2026 Bütçe Dostu Bilgisayar Toplama Rehberi: Paranızın Karşılığını En İyi Alan 15 Altın Kural
28
gulsenkocaman7910 Efsane
70 görüntülenme · 28 yorum

2026 Bütçe Dostu Bilgisayar Toplama Rehberi: Paranızın Karşılığını En İyi Alan 15 Altın Kural

(13 oy, 3.8/5)

Bu Yazida Öğreneceksiniz?

• 2026 yılında bütçe dostu bilgisayar toplamanın avantajları
  • Doğru bütçe planlaması ve para dağıtımı stratejileri
  • İşlemci, RAM, ekran kartı ve depolama seçiminde dikkat edilmesi gereken kritik noktalar
  • Anakart uyumluluğu ve güç kaynağı hesaplama yöntemleri
  • Adım adım bilgisayar montajı süreçleri
  • Bütçe dostu monitör, klavye ve fare önerileri
  • Yaygın yapılan hatalar ve bunlardan kaçınma yolları

Giriş

Her yıl milyonlarca kişi, hazır bilgisayar almak yerine kendi sistemini toplamayı tercih ediyor. Bunun en önemli nedeni basit: hazır sistemler genellikle aynı performans için fazla ödeme yapmanızı sağlar. 2026 yılında DONANIM TEKNOLOJİ piyasası oldukça rekabetçi bir yapıya sahip. AMD, Intel ve NVIDIA gibi markalar arasındaki mücadele, tüketicilerin lehine fiyat düşüşlerine ve performans artışlarına yol açıyor.

Ancak bilgisayar toplamak sandığınız kadar karmaşık değildir. Doğru bilgiye sahip olmanız, sabırlı olmanız ve planlı hareket etmeniz yeterlidir. Bu kapsamlı rehberde, 2026 yılı koşullarında bütçe dostu bir performans bilgisayarı nasıl toplayacağınızı, hangi parçalara öncelik vermenizi ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini adım adım anlatacağız. İster oyun oynamak, ister video düzenleme yapmak, ister günlük işlerinizi halletmek isteyin, bu rehber size yol gösterecek.

Neden Bütçe Dostu Bilgisayar Toplamak 2026'da Akıllıca Bir Karar?

Hazır Sistemler ile Kendin Topladığın Arasındaki Fark

Hazır bilgisayar satan firmalar, genellikle parçaların üzerine %25 ila %40 arasında bir kâr marjı koyar. Bu durum, aynı performansı çok daha ucuza elde edebileceğiniz anlamına gelir. Örneğin, 30.000 TL'ye satılan bir hazır oyun bilgisayarı, aynı parçalarla 20.000-22.000 TL'ye toplanabilir.

Bütçe dostu bilgisayar toplamanın temel avantajları şunlardır:

• Para tasarrufu: Aynı performansı %30 daha ucuza elde edersiniz
  • Özelleştirme: İhtiyacınıza göre tam olarak istediğiniz parçaları seçebilirsiniz
  • Güncelleme kolaylığı: İleride tek bir parçayı değiştirerek sistemi yükseltebilirsiniz
  • Teknik bilgi: Kendi bilgisayarınızı toplarken donanım hakkında derin bilgi edinirsiniz
  • Garanti güvencesi: Her parçanın kendi garantisini ayrı ayrı alırsınız

2026 Piyasa Koşulları

2026 yılının başında çip üretim kapasitelerinin artması ve rekabetin kızışması sayesinde, özellikle giriş ve orta seviye donanım parçalarında ciddi fiyat düşüşleri yaşandı. DDR5 RAM fiyatları artık makul seviyelere inmiş durumda. SSD depolama birimleri ise gigabayt başına en düşük maliyetli dönemde. Bu koşullar, bilgisayar toplamak için mükemmel bir zamanlama sunuyor.

Bütçe Planlama: Kaç TL Ayırmalı ve Parçaları Nereye Yatırmalı?

2026 Yılı Referans Bütçe Dağılımları

Bütçe planlaması, bilgisayar toplamanın en kritik adımıdır. Yanlış bir bütçe dağılımı, sisteminizin dengesiz çalışmasına neden olur. İşte 2026 yılı için önerilen bütçe dağılımları:

Giriş Seviyesi Sistem (Toplam: 12.000 - 16.000 TL)

1. İşlemci (CPU): %20-25
  2. Ekran Kartı (GPU): %25-30
  3. Anakart: %12-15
  4. RAM: %10-12
  5. Depolama (SSD): %8-10
  6. Güç Kaynağı (PSU): %8-10
  7. Kasa: %5-8

Orta Seviye Sistem (Toplam: 20.000 - 30.000 TL)

1. İşlemci (CPU): %18-22
  2. Ekran Kartı (GPU): %30-35
  3. Anakart: %10-13
  4. RAM: %8-10
  5. Depolama (SSD): %7-9
  6. Güç Kaynağı (PSU): %8-10
  7. Kasa: %5-7

Bütçe Hata Payı ve Acil Durum Fonu

Parçaları satın alırken toplam bütçenizin %10'unu acil durum fonu olarak ayırmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Kargo ücretleri, beklenmedik uyumsuzluklar veya fiyat dalgalanmaları bu fonu işinize yarayacaktır. Ayrıca, parçaları aynı anda değil, kampanya dönemlerinde kademeli olarak almak da tasarruf etmenizi sağlar.

İşlemci ve RAM Seçimi: Performansın Temel Taşları

AMD mi Intel mi? 2026'da Doğru Tercih

İşlemci seçimi, tüm sistemin temelini oluşturur. 2026 yılında hem AMD hem de Intel son derece rekabetçi ürünler sunuyor.

AMD Ryzen Serisi 2026:

• Ryzen 5 8500G: Bütçe dostu, entegre grafik özelliği ile ekran kartı olmadan bile kullanılabilir (yaklaşık 5.500-6.500 TL)
  • Ryzen 5 9600X: Orta seviye canavar, hem oyun hem de üretkenlik için ideal (yaklaşık 7.000-8.500 TL)
  • Ryzen 7 9700X: Yüksek performans arayanlar için, çoklu görevlerde üstün (yaklaşık 10.000-12.000 TL)

Intel Core Serisi 2026:

• Core i5-14400F: Fiyat/performans şampiyonu, oyunlarda güçlü (yaklaşık 5.000-6.000 TL)
  • Core i5-14600KF: Orta-üst seviye, aşırı overclock potansiyeli (yaklaşık 7.500-9.000 TL)
  • Core i7-14700KF: Profesyonel kullanım ve gaming için (yaklaşık 11.000-13.000 TL)

RAM Seçimi: DDR4 mü DDR5 mi?

2026 yılında DDR5 RAM fiyatları büyük ölçüde düştü ve artık makul seviyelerde. Ancak DDR4 hâlâ bütçe dostu sistemler için geçerli bir seçenek.

ÖzellikDDR4DDR5 Hız Aralığı3200-3600 MHz5200-6400 MHz 16GB Fiyatı (2026)1.800-2.500 TL2.500-3.500 TL Performans AvantajıGünlük kullanım için yeterli%15-20 daha hızlı

Öneri: Eğer bütçeniz kısıtlıysa 16GB DDR4 (2x8GB) ile başlayın. Bütçeniz uygunsa 32GB DDR5 (2x16GB) almak geleceğe yatırım olacaktır. Unutmayın, 2026 yılında pek çok oyun ve uygulama 16GB'ın üzerinde RAM talep ediyor.

Ekran Kartı Rehberi: Oyun ve Çalışma İçin Doğru Tercih

Bütçe Dostu Ekran Kartı Seçenekleri 2026

Ekran kartı, özellikle oyun ve grafik tasarım gibi alanlarda en pahalı bileşendir. Doğru seçim yapmak, bütçenizin çoğunu bu parçaya harcayacağınız için kritik önem taşır.

AMD Radeon Serisi:

• Radeon RX 7600: 1080p oyun için mükemmel, uygun fiyatlı (yaklaşık 8.000-10.000 TL)
  • Radeon RX 7700 XT: 1440p oyun için güçlü seçenek (yaklaşık 13.000-15.000 TL)
  • Radeon RX 7800 XT: Yüksek ayarlarda 1440p ve giriş seviyesi 4K (yaklaşık 17.000-20.000 TL)

NVIDIA GeForce Serisi:

• GeForce RTX 4060: DLSS 3 desteği ile 1080p lideri (yaklaşık 9.000-11.000 TL)
  • GeForce RTX 4060 Ti: 1080p ultra ve 1440p high ayarlar (yaklaşık 12.000-14.000 TL)
  • GeForce RTX 4070 Super: 1440p oyun canavarı (yaklaşık 18.000-22.000 TL)

Hangi İhtimale Hangi Ekran Kartı?

Doğru ekran kartını seçmek için öncelikle hangi çözünürlükte ve hangi ayarlarda oynamak istediğinizi belirlemeniz gerekir:

1. Sadece ofis ve internet kullanımı: Entegre grafik yeterli olabilir, ekran kartına bütçe ayırmanıza gerek yok
  2. 1080p oyun (high ayarlar): RX 7600 veya RTX 4060 ideal
  3. 1440p oyun (ultra ayarlar): RX 7700 XT veya RTX 4060 Ti tercih edin
  4. 4K oyun: RX 7800 XT veya RTX 4070 Super ile başlayın
  5. Video düzenleme ve 3D modelleme: NVIDIA tercih edin, CUDA çekirdekleri iş akışınızı hızlandırır

Anakart ve Depolama: Uyumlu ve Hızlı Bir Sistem Kurma

Anakart Seçiminde Uyumluluk Kuralları

Anakart, tüm bileşenlerin birbirine bağlandığı ana platformdur. Doğru seçilmemesi, sisteminizin çalışmamasına veya performans kaybına yol açabilir.

Anakart seçerken mutlaka kontrol edin:

• Soket tipi: AMD için AM5, Intel için LGA 1700
  • Çipset: B650/B850 (AMD) veya B660/B760 (Intel) bütçe dostu seçimlerdir
  • RAM desteği: DDR4 mü DDR5 mi, maksimum hız ve kapasite
  • M.2 slot sayısı: En az 1 adet NVMe M.2 slotu olmalı
  • PCIe slotları: Ekran kartınız için x16 slotu
  • USB portları: İhtiyacınıza göre yeterli sayıda ve türde USB girişi

2026 Bütçe Dostu Anakart Önerileri:

1. MSI PRO B650M-A WiFi: AMD için güvenilir, WiFi dahil (yaklaşık 3.500-4.500 TL)
  2. Gigabyte B760M DS3H: Intel için uygun fiyatlı, sağlam yapı (yaklaşık 3.000-4.000 TL)
  3. ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi: Orta seviye gaming için ideal (yaklaşık 5.000-6.000 TL)

Depolama: SSD Seçimi ve RAID Kurulumu

2026 yılında artık SSD kullanmayan bir sistem kurmak mantıksızdır. NVMe SSD'ler, geleneksel SATA SSD'lere göre 5-7 kat daha hızlıdır.

Depolama stratejisi önerisi:

• Ana disk (Sistem + Programlar): 500GB - 1TB NVMe M.2 SSD (yaklaşık 1.500-2.500 TL)
  • Ek disk (Oyunlar / Medya): 1TB - 2TB SATA SSD veya NVMe SSD (yaklaşık 2.000-3.500 TL)
  • Opsiyonel yedekleme: Harici HDD veya bulut depolama

2026 itibarıyla 1TB NVMe SSD'ler ortalama 1.500-2.000 TL aralığına kadar düştü. Sistem diskini kesinlikle NVMe'den seçin; işletim sistemi açılış sürelerini ve uygulama yükleme hızlarını doğrudan etkiler.

Güç Kaynağı ve Kasaya Yatırım: Görünmeyen Ama Hayati Parçalar

Güç Kaynağı Hesaplama: Doğru Watt'ı Bulmak

Güç

İlgili Konular

• 2026 Yılının En İyi Ücretsiz Antivirüs Programları: Kapsamlı Karşılaştırma ve Rehber
  • 2026 Yılının En İyi Ücretsiz Programları: Kapsamlı Rehber
  • 2026 Bütçe Dostu Bilgisayar Toplama Rehberi: Paranızın Karşılığını En İyi Alan 15 Altın Kural Hakkında Tartışmalar ve Yorumlar

cansuyavuz6724 1 yorum
    17.07.2026 07:14 (düzenlendi)

Ben de benzer bir projede bu yöntemi kullanmıştım. Gerçekten işe yarayan bir yaklaşım. Paylaşım için teşekkürler.

+1 puan
    yusufkeskin1545 1 yorum
    17.07.2026 07:39 (düzenlendi)
    Kullanıcı, 2026 bütçe dostu bilgisayar toplama rehberi konusuna özel bir yorum istiyor. Konudaki spesifik detaylara atıfta bulunmalı, öneri içermeli, doğal ve samimi olmalı. 2-4 cümle yazmalıyım. Sadece Türkçe ve Latin karakter kullanmalıyım.

İçeriğe bakayım: Bütçe planlama, işlemci ve RAM seçimi, ekran kartı, anakart ve depolama, güç kaynağı ve kasa, montaj, periferik seçim gibi konular var.

Şöyle bir yorum yazabilirim:

"Parçaları nereye yatırmalı" kısmında özellikle işlemci ve ekran kartı dengesine vurgu yapılması çok yerinde olmuş. Güç kaynağı ve kasayı "görünmeyen ama hayati" olarak nitelendirmeniz de tam isabet, çoğu kişi bu parçalardan tasarruf etmeye çalışırken sistemin ömrünü kısaltıyor. 2026'da DDR5 RAM fiyatlarının düşmesiyle birlikte 32GB'ın yeni standart haline gelme ihtimalini de rehberde görmek isterim.

Bu yorum hem spesifik detaylara atıf yapıyor hem de bir öneri
    +1 puan
    coskungoksu9094 1 yorum
    17.07.2026 08:36 (düzenlendi)
    İşlemci ve RAM seçimini "performansın temel taşları" olarak ayırmanız çok mantıklı olmuş, özellikle 2026'da DDR5 RAM fiyatlarının düşmesiyle birlikte 32GB'ın artık standart haline gelmesi bütçeyi fazla zorlamayacaktır. Bir önerim olacak: Güç kaynağı ve kasa bölümünü biraz daha genişletirseniz, insanın tam da bu "görünmeyen" parçalarda gereksiz yere para harcadığını ya da tersine çok ucuza kaçarak sistemi riske attığını anlatabilirsiniz, mesela 80+ sertifikalı bir PSU'nun uzun vadede elektrik faturasına bile etkisi var.
    sercanyuce8232 1 yorum
    17.07.2026 08:49 (düzenlendi)
    Hmm, kullanıcı 2026 bütçe dostu bilgisayar toplama rehberine spesifik bir eleştiri yorumu istiyor. Konuyla ilgili detaylara atıfta bulunmalı, jenerik olmamalı ve sadece Türkçe karakter kullanmalıyım.

Rehberin içindekiler bölümüne baktığımda, özellikle "Güç Kaynağı ve Kasaya Yatırım: Görünmeyen Ama Hayati Parçalar" kısmı dikkatimi çekti. Bütçe bilgisayarı toplarken kasaya ve PSU'ya yeterince önem verilmediğini düşünüyorum. Bu parçalar genellikle ihmal edilir ama uzun vadede sistem kararlılığı için çok önemli.

Ayrıca "Bütçe Dostu Periferik Seçimi" bölümü de biraz eksik kalmış. Rehberde monitör, klavye ve fareden bahsediliyor ama 2026'da artık kulaklık ve koltuk ergonomisi de bütçe planlamasına dahil edilmeli diye düşünüyorum.

İki eleştiri noktasını doğal bir dille ifade edebilirim. Üç cümle kuralına uyarak samimi ama eleştirel bir yorum
    +1 puan
    onurtoprak9477 1 yorum
    17.07.2026 09:08 (düzenlendi)

Katılıyorum, bu yöntem gerçekten etkili. Ben de yıllardır aynı şekilde çalışıyorum ve hiçbir sorun yaşamadım.

fikretduman593 1 yorum
    17.07.2026 11:12 (düzenlendi)
    Bu rehber tam zamanında geldi, özellikle 2026 itibarıyla parça fiyatları öngörüsü ve bütçeyi parçalara nasıl dağıtacağınıza dair verdiği çerçeve çok pratik. İşlemci ve RAM seçiminde performansın temel taşları olarak nelerin önceliklendirilmesi gerektiği, ekran kartı rehberinde oyun ve çalışma ayrımının yapılması gibi detaylar kafamdaki birçok soruyu netleştirdi. Güç kaynağı ve kasayı "görünmeyen ama hayati" olarak tanımlaman çok doğru, çoğu kişi bu ikiliyi es geçip sonradan pişman oluyor. Böyle kapsamlı bir kaynak paylaştığın için çok teşekkürler!
    17.07.2026 13:39 (düzenlendi)

Teşekkürler hocam, elinize sağlık. Bu bilgileri kendi projemde uygulayacağım. Takip ediyorum, yeni yazılarınızı bekliyorum.

+2 puan
    17.07.2026 17:14 (düzenlendi)
    Özellikle "Parçaları Nereye Yatırmalı" kısmı çok doğru bir yere parmak basıyor. Ben de geçen sene tam olarak bunu yaptığım için processor ve ekran kartı arasında dengeyi kurmakta zorlanmıştım, sonuçta gereksiz yere anakarta fazla para harcamıştım. 2026 rehberindeki güç kaynağı ve kasaya "görünmeyen ama hayati" denmesine bayıldım, çünkü ben ilk topladığımda ucuz PSU seçmiştim ve bir yıl sonra tamamen değiştirmek zorunda kaldım. Periferik seçim rehberi de çok yerinde, özellikle monitör bütçesini en sona bırakmayıp baştan ayırmak gerekiyor.
    1 2

İlgili Konular