2026 Yılının En Ucuz ve En İyi Yazılım Araçları: Bütçe Dostu Çözümler Rehberi
46
fahriyebozkurt6758 Efsane
202 görüntülenme · 46 yorum

2026 Yılının En Ucuz ve En İyi Yazılım Araçları: Bütçe Dostu Çözümler Rehberi

(56 oy, 4/5)

Bu Yazıda Ne Öğreneceksiniz?

• 2026 yılının en uygun fiyatlı ve en yüksek performanslı yazılım araçlarını
  • Kod düzenleme, proje yönetimi, bulut hosting ve veritabanı alanlarındaki bütçe dostu çözümleri
  • Her bir aracın sunduğu ücretsiz ve ücretli plan karşılaştırmalarını
  • Küçük işletme ve bireysel geliştiriciler için en akıllı seçim stratejilerini
  • Yapay zeka destekli geliştirme araçlarının sunduğu avantajları
  • Projenizin ihtiyaçlarına uygun doğru aracı nasıl seçebileceğinizi

Giriş: Doğru Yazılım Aracını Seçmek Neden Önemli?

Yazılım geliştirme dünyası her geçen yıl daha da çeşitleniyor. 2026 yılında piyasada binlerce geliştirme aracı, platform ve servis bulunuyor. Bu kadar fazla seçenek arasında, hem bütçenizi zorlamayacak hem de projenizin ihtiyaçlarını karşılayacak doğru aracı bulmak ciddi bir araştırma gerektiriyor.

Hele ki yeni başlayan bir geliştirici, küçük bir ekip ya da girişimci bir ruhsanız, her kuruşun hesabını yapmak zorundasınız. Neyse ki 2026 yılı, bütçe dostu yazılım araçları açısından son derece zengin bir dönem sunuyor. Ücretsiz ve açık kaynaklı alternatiflerden, makul abonelik fiyatlarına sahip profesyonel platformlara kadar pek çok seçenek mevcut.

Bu rehberde, farklı yazılım geliştirme kategorilerinde en ucuz ve en iyi araçları sizin için derledik. Amacımız, kaliteden ödün vermeden bütçenizi koruyabileceğiniz pratik çözümleri sunmak. Gelin birlikte 2026 yılının en akıllı yazılım yatırımlarını inceleyelim.

Neden Bütçe Dostu Yazılım Araçları Tercih Etmelisiniz?

Bütçe dostu yazılım araçlarını tercih etmek, sadece para tasarrufu anlamına gelmez. Bu araçların sunduğu avantajları şu başlıklar altında toplayabiliriz:

• Finansal Esneklik: Düşük maliyetli araçlar, özellikle girişim aşamasındaki projelerin hayatta kalmasını sağlar.
  • Hızlı Adaptasyon: Ücretsiz planlar sayesinde bir aracın projenize uygun olup olmadığını risksiz bir şekilde test edebilirsiniz.
  • Topluluk Desteği: Açık kaynaklı ve popüler bütçe dostu araçlar genellikle büyük ve aktif topluluklara sahiptir.
  • Ölçeklenebilirlik: Birçok araç, ücretsiz başlangıç planlarından başlayarak ihtiyacınız büyüdüğünde yükseltme yapma imkanı tanır.
  • Güncellik: 2026 itibarıyla birçok araç yapay zeka entegrasyonları ve modern özelliklerle donatılmış durumda.

Doğru araç seçimi, hem bireysel verimliliğinizi hem de ekip işbirliğinizi doğrudan etkiler. Şimdi kategorilere geçerek en iyi seçenekleri inceleyelim.

En İyi ve En Ucuz Kod Düzenleyicileri (2026)

Kod düzenleyicileri, her yazılım geliştiricinin vazgeçilmez aracıdır. 2026 yılında hem ücretsiz hem de ücretli seçenekler arasında seçim yaparken dikkat etmeniz gereken temel özellikler şunlardır: performans, eklenti desteği, yapay zeka entegrasyonu ve topluluk büyüklüğü.

Visual Studio Code (Ücretsiz)

Microsoft tarafından geliştirilen Visual Studio Code, 2026 yılında hâlâ en popüler kod düzenleyicisi olmaya devam ediyor. Tamamen ücretsiz olan bu araç, sunduğu geniş eklenti ekosistemi sayesinde neredeyse her programlama dilinde verimli çalışmanızı sağlar.

• Binlerce ücretsiz eklenti ve tema
  • GitHub Copilot entegrasyonu ile yapay zeka destekli kod önerileri
  • Yerleşik terminal ve Git entegrasyonu
  • Canlı paylaşım ve eşzamanlı düzenleme özellikleri
  • Her işletim sistemiyle uyumluluk

Zed (Ücretsiz ve Açık Kaynak)

2026 ve 2026 yıllarının yükselen yıldızı olan Zed, performans odaklı bir kod düzenleyicidir. Rust ile yazılmış olan bu araç, özellikle büyük projelerde gözle görülür hız avantajı sunar.

li>Ultra hızlı açılış ve çalışma süresi
  • Çoklu imza düzenleme desteği
  • Çapraz platform desteği (Linux, macOS, Windows)
  • Yeni nesil yapay zeka entegrasyonları

Ücretli Seçenek: JetBrains Araçları

IntelliJ IDEA, PyCharm ve WebStorm gibi araçlar, profesyonel geliştiriciler için güçlü seçenekler sunar. JetBrains, 2026 yılında bireysel geliştiriciler için aylık yaklaşık 250 TL civarında bir fiyat sunuyor. Eğer birden fazla JetBrains aracına ihtiyacınız varsa, All Products Pack aboneliği daha avantajlı olabilir. Üniversite öğrencileri ise bu araçları ücretsiz kullanabilir.

Bütçe Dostu Proje Yönetimi Araçları

Ekip halinde çalışıyorsanız, proje yönetim aracı seçimi iş verimliliğinizi doğrudan etkiler. 2026 yılında hem küçük ekipler hem de orta ölçekli şirketler için uygun fiyatlı birçok alternatif bulunuyor.

Notion (Ücretsiz Kişisel Plan)

Notion, hem not alma hem de proje yönetimi ihtiyaçlarınızı tek bir platformda karşılayabilir. Ücretsiz kişisel planı, bireysel kullanıcılar için son derece yeterli özellikler sunar.

• Sınırsız sayfa ve blok oluşturma
  • Şablon kütüphanesi
  • Temel veritabanı ve takvim özellikleri
  • Yapay zeka yazma asistanı (ücretli planlarda)
  • Maksimum 10 misafir işbirliği

Plane (Ücretsiz ve Açık Kaynak)

Plane, Jira alternatifi olarak öne çıkan açık kaynaklı bir proje yönetim aracıdır. 2026 yılında hızla büyüyen topluluğuyla dikkat çekiyor. Kendi sunucunuzda barındırarak tam veri kontrolü sağlayabilirsiniz.

Trello (Ücretsiz Starter Plan)

Kanban tabanlı basit bir iş yönetimi istiyorsanız Trello'nun ücretsiz planı sizin için yeterli olabilir. Görsel olarak kullanıcı dostu arayüzü, özellikle küçük ekipler ve bireysel kullanıcılar için idealdir.

Fiyat Karşılaştırması

AraçÜcretsiz PlanÜcretli Plan Başlangıcı (Aylık)NotionEvet (Kişisel)~200 TL / KişiPlaneEvet (Açık Kaynak)~150 TL / KişiTrelloEvet (Starter)~175 TL / KişiAsanaEvet (Temel)~250 TL / Kişi

En Ucuz Bulut ve Hosting Servisleri

Projelerinizi hayata geçirmek için güvenilir bir hosting veya bulut servisine ihtiyacınız var. 2026 yılında özellikle küçük ve orta ölçekli projeler için maliyet-etkin çözümler mevcut.

Vercel (Ücretsiz Hobby Plan)

Next.js ve React tabanlı projeler için mükemmel bir seçenek olan Vercel, ücretsiz Hobby planıyla kişisel projelerinizi kolayca deploy edebilirsiniz. Ücretsiz plan bile SSL sertifikası, CDN ve otomatik deployment desteği sunar.

Netlify (Ücretsiz Starter Plan)

Statik web siteleri ve JAMstack projeleri için güçlü bir alternatif. Ücretsiz plan aylık 100 GB bant genişliği ve 300 dakika derleme süresi sunar.

Railway (Uygun Fiyatlı Bulut)

Her türlü backend uygulamasını kolayca deploy edebileceğiniz Railway, 2026 yılında özellikle indie geliştiriciler arasında popülerlik kazanıyor. Kullandığın kadar öde modeliyle çalışır ve başlangıç için oldukça ekonomiktir.

Hetzner (Uygun Fiyatlı VPS)

Eğer daha kontrollü bir ortam istiyorsanız, Hetzner sunduğu yüksek performanslı VPS çözümleriyle öne çıkıyor. Aylık yaklaşık 200-300 TL'den başlayan fiyatlarla güçlü bir sunucu kiralayabilirsiniz. Almanya merkezli oluşu, Avrupa pazarı için düşük gecikme süresi avantajı sağlar.

Bulut Servisi Seçerken Dikkat Edilecekler

1. Aylık sabit ücret mi yoksa kullanıma bağlı ödeme mi istediğiniz
  2. Sunucu konumu ve hedef kitlenizin bulunduğu bölge
  3. SLA (Hizmet Seviyesi Anlaşması) garantileri
  4. Otomatik yedekleme ve felaket kurtarma seçenekleri
  5. API ve CLI desteği

Uygun Fiyatlı Veritabanı Çözümleri

Verilerinizi saklamak ve yönetmek, her yazılım projesinin temel ihtiyacıdır. 2026 yılında hem geleneksel hem de modern veritabanı seçenekleri arasında bütçenize uygun alternatifler bulabilirsiniz.

Supabase (Ücretsiz Plan)

PostgreSQL tabanlı olan Supabase, Firebase'e güçlü bir açık kaynaklı alternatif sunar. Ücretsiz planı 500 MB veritabanı, 1 GB dosya depolama ve 50.000 aylık aktif kullanıcı desteği sağlar.

li>Gerçek zamanlı dinleme ve abonelikli>Kimlik doğrulama sistemi dahil
  • Edge fonksiyonları
  • Vec Embeddings desteği ile yapay zeka projeleri
  • RESTful ve GraphQL API otomatik oluşturma

PlanetScale (Uygun Fiyatlı)

MySQL uyumlu sunulsuz (serverless) veritabanı platformu, 2026 yılında ölçeklenebilirlik ihtiyacı olan projeler için ideal bir seçenek. Branching özelliği sayesinde veritabanı değişikliklerinizi güvenli bir şekilde test edebilirsiniz.

Turso (LibSQL - Ücretsiz Başlangıç)

Edge computing odaklı bu veritabanı çözümü, düşük gecikme süresi gerektiren uygulamalar için mükemmeldir. Ücretsiz planıyla aylık 500 MB depolama ve 9 milyon satır okuma imkanı sunar.

CI/CD ve DevOps Araçları

Sürekli entegrasyon ve sürekli teslimat (CI/CD) süreçleri, modern yazılım geliştirme çalışmalarının vazgeçilmez bir parçası. Doğru CI/CD aracı kullanmak, hata oranını düşürür ve deployment süreçlerini hızlandırır.

GitHub Actions (Ücretsiz - Sınırlı)

GitHub kullanıcıları için en doğal seçenek olan GitHub Actions, ücretsiz planıyla aylık 2.000 dakika derleme süresi sunar. Açık kaynak projelerde ise bu süre sınırsızdır. 2026 yılında yapay zeka destekli otomasyon şablonları sunmaya başlamıştır.

GitLab CI/CD (Ücretsiz Tier)

GitLab'in sunduğu dahili CI/CD araçları, 400 aylık derleme dakikasına kadar ücretsiz kullanılabilir. Kapsamlı Docker ve Kubernetes desteği sayesinde kompleks deployment süreçlerini bile yönetebilirsiniz.

Drone CI (Açık Kaynak)

Kendi sunucunuzda çalıştırabileceğiniz bir CI/CD çözümü arıyorsanız Drone, Docker tabanlı yapısıyla basit ve etkili bir alternatif sunar. Kubernetes entegrasyonu ve geniş plugin desteği mevcuttur.

DevOps Araçlarının Karşılaştırması

• GitHub Actions: GitHub ekosistemiyle mükemmel uyum, geniş marketplace desteği
  • GitLab CI: Dahili Container Registry, all-in-one yaklaşımı
  • Drone CI: Hafif mimari, kendi altyapınızda çalıştırma imkanı
  • Woodpecker (Açık Kaynak): Drone'a alternatif olarak yükselen bir proje

Yapay Zeka Destekli Geliştirme Araçları

2026 yılında yapay zeka, yazılım geliştirme süreçlerine derin bir şekilde entegre oldu. Doğru AI araçlarını kullanmak, verimliliğinizi katlayabilir. İşte bütçe dostu yapay zeka destekli geliştirme araçları:

GitHub Copilot (Aylık ~400 TL)

En yaygın kullanılan AI kod assistanı olan Copilot, 2026 yılında significantly improved code completion, multi-file editing ve voice-to-code özellikleri sunuyor. Bireysel geliştirici planı makul bir fiyatla sunuluyor.

Codeium (Ücretsiz Plan)

Copilot'a ücretsiz bir alternatif arıyorsanız Codeium, sunduğu generous ücretsiz planıyla dikkat çekiyor. 70'ten fazla dil destekliyor ve IDE entegrasyonu oldukça smooth.

Cline (Açık Kaynak)

VS Code eklentisi olarak çalışan Cline, open-source bir AI coding assistant. Kendi API anahtarınızı kullanarak çalışır, böylece hangi AI modelini istediğinizi tam olarak seçebilirsiniz.

AI Araçlarını Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

1. Güvenlik: Hassas verilerinizi AI araçlarıyla paylaşırken gizlilik politikalarını mutlaka okuyun
  2. Kod Kalitesi: AI tarafından önerilen kodları her zaman review edin, kullanmayın
  3. Lisanslama: AI üretimi kodların telif hakkı konusunda güncel mevzuatı takip edin
  4. Çalışma Maliyeti: API tabanlı araçlarda token tüketimini düzenli olarak izleyin
  5. Öğrenme Etkisi: AI'a tamamen bağımlı olmamaya, kendi becerilerinizi de geliştirmeye özen gösterin

Doğru Aracı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bütün bu araçlar arasında seçim yaparken sistematik bir yaklaşım benimsemek size zaman ve para kazandırır. İşte bir yazılım aracı seçerken değerlendirmeniz gereken kriterler:

1. Projenizin İhtiyaçlarını Tanımlayın

Her şeyden önce, projenizin gerçek ihtiyaçlarını bir liste halinde yazın. Web geliştirme mi yapıyorsunuz, mobil uygulama mı, yapay zeka projesi mi? İhtiyaçlarınız netleştikçe doğru araç daha kolay belirlenecektir.

2. Uzun Vadeli Maliyet Hesabı Yapın

Bir aracın başlangıçta ücretsiz olması, her zaman en ucuz seçenek olduğu anlamına gelmez. Ekibiniz büyüdüğünde, veri miktarınız artığında veya ek özelliklere ihtiyaç duyduğunuzda fiyat değişikliklerini önceden hesaba katın.

3. Top

İlgili Konular

• Crypto Para Piyasası 2026: Hangi Coin'ler Yükseliyor?
  • Web Site Trafiğini Artırmanın 15 Etkili Yolu
  • 2026 Yılının En Ucuz ve En İyi Yazılım Araçları: Bütçe Dostu Çözümler Rehberi Hakkında Tartışmalar ve Yorumlar

En Çok Beğenilen Yorum (5 ❤️)
    fahriyebozkurt6758 · 16.07.2026 20:12
    2026 yılından bahsediyoruz ama içerikte spesifik hiçbir araç ismi, fiyat veya karşılaştırma yok — sadece kategoriler sıralanmış. Mesela "En İyi ve En Ucuz Kod Düzenleyicileri" demişsin ama VS Code mu, Nova mı, Zed mi? Fiyat aralığı ne? "Bütçe Dostu Proje Yönetimi" deyip Toolica mı Trello mu kastediyorsun belli değil. Bu haliyle rehberden çok bir içerik planı gibi duruyor, okuyucu arama motorunda zaten bulabileceği kategori isimleriyle karşılaşmış oluyor.
    melisorhan3283 1 yorum
    14.07.2026 18:58 (düzenlendi)
    Bence yapı taşları çok doğru sırada edilmiş, ama özellikle CI/CD ve DevOps araçları kısmında GitHub Actions'ın free tier sınırlamalarına 2026 itibarıyla ne olacağı ayrı bir açılmalıydı, çünkü birçok ekip tam o noktada beklenmedik maliyetlerle karşılaşıyor. Ayrıca yapay zeka destekli geliştirme araçları kısmına Cursor ya da Windsurf gibi yeni nesil editorlerin ücretsiz planlarının karşılaştırmalı eklenmesi, karar verme sürecini epey hızlandırır. Hosting ve bulut kısmında da tamam ucuz diyoruz ama bandwidth overage ücretlerinin de tabloya dahil edilmesi gerekir, yoksa ilk fatura geldiğinde "ucuz" bulut pahalıya patlayabilir.
    14.07.2026 22:28 (düzenlendi)
    Bu rehber gerçekten zamanlama olarak çok isabetli olmuş, hele 2026 için bulut ve hosting servisleri ile CI/CD araçlarını aynı çatı altında karşılaştırmak büyük kolaylık. Yapay zeka destekli geliştirme araçları bölümünü merakla okudum, çünkü bu alanda fiyatları her ay değişiyor ve güvenilir bir karşılaştırma bulmak zor. Özellikle veritabanı çözümleri konusunda verdiğin fiyat-performans analizleri, startup bütçesiyle çalışan biri olarak benim için çok değerli oldu, teşekkürler!
    +2 puan
    aysimakucuk4875 1 yorum
    15.07.2026 08:14 (düzenlendi)

Güzel bir rehber olmuş. Özellikle adım adım anlatım şekli çok başarılı. Yeni başlayanlar mutlaka okumalı.

+2 puan
    sedadurmus7852 1 yorum
    15.07.2026 09:54 (düzenlendi)
    Özellikle CI/CD ve DevOps araçları kısmını merak ediyordum, bizim ekipte yıllık lisans masrafı başlı başına sorun oluyordu. Yapay zeka destekli geliştirme araçları bölümü de ilginç görünüyor, geçenlerde bir proje için AI kod önerisi kullanan bir editör denedim ama hangisinin bütçeye en uygun olduğunu tam çözememiştim. Hosting ve bulut servisleri karşılaştırması da çok işime yarar, özellikle yeni başlayanlar için hangi katman ne zaman yeterli olur gibi pratik detayları görmek lazım.
    15.07.2026 10:22 (düzenlendi)
    Yazılımda en çok para harcadığım alan hosting ve veritabanıydı, bu yüzden bulut ve hosting servisleri bölümünü merakla açtım. 2026'da yapay zeka destekli geliştirme araçlarının da bu listeye dahil edilmesi çok mantıklı olmuş, çünkü artıkAI olmayan bir geliştirme süreci düşünmek bile zor. CI/CD ve DevOps araçları kısmına bir de ücretsiz tier'ı olan seçenekler için kullanım limitlerinin detaylı karşılaştırması eklenirse, küçük ekipler için çok daha faydalı olur diye düşünüyorum.
    +1 puan
    erkanbulut9512 1 yorum
    15.07.2026 10:42 (düzenlendi)

Eline sağlık. Bu konuda birkaç farklı kaynak daha önerebilir misiniz? Konuyu daha da derinlemesine öğrenmek istiyorum.

dilberucar4532 1 yorum
    15.07.2026 11:32 (düzenlendi)
    Özellikle yapay zeka destekli geliştirme araçları bölümünü merakla okudum, çünkü ekipteki junior developer'lara uygun maliyetli bir AI kod asistanı arıyorduk. CI/CD ve DevOps araçları kısmında bahsedilen ücretsiz tier'lar gerçekten işe yarıyor mu, deneyen varsa çok merak ediyorum. Bulut ve hosting servisleri karşılaştırması da tam zamanına denk geldi, şu an yeni bir projede AWS yerine daha bütçe dostu bir alternatif arıyordum.
    +4 puan
    15.07.2026 15:35 (düzenlendi)
    Rehberin particularly çok işime yaradı, özellikle 2026 için en ucuz kod düzenleyicileri ve CI/CD araçları portionı benim tam aradığım bilgilerdi. Yapay zeka destekli geliştirme araçlarını da dahil etmen çok isabetli olmuş, çünkü bu konuyu başka yerlerde bütçe dostu şekilde ele alan içerik bulmak gerçekten zor. Bütçem kısıtlı olduğu için bulut ve hosting servisleri bölümündeki karşılaştırmaları defalarca okudum, tam ihtiyacım olan karşılaştırmayı sunmuşsun. Elinize sağlık, böyle kapsamlı bir rehberi ücretsiz erişime açmanız büyük bir hizmet!
    mineÖzturk5092 1 yorum
    15.07.2026 17:36 (düzenlendi)
    Özellikle CI/CD ve DevOps araçları ile yapay zeka destekli geliştirme araçları bölümlerini merak ediyordum, rehberde bunlara da yer vermeniz çok faydalı olmuş. 2026 itibarıyla uygun fiyatlı veritabanı çözümleri konusunda güncel bir karşılaştırma yapmak gerçekten zor bir iş, bunu başardığınız için teşekkürler. Bütçe dostu proje yönetimi araçlarını tek bir çatı altında toplamış olmanız, küçük ekip olarak hangi aracı seçeceğimize karar verme sürecini epey kolaylaştırıyor.
    15.07.2026 22:49 (düzenlendi)
    Bu rehber gerçekten zamanlama açısından çok isabetli olmuş, özellikle 2026 için güncel fiyatlandırma bilgileri vermeniz çok değerli. En çok_CODE düzenleyici ve CI/CD araçları bölümlerini merakla okudum, çünkü uzun süredir uygun fiyatlı ama güçlü bir alternatif arıyordum. Yapay zeka destekli geliştirme araçları kısmını da ayrıca inceledim, oradaki öneriler gerçekten yol gösterici. Bütçe dostu çözümleri tek bir çatı altında topladığınız için çok teşekkürler, bu liste işimi epey kolaylaştıracak!
    16.07.2026 01:17 (düzenlendi)
    Bülteninde bahsettiğin bütçe dostu kod düzenleyicileri kısmını çok beğendim, özellikle Visual Studio Code'un ücretsiz oluşu ve eklenti desteği sayesinde küçük ekonomik projelerde ciddi tasarruf sağladığımı biliyorum. Ben de yakın zamanda proje yönetim aracı ararken bulut hosting konusundaki karşılaştırmalarını gördüm ve gerçekten uygun fiyatlı bir alternatife geçiş yaptım. CI/CD araçları bölümü de tam zamanına denk geldi, (özellikle) yapay zeka destekli geliştirme araçlarını denemek istiyordum ama fiyatların uçukluğundan çekiniyordum, güzel bir rehber olmuş.
    16.07.2026 02:33 (düzenlendi)
    Makalede 2026 yılı deniyor ama içerikte somut hiçbir fiyat bilgisi ya da araç ismi yok, sadece başlıklar sıralanmış. "En iyi ve en ucuz" iddiasıyla yola çıkıp sadece kategori listesi vermek okuyucuya gerçekten fayda sağlamıyor. Ayrıca yapay zeka destekli araçlar bölümü eklenmiş ama neye göre "en ucuz" oldukları bile belli değil, ciddi bir karşılaştırma yapılmamış. Böyle genel bir tablo yerine en azından birkaç araç için fiyat-performans analizi olsa daha samimi olurdu.
    16.07.2026 02:56 (düzenlendi)

Uzun süredir bu konu hakkında araştırma yapıyordum. Yazınız sayesinde kafamdaki birçok soruya cevap buldum. Teşekkürler.

+1 puan
    tolgadurmus275 1 yorum
    16.07.2026 07:47 (düzenlendi)
    Özellikle CI/CD ve DevOps araçları kısmına bayıldım, geçen ay kendi küçük projem için tam da böyle bir arayış içindeydim ve uygun fiyatlı bir alternatif bulmak epey zamanımı almıştı. Yapay zeka destekli geliştirme araçları bölümünü de merakla okudum, artık neredeyse her alanda AI entegrasyonu şart hale geldi. Bulut ve hosting fiyatları konusundaki karşılaştırmalar da çok işime yarayacak, çünkü mevcut sağlayıcımın renewal ücreti fena halde arttı ve tam zamanında denk gelmiş bu rehber.
    16.07.2026 08:37 (düzenlendi)
    Kod düzenleyicileri ve yapay zeka destekli geliştirme araçları bölümlerini özellikle merak ediyorum, çünkü 2026'da ikisi arasındaki çizgi iyice silinmeye başlamış gibi görünüyor. Bir de CI/CD ve DevOps araçlarının ücretsiz tier'ları ile bulut/hosting servislerinin sunduğu avantajları karşılaştırmak lazım, bazen aynı paraya çok farklı kapasiteler alabiliyorsun. Proje yönetimi tarafında da bütçe dostu seçeneklerin sayısı artmış, bu da özellikle küçük ekipler için ciddi bir avantaj.
    kivancorhan1404 1 yorum
    16.07.2026 10:34 (düzenlendi)

Bilgilendirici yazı için teşekkürler. Ben de bu konuda bir şeyler eklemek istiyorum. Özellikle hata yönetimi konusunda dikkatli olmak gerekiyor.

+1 puan
    16.07.2026 15:06 (düzenlendi)
    Bulut ve hosting servisleri bölümünü çok faydalı buldum, özellikle 2026 için güncel fiyat karşılaştırmaları önemli çünkü her ay yeni tarifeler çıkıyor. CI/CD ve DevOps araçları kısmına ek olarak, Vercel veya Fly. io gibi yeni nesil platformların da karşılaştırmalı olarak eklenmesini öneririm, çünkü particularly startup'lar için cold start süreleri ve fiyat/oranı çok belirleyici oluyor. Yapay zeka destekli araçlar bölümünü de ayrıca takip edeceğim, Cursor ve Copilot alternatifleri konusunda daha detaylı bir kullanım senaryosu karşılaştırması olsa harika olur.
    16.07.2026 15:07 (düzenlendi)

Harika bir kaynak. Bunu kaydettim, arkadaşlarımla da paylaşacağım. Topluluğa böyle katkılar çok değerli.

volkangoksu9794 1 yorum
    16.07.2026 15:47 (düzenlendi)
    Yapay zeka destekli geliştirme araçları bölümünü çok merak ettim, 2026 itibarıyla bu araçların gerçekten ücretsiz planları kaldı mı yoksa Freemium modeliyle gelip sonra kısıtlamalar mı uyguluyorlar? Ayrıca CI/CD ve DevOps tarafında küçük ekipler için önerdiğiniz araçlar varsa, bunların kurulum sürekliliği konusunda başımıza dert açıyor mu çok merak ediyorum.
    +2 puan
    16.07.2026 16:33 (düzenlendi)

Güzel bir yazı. Ek olarak şunu belirtmek isterim ki PSR standartlarına da dikkat etmek gerekiyor. Özellikle PSR-12 kodlama standardı çok önemli.

+2 puan
    1 2 3

İlgili Konular