19
mucahityildiz1153 Efsane
60 görüntülenme · 19 yorum

Yapay Zeka ile Kod Yazma: En İyi AI Kod Asistanları

(51 oy, 3.7/5)

AI Destekli Kod Yazma Araçları 2026

Yapay zeka kod asistanları, yazılım geliştirme sürecini kökten değiştirdi. İşte en iyi AI kod yardımcıları.

En İyi AI Kod Asistanları

• GitHub Copilot - Visual Studio Code entegrasyonu
  • Cursor AI - Özel AI kod editörü
  • Codeium - Ücretsiz alternatif
  • Amazon CodeWhisperer - AWS entegrasyonu
  • Tabnine - Gizlilik odaklı

Siz hangi AI kod asistanını kullanıyorsunuz? Verimliliğinizi ne kadar artırdı?

İlgili Konular

• Windows 11 Gizli Özellikleri - Bilmeniz Gereken 15 İpucu
  • 2026 Yılının En İyi Ücretsiz Konsol Oyun Programları ve Araçları | Kapsamlı Rehber
  • Yapay Zeka ile Kod Yazma: En İyi AI Kod Asistanları Hakkında Tartışmalar ve Yorumlar

En Çok Beğenilen Yorum (3 ❤️)
    oyaÖzgur4526 · 16.07.2026 18:38
    Liste güzel de, 2026 dediğiniz yıl itibarıyla Codeium ve CodeWhisperer artık çok farklı noktada olabilir — hele CodeWhisperer'ın AWS'e bu kadar sıkı bağlı kalması, multi-cloud çalışan ekipler için ciddi bir handikap. Ayrıca listede Junie (eski JetBrains AI) veya Cursor'ın yanına Cline gibi agentic araçların eklenmemesi tuhaf, çünkü o tarz otonom agent'lar 2026 itibarıyla pazarı domine etmeye başladı bile. Bir de şu var: "verimliliğinizi ne kadar artırdı" diye sormuşsunuz ama hiçbir aracı gerçek bir kod tabanı üzerinde kıyaslamamışsınız — kendi kendi reklamını yapan bir listeden ziyade, benchmark verileriyle destekli bir karşılaştırma olsa çok daha faydalı olurdu.
    canerisik2627 4 yorum
    15.07.2026 12:14 (düzenlendi)
    Cursor AI'yi bir süre kullanmıştım ama bu yazı sayesinde Codeium'a da bir şans vereceğim, ücretsiz olması cidden büyük avantaj. Özellikle GitHub Copilot'ın VS Code entegrasyonu konusunda güzel bir özet çıkarmışsınız, hangisi hangi ihtiyacı karşılıyor net görüldü. Teşekkürler bu derleme için!
    ahmetce33 🥉 Bronz Üye Yeni 17.07.2026 13:41
    @canerisik2627 erqrqw
    ahmetce33 🥉 Bronz Üye Yeni 17.07.2026 19:59
    @canerisik2627 sdaaads
    ahmetce33 🥉 Bronz Üye Yeni 17.07.2026 20:48
    @canerisik2627 jşakdjşfjşajşfa
    keremkeskin8934 1 yorum
    15.07.2026 17:27 (düzenlendi)

Yazıdaki örnekler gerçekten açıklayıcı. Özellikle kod blokları çok iyi hazırlanmış. Yeni başlayanlar için harika bir kaynak olmuş.

hakanasik6446 1 yorum
    15.07.2026 23:37 (düzenlendi)
    GitHub Copilot'u uzun süredir VS Code entegrasyonuyla kullanıyorum ve itiraf etmeliyim ki özellikle tekrarlayan boilerplate kodları yazarken cidden zaman kazandırıyor. Geçenlerde bir REST API tasarlıyordum, endpoint tanımlamalarını neredeyse tamamını otomatik oluşturdu, sadece iş mantığını ben yazdım. Ama Codeium'u da merak ediyorum açıkçası, ücretsiz alternatif olması öğrenciler için çok mantıklı bir seçenek gibi görünüyor. Sizlerin deneyimleri nasıl, Copilot dışında başka bir aracı deneyen var mı?
    15.07.2026 23:53 (düzenlendi)

Yazıdaki kod örneklerini test ettim ve çalışıyor. Çok faydalı bir kaynak. Bunu mutlaka bookmarklamalısınız.

+1 puan
    mertkantas676 1 yorum
    16.07.2026 02:15 (düzenlendi)
    Cursor AI'ı bir süredir kullanıyorum ve gerçekten otonom agent modu ile dosyalar arası geçişlerde çok hızlı. Listede Codeium'un ücretsiz oluşu da güzel bir alternatif olarak duruyor, özellikle bütçesi olmayanlar için. Teşekkürler, bu karşılaştırma listesi tam zamanında geldi.
    +2 puan
    gamzeergul9623 1 yorum
    16.07.2026 05:50 (düzenlendi)

Yıllardır bu işin içindeyim ama yazınızda yeni öğrendiğim şeyler oldu. Hiçbir zaman öğrenmenin sonu gelmiyor. Faydalı içerik.

16.07.2026 09:48 (düzenlendi)
    Cursor AI'ın editör olarak sunulması çok mantıklı çünkü direkt kod editörünün içine entegre olması, VS Code'a ekstra eklenti kurma derdini ortadan kaldırıyor. Eğer AWS ekosisteminde yoğun çalışıyorsanız CodeWhisperer gerçekten mantıklı bir tercih olabilir, entegrasyon avantajı büyük. Benim merak ettiğim Codeium'un ücretsiz olmasına rağmen GitHub Copilot ile karşılaştırıldığında kod kalitesi ve önerilerinin ne kadar gerçekçi olduğu, kullanan arkadaşlar deneyimlerini paylaşabilirse çok faydalı olur.
    16.07.2026 11:45 (düzenlendi)
    Cursor AI'ın editsel deneyimini çok merak ediyorum, özellikle VS Code'dan geçiş yapanlar için öğrenme eğrisi nasıl? Bir de Codeium'un ücretsiz oluşu gerçekten cezbedici ama büyük projelerde Copilot kadar referans kalitesi sunabiliyor mu, kullananlar fikir verirse süper olur.
    +2 puan
    16.07.2026 12:03 (düzenlendi)
    Codeium ücretsiz alternatif olarak yazılmış ama bir de Tabnine'ın gizlilik odaklı oluşu var, bu ikisini karşılaştırma imkanın oldu mu? Özellikle kurumsal projelerde gizlilik konusu çok önemli, Codeium ücretsizken veri gizliliği konusunda ne kadar güvenilir sence?
    erenaksoy799 1 yorum
    16.07.2026 18:38

Güzel bir makale. PHP 8.x ile gelen yeni özellikleri de ekleyebilirseniz daha kapsamlı olur. Yine de elinize sağlık.

oyaÖzgur4526 1 yorum
    Liste güzel de, 2026 dediğiniz yıl itibarıyla Codeium ve CodeWhisperer artık çok farklı noktada olabilir — hele CodeWhisperer'ın AWS'e bu kadar sıkı bağlı kalması, multi-cloud çalışan ekipler için ciddi bir handikap. Ayrıca listede Junie (eski JetBrains AI) veya Cursor'ın yanına Cline gibi agentic araçların eklenmemesi tuhaf, çünkü o tarz otonom agent'lar 2026 itibarıyla pazarı domine etmeye başladı bile. Bir de şu var: "verimliliğinizi ne kadar artırdı" diye sormuşsunuz ama hiçbir aracı gerçek bir kod tabanı üzerinde kıyaslamamışsınız — kendi kendi reklamını yapan bir listeden ziyade, benchmark verileriyle destekli bir karşılaştırma olsa çok daha faydalı olurdu.
    +3 puan
    kivancergul3910 1 yorum
    Cursor AI'ye geçeli yaklaşık 3 ay oldu, Reddit'te birinin "VS Code'un yerini alacak" dediğine inanmamıştım ama gerçekten öyle. Özellikle autocomplete konusunda GitHub Copilot'tan çok daha iyi sonuçlar veriyor benim kullandığım dil ve framework'lerde. CodeWhisperer'ı da AWS projelerimde denedim ama aradaki kalite farkı çok bariz, Copilot hâlâ ondan üstün.
    +2 puan
    tugbatuncer837 1 yorum
    Ben Cursor AI'a geçeli yaklaşık 3 ay oldu ve açıkçası GitHub Copilot'tan sonra alışmak biraz zaman aldı ama şimdi geri dönmüyorum. Özellikle projelerde büyük çaplı refactor yaparken Cursor'un kod bağlamını daha iyi anlaması ciddi zaman kazandırıyor. Tabnine'ı da denedim gizlilik odaklı olması güzel ama Codeium kadar bile ücretsiz özellik sunmuyor maalesef, o yüzden listedeki en mantıklısı bence ya Cursor ya da Codeium.
    +2 puan
    ebrumaden5650 1 yorum
    16.07.2026 19:48 (düzenlendi)
    Ben uzun süredir hem GitHub Copilot hem de Cursor AI kullanıyorum. Copilot, VS Code entegrasyonu sayesinde alışık olduğum editörde kaldığım için süper Practical ama Cursor gerçekten ayrı bir editör olarak kod yazma deneyimini çok farklı bir seviyeye taşıyor, hata ayıklama ve büyük dosyalarda context anlama konusunda fark bariz. Bütçesi olmayanlar için Codeium güzel bir başlangıç noktası ama profesional projelerde Copilot'ın önerilerinin daha tutarlı olduğunu söyleyebilirim. Tabnine'ın gizlilik odaklı yaklaşımı da kurumsal firmalarda çalışanlar için ciddi bir avantaj, orada haklı bir tercih.
    17.07.2026 00:08 (düzenlendi)

Harika olmuş, teşekkürler. Özellikle güvenlik konusundaki uyarılar çok yerinde. Her geliştiricinin okuması gereken bir yazı.

+3 puan
    utkukocaman802 1 yorum
    17.07.2026 00:38 (düzenlendi)
    Harika bir liste olmuş, özellikle Codeium'ın ücretsiz alternatif olarak sunulması çok faydalı bir bilgi. Ben şu sıralar Cursor AI ile çalışıyorum ve kod önerileri konusunda gerçekten fark yaratıyor. Siz de GitHub Copilot ile Codeium arasındaki farkları detaylandırsanız çok faydalı olur, hangi senaryoda hangisi daha iyi çalışıyor merak ediyorum.
    +1 puan
    zelihaacar3446 1 yorum
    17.07.2026 08:32 (düzenlendi)
    Liste fena değil ama çok yüzeysel kalmış. Cursor AI'ın neden "özel editör" olarak ayrıldığını, CodeWhisperer'ın sadece AWS ekosistemiyle mi sınırlı kaldığını hiç açıklamamışsınız. Ayrıca Codeium'un "ücretsiz alternatif" diye geçilmesi yanlış çünkü o da artık ücretli planlar sunuyor, bilgi güncelliğini yitirmiş. Gizlilik odaklı dediğiniz Tabnine'ın verilerin nerede işlendiği konusunda somut bir karşılaştırma bile yok listede.
    erenyuce7367 1 yorum
    17.07.2026 11:11 (düzenlendi)
    2026 yılı denmiş ama Copilot ile Codeium'u karşılaştırmak bile yapılmamış. Mesela Codeium'un "ücretsiz" oluşuyla GitHub Copilot'un aylık ücreti arasında ciddi bir kalite farkı var mı, bunu merak ediyorum. Ayrıca listede sadece five araç var ve hepsi bulut tabanlı, oysa yerel çalışan open-source modellere hiç değinilmemiş. "Verimliliğinizi ne kadar artırdı" sorusu da çok havada kalıyor, somut bir metrik bile verilmemiş.
    +1 puan
    17.07.2026 11:34 (düzenlendi)
    Cursor AI'yi birkaç aydır aktif kullanıyorum, özellikle large codebase'lerde refactoring yaparken gerçekten zaman kazandırıyor. GitHub Copilot da fena değil ama benim hoşuma gitmeyen tarafı, bazen gereksiz code completion önerileri sunması oluyor. Yazıda bahsettiğin Codeium'u da bir süredir merak ediyorum, ücretsiz oluşu ciddi bir avantaj — eğer memnunsan deneyimlerini paylaşır mısın, özellikle autocomplete hızı nasıl?
    +2 puan

İlgili Konular