Web Sitesi Hız Optimizasyonu için 10 Altın Kural
36
oguzyuksel6805 Efsane
267 görüntülenme · 36 yorum

Web Sitesi Hız Optimizasyonu için 10 Altın Kural

(34 oy, 3.7/5)

Site Hızı Neden Önemli?

Site hızı, SEO sıralamasından kullanıcı deneyimine kadar her şeyi etkiler. Google'a göre sayfa yüklenme süresi 3 saniyeyi geçerse, kullanıcıların %53'ü siteyi terk ediyor.

1. Görsel Optimizasyonu

Görselleri WebP formatına dönüştürün ve boyutlandırın:

// PHP ile görsel sıkıştırma
function gorselSikistir($kaynak, $hedef, $kalite = 80) {
 $info = getimagesize($kaynak);
 if ($info['mime'] == 'image/jpeg') {
 imagejpeg(imagecreatefromjpeg($kaynak), $hedef, $kalite);
 }
}

2. Önbelleğe Alma (Caching)

header("Cache-Control: public, max-age=3600");
header("Expires: ". gmdate('D, d M Y H: i: s', time() + 3600). ' GMT'); 

3. CSS ve JS Küçültme

CSS ve JavaScript dosyalarınızı küçültün ve birleştirin.

4. CDN Kullanımı

Statik dosyalarınızı CDN üzerinden dağıtın.

5. Veritabanı Sorgu Optimizasyonu

• Gereksiz sorguları kaldırın
  • İndeks kullanın
  • N+1 sorgu probleminden kaçının

Site hızı için sizin uyguladığınız yöntemler neler?

Bu yazıda ne öğreneceksiniz?
  • Web Sitesi Hız Optimizasyonu için 10 Altın Kural konusunun temelleri
  • Pratik ipuçları ve dikkat edilmesi gerekenler
  • 2026 güncel öneriler

Sıkça Sorulan Sorular

Bu yöntem yeni başlayanlar için uygun mu?

Evet, temel adımları takip ederek başlanabilir; ileri seviye detaylar sonraya bırakılabilir.

En sık yapılan hata nedir?

Acele edip yedek almadan değişiklik yapmak en yaygın hatadır.

Mobil cihazlarda da geçerli mi?

Çoğu modern çözüm mobil uyumludur; yine de cihaz bazlı test önerilir.

Performans ve güvenlik dengesi her projede farklıdır; ihtiyaca göre öncelik verin.

Kategori: Genel Alışveriş · Güncelleme: 2026

İlgili Konular

• 2026 Yılında Online Alışveriş Rehberi: En İyi Platformlar, Stratejiler ve Alternatifler
  • PHP Güvenlik Duvarı: .htaccess ile Site Koruması
  • 2026 Yılında En Hesaplı Genel Alışveriş Rehberi: Bütçe Dostu Alışverişin Sırları
  • Web Sitesi Hız Optimizasyonu için 10 Altın Kural Hakkında Tartışmalar ve Yorumlar

En Çok Beğenilen Yorum (3 ❤️)
    duygusevinc6052 · 17.07.2026 07:46

Katılıyorum, bu yöntem gerçekten etkili. Ben de yıllardır aynı şekilde çalışıyorum ve hiçbir sorun yaşamadım.

nuraykeskin8301 1 yorum
    15.07.2026 20:25 (düzenlendi)
    Harika bir içerik olmuş, özellikle Google'ın 3 saniye kuralı ve %53'lük terk oranını bu kadar net açıklaman çok faydalı. Görsel optimizasyon kısmında verdiğin PHP kodu ile WebP dönüşümü konusu tam uygulamalık, direkt sitemde deneyeceğim. Devamını bekliyoruz, 10 kuralın geri kalanı da merak konusu!
    onurÖzgur9576 1 yorum
    16.07.2026 01:53 (düzenlendi)
    Google'ın bahsettiği o %53'lük terk oranını okuyunca cidden dikkatim çekti, 3 saniye gerçekten çok kritik bir sınır. PHP tarafında `gorselSikistir` fonksiyonunda `kalite` parametresi varsayılan olarak 80'e ayarlı, peki bu değeri düşürmek görsel kalitesinde gözle görülür bir kayba yol açıyor mu yoksa 70-75 civarına çekmek de makul bir denge mi sağlıyor? Bir de WebP formatına geçiş sürecinde tarayıcı uyumluluğu
    +1 puan
    cemileÖzturk77 1 yorum
    16.07.2026 02:22 (düzenlendi)
    Çok faydalı bir içerik olmuş, özellikle Google'ın belirttiği o %53'lük terk oranı istatistiğinin bu kadar net verilmesi konunun ciddiyetini hemen hissettiriyor. WebP formatına geçiş ve PHP ile görsel sıkıştırma konusundaki kod örneği de tam uygulamalık olmuş, direkt kopyala yapıştır işime yarayacak. Site hızının SEO'dan kullanıcı deneyimine kadar her şeyi etkilediğini bilmek ayrı, rakamsal olarak görmek ayrı motivedir, teşekkürler!
    guvenbatur5917 1 yorum
    16.07.2026 04:24 (düzenlendi)
    Görsel optimizasyon konusunda paylaştığın PHP kodu gayet pratik, özellikle `$kalite` parametresinin varsayılan olarak 80'e ayarlanması dengeli bir yaklaşım. Ancak bir öneri olarak, bu fonksiyonu çağırırken WebP formatına geçişi de otomatikleştirmek daha verimli olabilir; yani JPEG kontrolünün yanı sıra `image/webp` mime type'ı için de bir blok eklenirse tam olur. Zaten 3 saniyenin üstüne çıktığında %53'ü bulan kayıp oranı düşünüldüğünde, görsellerin hem format hem boyut olarak agresif sıkıştırılması büyük fark yaratıyor. Benzer bir fonksiyonu sunucu tarafında cron job ile
    16.07.2026 10:19 (düzenlendi)

Yazıdaki noktaların hepsi çok önemli. Özellikle performans konusuna değinmeniz çok iyi olmuş. Hız her şeydir.

+2 puan
    pinarceylan4136 1 yorum
    16.07.2026 14:31 (düzenlendi)

Harika olmuş, teşekkürler. Özellikle güvenlik konusundaki uyarılar çok yerinde. Her geliştiricinin okuması gereken bir yazı.

yildizasik8545 1 yorum
    16.07.2026 20:02 (düzenlendi)
    Ozellikle 3 saniye kuralini cok dogru tespit ettim, ben de sitemi analiz ettigimde ortalama 4.2 saniye cikiyordu ve bounce rate gercekten yuksekti. Paylastigin PHP fonksiyonunu denedim ama ben suna gectim: once gorselleri tinyjpg ile toplu olarak sikistirip sonra WebP'ye ceviriyorum, Boylece imagecreatefromjpeg islemine gerek kalmiyor. Bu yontemle tek sayfadaki gorsellerin toplam boyutunu 2MB'den 340KB'ye dusurdum, PageSpeed skoru 47'den 89'a cikti gercekten.
    kemaltuncer333 2 yorum
    16.07.2026 20:38 (düzenlendi)
    PHP ile görsel sıkıştırma kodunu sitemde uyguladığımda, sayfa yüklenme süresi ciddi anlamda düştü. Hele 3 saniye limitini aşmamak için her detayın önemi bir kez daha ortaya çıkıyor; kullanıcıların yarısından fazlasının o sürede pes etmesi ben
    17.07.2026 02:26 (düzenlendi)
    PHP ile görsel sıkıştırma fonksiyonundaki `$kalite` parametresini 80'den 70'e düşürmeyi de deneyebilirsiniz, görsel kalitesi pek fark yaratmıyor ama boyut küçülmesi ciddi oranda artıyor. Ayrıca WebP formatı konusunda katılmıyorum, hâlâ tüm tarayıcıları tam desteklediğini söyleyemeyiz — WebP'ye fallback olarak JPEG sunmak ya da `` etiketini kullanmak daha sağlıklı olur. O %53'lük terk oranı zaten çok net gösteriyor ki 3 saniyenin altına inmek bir tercih değil zorunluluk, bu yüzden görsel boyutlandırma tek başına yetmez, lazy loading ve CDN kullanımı da şart.
    leylaacar7343 1 yorum
    16.07.2026 21:30 (düzenlendi)

Yazıdaki örnekler gerçekten açıklayıcı. Özellikle kod blokları çok iyi hazırlanmış. Yeni başlayanlar için harika bir kaynak olmuş.

jalepala1595 1 yorum
    16.07.2026 21:31 (düzenlendi)
    Verdiğiniz PHP kodunda kalite parametresi varsayılan olarak 80 olarak ayarlanmış, peki bu değeri daha da düşürmek (örneğin 60-70 arası) görsel kalitesinde fark edilir bir kayıp yaratıyor mu, yoksa 3 saniye sınırını aşmamak için ideal bir denge mi? Bir de zaten WebP kullanıyorsak ayrıca PHP ile sıkıştırma eklemenin performansa katkısı ne ölçüde oluyor?
    +1 puan
    16.07.2026 22:25 (düzenlendi)
    Görsel optimizasyonu kısmında "WebP formatına dönüştürün" diyorsunuz ama alttaki PHP kodunda `imagejpeg` kullanıyorsunuz, bu direkt çelişki. Ayrıca görsel sıkıştırma için `$kalite` parametresi 80 olarak default verilmiş ama bu her zaman yeterli olmaz, fotoğraflı sitelerde 60'a kadar düşürmek gerekebilir. Bir de başlıkta "
    16.07.2026 23:44 (düzenlendi)
    3 saniye eşiğinin %53 gibi ciddi bir kayıp oranı vermesi gerçekten düşündürücü, çoğu kişinin göz ardı ettiği bir detay bu. Görsel optimizasyon kısmında PHP ile kod örnekleri sunulması çok yerinde olmuş, özellikle WebP formatına geçiş ve kalite parametresinin 80 olarak ayarlanması pratik bir öneri. Keşke JS ve CSS min gibi diğer kurallara da aynı kod örnekleriyle girilseydi, uygulama tarafı biraz eksik kalmış.
    afetgunes2200 1 yorum
    17.07.2026 00:42 (düzenlendi)
    WebP formatına geçişin gerçekten tüm modern tarayıcılarda sorunsuz çalıştığından emin olmak
    +2 puan
    17.07.2026 01:06 (düzenlendi)
    Görsel optimizasyonu konusunda paylaştığın PHP kodu gayet kullanışlı, ancak `$kalite` varsayılanını 80 yerine 70'e çekmek bile görsel kalitesinde fark edilir bir kayıp olmadan ciddi bytes kazandırıyor. Ayrıca Google'ın bahsettiği o %53'lük terk oranını birebir yaşamış biri olarak söylüyorum, sadece görselleri WebP'ye çevirmek bile PageSpeed skorunu 15-20 puan yukarı çekebiliyor. Burada bir ekleme olarak lazy loading (yükleme tembeli) mantığını da `loading="lazy"` atribütüyle devreye sokmak, özellikle görsel ağırlıklı sayfalarda ilk yükleme süresini dramatik biçimde düşürüyor. Kodun içine bir MIME tip kontrolü else bloğu eklemeyi de öneririm, PNG veya GIF dosyaları geld
    +1 puan
    17.07.2026 01:11 (düzenlendi)
    Harika bir yazı olmuş, özellikle görsel optimizasyon kısmında verdiğin PHP kodu çok işime yarayacak. 3 saniye sınırı ve %53'lük çıkış oranı istatistiği gerçekten düşündürücü, demek ki optimize edilmemiş siteler ciddi kayıp yaşıyor. WebP formatına geçiş konusunda zaten düşünüyordum, şimdi implemente etmek için güzel bir zamanlama oldu. Teşekkürler!
    +1 puan
    fundasonmez4609 1 yorum
    17.07.2026 01:20 (düzenlendi)
    Görsel optimizasyon konusunda güzel bir girişim ama verilen PHP kodu biraz sığ kalmış. Örneğin `$kalite = 80` varsayılan değeri oldukça agresif, özellikle grafik ağırlıklı sitelerde belirgin kalite kayıplarına yol açabilir. Ayrıca `imagecreatefromjpeg
    duygutoprak4467 1 yorum
    17.07.2026 02:05 (düzenlendi)
    PHP'deki görsel sıkıştırma fonksiyonunda `imagejpeg` kullanılmış ama `imagecreatefromjpeg` zaten JPEG kaynaktan oluşturuyorsa ve tekrar aynı formatla kaydediyorsa, kalite kaybı dışında ciddi bir optimizasyon sağlamaz asıl büyük kazanım WebP'ye geçişteyken kodda WebP dönüşümüne dair hiçbir örnek yok. Ayrıca 3 saniye sınırını veri olarak sunmuşsunuz ama `lazy loading` veya CDN kullanımı gibi kritik kuralları hiç ele almamışsınız, 10 altın kural deyip asıl işe yarar teknikleri atlamak ironik.
    aysimakucuk5093 1 yorum
    17.07.2026 02:07 (düzenlendi)
    PHP kodunda $kalite parametresinin varsayılan olarak 80 verilmiş, bu oranı daha da düşürmek görsel kalitesinde gözle görülür bir bozulma yaratır mı, yoksa 80 ideal bir denge noktası mı? Ayrıca WebP formatına geçiş sürecinde eski tarayıcıları da düşünmek gerek, fallback olarak JPEG mi kullanmak daha mantıklı olur yoksa modern tarayıcı oranı artık o kadar yüksek mi?
    +2 puan
    aysungul3976 1 yorum
    17.07.2026 02:20 (düzenlendi)
    Merhabalar, PHP'deki görsel sıkıştırma fonksiyonunda kalite değeri 80 olarak ayarlanmış. Düşük kalite ile yüksek kalite arasında hız açısından somut bir fark görüyor musunuz? Mesela 80 yerine 60-70 bandında tutmak sayfa yükleme süresine ne kadar katkı sağlar?
    1 2

İlgili Konular