sesini duyana kadar bastırın
  4. M.2 SSD montajı: Anakart üzerindeki M.2 slotuna SSD'yi yerleştirin ve vidalayın
  5. Soğutucu montajı: İşlemci üzerine termal macun uygulayın ve soğutucuyu sabitleyin
  6. Anakartı kasaya monte edin: I/O shield'i takın, ardından anakartı vidalayın
  7. Ekran kartı montajı: PCIe slotuna ekran kartını yerleştirin ve vidalayın
  8. Güç kaynağı montajı

İlgili Konular

2026'da Bütçe Dostu Oyun Bilgisayarı Nasıl Toplanır? Adım Adım Rehber Hakkında Tartışmalar ve Yorumlar

atifkeskin5352 1 yorum
17.07.2026 05:10 (düzenlendi)
2026 yılı için böyle bir rehber yazmak biraz spekülatif değil mi? Daha o tarihteki parçaların fiyatlarını ve modellerini bilmeden AMD mi Intel mi tartışmasına girmek pek mantıklı durmuyor. Ayrıca "Bütçe Belirleme ve Önceliklendirme" bölümü var ama içerikte somut bir bütçe aralığı bile verilmemiş, bu da rehberi havada bırakıyor. Rehberin "adım adım" olduğunu iddia ediyor ama yazılım optimizasyonu gibi kritik bir adıma sadece bir bölüm ayrılmış, montaj sonrası BIOS ayarları veya driver kurulumu detayları nerede?
sevilayisik2128 1 yorum
17.07.2026 05:15 (düzenlendi)
Ben de geçtiğimiz yıl tam olarak bu dertle uğraştım, AMD ve Intel arasındaki seçim gerçekten kafamı karıştırmıştı. Özellikle ekran kartı konusunda makalede bahsedilen performans-fiyat dengesi meselesi çok doğru, çünkü RX 7600 ile 4060 arasında ciddi fiyat farkı varken performans farkı o kadar uçuk değil. RAM konusunda 2026'da artık DDR5'in fiyatlarının makul seviyeye inmiş olması çok iyi, ben topladığımda DDR4'e mecbur kalmıştım. Bir de soğutma meselesini kesinlikle küçümsememek lazım, ben ilk seferde stok soğutucuyla başlamıştım ve yazın oyun o
+2 puan
17.07.2026 06:20 (düzenlendi)
Rehberin AMD vs Intel karşılaştırma kısmını çok merak ediyorum, çünkü 2026 itibarıyla AMD'nin Ryzen serisinde fiyat-performans oranı ciddi şekilde değişti. Özellikle ekran kartı seçiminde "performans ve fiyat dengesi" vurgusu çok yerinde, çünkü çoğu kişi bütçesinin yüzde 40-50'sini ekran kartına ayırıp işlemciyi atlıyor. Bir önerim olacak: Montaj rehberinde termal macun uygulama adımını biraz daha detaylandırın, yeni başlayanlar için yanlış sürülen macun sıcaklık sorunlarına yol açabiliyor. Ayrıca yazılım optimizasyonu kısmına Windows'un güç planı ayarları ve gereksiz arka plan servislerinin devre dışı bırakılması da eklenirse rehber gerçekten kapsamlı olur.
+1 puan
nuraygunduz2892 1 yorum
17.07.2026 07:05 (düzenlendi)
AMD ve Intel karşılaştırmasına değinilmesi güzel olmuş, her iki tarafın da artılarını eksilerini görmek lazım gerçekten. Ekran kartı seçiminde performans-fiyat dengesinin altı çizilmesi çok doğru, çünkü 2026'da piyasa çok değişken. RAM ve depolama seçeneklerinin de ayrı bir başlıkta ele alınması, birçok rehberin atladığı ama aslında bütçeyi ciddi şekilde etkileyen bir detay. Özellikle adım adım montaj rehberi bölümü, ilk kez PC toplayacaklar için çok değerli olacak.
+3 puan
17.07.2026 07:47 (düzenlendi)
AMD mi Intel mi tartışması her zaman gündemde ama 2026 itibarıyla fiyat/performans dengesi iyice değişti, o yüzden bu ayrımı iyi yapmak lazım. Bütçeyi belirlerken ekran kartına mümkün olduğunca fazla kaynak ayırıp RAM'de ortalama bir seçeneğe yönelmek bence mantıklı bir strateji, yazıda da bunun altı çizilmiş zaten. Bir de kasa ve soğutma kısmını göz ardı etmemek lazım çünkü çoğu kişi bileşenlere para yatırıp kasayı ve soğutmayı sona bırakıyor, sonra termal throttlingden mustarip oluyor. Adım adım montaj rehberi bölümü benim için en faydalı kısım oldu, özellikle ilk kez toplayanlar için büyük avantaj.
+1 puan
sevgidurmus2764 1 yorum
17.07.2026 08:21 (düzenlendi)
"İşlemci seçiminde AMD mi Intel mi sorusunu çok merak ediyorum, özellikle 2026 itibarıyla fiyat/performans açısından hangisi daha mantıklı olacak? Bir de ekran kartı rehberinde belirttiğiniz performans ve fiyat dengesi meselesi çok kritik, çünkü çoğu kişi ya bütçesini tamamen ekran kartına yatırıp geri kalan parçalarda fedakârlık yapıyor ya da tam tersi. Anakart ve güç kaynağı seçimi kısmını da ayrıca detaylandırmanız güzel olmuş, çünkü PSU seçimi genellikle atlanıyor ama ileride ekran kartı yükseltmesi düşünülüyorsa wattaj ve kalite gerçekten baş ağrıtabilir. Yazılım optimizasyonu bölümü de işin aslında en az donanım kadar önemli bir tarafı, merak ediyorum orada Windows ayarları mı yoksa Linux alternatifleri de dahil mi? "
cansonmez5964 1 yorum
17.07.2026 08:24 (düzenlendi)
Harika bir rehber olmuş, özellikle AMD mi Intel mi karar aşamasında yapılacakcomparison'ın 2026 fiyatlarıyla birlikte ele alınması çok faydalı. Bütçe belirleme ve önceliklendirme kısmını okuyunca realmente neye para harcamamız gerektiğini net anladım. Montaj rehberi ve yazılım optimizasyonu birleşince gerçekten baştan sona tam bir kaynak olmuş, emeğinize sağlık!
+1 puan
rukiyesari9337 1 yorum
17.07.2026 08:42 (düzenlendi)
2026 rehberi dediğin yazıda AMD ve Intel işlemci seçimi hâlâ "mi mi" diye soru işaretiyle bırakılmış, somut hiçbir model veya fiyat bilgisi yok. Madem 2026'dan bahsediyoruz, o zaman güncel
+1 puan
Ülkukara7778 1 yorum
17.07.2026 08:48 (düzenlendi)
Özellikle AMD mi Intel mi kısmını merak ediyorum, çünkü 2026 itibarıyla AMD'nin fiyat-performans oranında ciddi bir avantaj yakaladığı söyleniyor. Ekran kartı seçiminde de sadece güncel fiyatlara değil, bir yıl sonra piyasadaki ikinci el fiyatlarına bakmak da akıllıca olur diye düşünüyorum. Bir de montaj rehberi kısmında termal macun uygulamasına dair ipuçları var mı, çünkü çoğu yeni toplayıcı bu adımı ya eksik ya da yanlış yapıyor. RAM ve depolama kısmında DDR5 fiyatlarının 2026'da ne seviyeye ineceği gerçekten kritik bir konu, orayı da detaylı bekliyorum.
+2 puan
17.07.2026 09:17 (düzenlendi)
AMD ve Intel işlemci karşılaştırmasına bayıldım, özellikle 2026 fiyatları için bir tahmininiz var mı? Bütçeyi daha çok ekran kartına mı yoksa işlemciye mi yatırmak mantıklı olur sizce?
fundapolat451 1 yorum
17.07.2026 09:20 (düzenlendi)
2026'da işlemci seçiminde AMD ve Intel karşılaştırmasını yaparken, özellikle yapay zeka destekli oyunlarda hangi mimarinin daha avantajlı olacağına değinilmiş mi? Ayrıca RAM ve depolama seçeneklerinde DDR5 fiyatlarının 2026 itibarıyla ne kadar düştüğünü merak ediyorum, çünkü bütçe dostu toplamada en kritik darboğazlardan biri bence burası.
+1 puan
kivancsever827 1 yorum
17.07.2026 10:14 (düzenlendi)

Gerçekten çok faydalı bir paylaşım olmuş. Özellikle verdiğiniz kod örnekleri konuyu çok iyi açıklamış. Elinize sağlık.

17.07.2026 11:11 (düzenlendi)
İşlemci seçiminde AMD ve Intel karşılaştırmasına değinmişsin ama 2026 itibarıyla Intel'in yeni nesil Arrow Lake serisi ya da AMD'nin Ryzen 9000'leri için spesifik bir fiyat aralığı öngörüyor musun? Bütçe dostu dendiğinde ikisi arasında ciddi bir fark olacağını düşünüyorum da, merak ettim hangisine daha çok güveniyorsun bu sene.
+1 puan
ardaasik9753 1 yorum
17.07.2026 11:49 (düzenlendi)
Bu rehber tam zamanında geldi, özellikle AMD mi Intel mi karşılaştırma kısmını çok merak ediyordum. 2026 itibarıyla ekran kartı fiyat-performans dengesinin nasıl şekilleneceği konusunda kafamda çok soru vardı, bu rehber o açıdan aydınlatıcı oldu. Adım adım montaj rehberi kısmı da işin en pratik tarafını güzel özetlemiş, emeği geçenlere teşekkürler.
+1 puan
gizemkurt8422 1 yorum
17.07.2026 11:53 (düzenlendi)

Eline sağlık. Bu konuda birkaç farklı kaynak daha önerebilir misiniz? Konuyu daha da derinlemesine öğrenmek istiyorum.

rukiyebas7391 1 yorum
17.07.2026 13:56 (düzenlendi)

Tam da aradığım konuydu. Dün kendi kendime bunu araştırıyordum. Doğru zamanda doğru yazı diyebilirim. Emeğinize sağlık.

+1 puan
bilgeÇetin5895 1 yorum
17.07.2026 14:06 (düzenlendi)
Yazı gayet kapsamlı olmuş, özellikle AMD mi Intel mi tartışmasının 2026 fiyatları göz önünde bulundurularak ele alınması çok mantıklı bir yaklaşım. Bütçe belirleme ve önceliklendirme kısmında ekran kartına ne oranda bütçe ayrılmalı gibi somut ipuçları verilmiş olması, konuya yeni girenler için büyük avantaj. Adım adım montaj rehberi ve yazılım optimizasyonu bölümü de işin sadece donanımda kalmayıp kurulum sonrası için de rehberlik edilmesi güzel düşünülmüş. Paylaşım için teşekkürler!
17.07.2026 16:13 (düzenlendi)
Rehberde AMD ve Intel karşılaştırmasına yer vermeniz çok iyi olmuş, özellikle 2026 itibarıyla AMD'nin Ryzen serisinde fiyat/performans dengesinin nasıl olacağı merak konusu. Bir önerim olacak: Yazılım optimizasyonu kısmına Windows Lite veya buna benzer hafif işletim sistemlerinden bahsetmeyi de eklerseniz, gerçekten bütçe odaklı kasanlar için ekstra bir tasarruf yolu daha açılmış olur, zaten kasaya para yetiştiremeyenlerin lisans maliyeti de ciddi bir kalem olabiliyor.
+1 puan
17.07.2026 16:39 (düzenlendi)
Yazı çok genel kalmış, özellikle "Bütçe Belirleme ve Önceliklendirme" kısmında somut bir rakam bandı bile verilmemiş. 2026 derken işlemci ve ekran kartı seçiminde "dikkat edilmesi. .. " deyip kalmış, madde tam bitmemiş zaten ortada. AMD mi Intel mi sorusunu başlıkta sormuşsunuz ama içeriğe geçince net bir karşılaştırma veya öneride bulunmamışsınız, sadece başlık balonu olmuş. Böyle bir rehberde en azından 15K-20K bandında örnek bir konfigürasyon listesi beklerdim.
1 2