SEO Uyumlu URL Yapısı Nasıl Olmalı?
22
erensayar9628 Efsane
361 görüntülenme · 22 yorum

SEO Uyumlu URL Yapısı Nasıl Olmalı?

(39 oy, 4/5)

SEO Dostu URL'lerin Önemi

SEO uyumlu URL yapısı, arama motorlarında sıralamanızı doğrudan etkileyen faktörlerden biridir. Doğru URL yapısı hem kullanıcı deneyimini iyileştirir hem de arama motorlarının içeriğinizi daha iyi anlamasını sağlar.

İyi Bir URL'nin Özellikleri

• Kısa ve açıklayıcı: /urun/iphone-15-pro
  • Anahtar kelime içermeli: /seo-uyumlu-url-nasil-olmali
  • Kelimeler arası tire (-) kullanın: Alt çizgi (_) yerine tire tercih edilmeli
  • Kategori yapısı: /kategori/alt-kategori/urun

PHP ile URL Oluşturma

function slugify($metin) {
 $metin = mb_strtolower($metin, 'UTF-8');
 $metin = str_replace(['ı', 'ğ', 'ü', 'ş', 'ö', 'ç'],
 ['i', 'g', 'u', 's', 'o', 'c'], $metin);
 $metin = preg_replace('/[^a-z0-9]+/', '-', $metin);
 return trim($metin, '-');
}

echo slugify('PHP ile SEO Uyumlu URL');
// Çıktı: php-ile-seo-uyumlu-url

. htaccess ile Yönlendirme

RewriteEngine On
RewriteRule ^urun/([0-9]+)/(. *)$ urun. php? id=$1 [L, QSA]

Sizin sitenizde URL yapısı nasıl? Hangi yöntemi kullanıyorsunuz?

Bu yazıda ne öğreneceksiniz?
  • SEO Uyumlu URL Yapısı Nasıl Olmalı? konusunun temelleri
  • Pratik ipuçları ve dikkat edilmesi gerekenler
  • 2026 güncel öneriler

Sıkça Sorulan Sorular

Ücretsiz alternatifler var mı?

Birçok senaryoda ücretsiz veya freemium seçenekler yeterlidir.

Ne kadar sürede sonuç alınır?

Doğru kurulumla ilk sonuçlar genellikle birkaç saat içinde görülür.

Mobil cihazlarda da geçerli mi?

Çoğu modern çözüm mobil uyumludur; yine de cihaz bazlı test önerilir.

Performans ve güvenlik dengesi her projede farklıdır; ihtiyaca göre öncelik verin.

Kategori: İş İlanları · Güncelleme: 2026

İlgili Konular

SEO Uyumlu URL Yapısı Nasıl Olmalı? Hakkında Tartışmalar ve Yorumlar

En Çok Beğenilen Yorum (2 ❤️)
cemilepala7258 · 16.07.2026 00:50
Kategorili yapı çok mantıklı, özellikle `/kategori/alt-kategori/urun` formatı hem site hiyerarşisini net gösteriyor hem de crawl edilmesini kolaylaştırıyor. Bir de PHP tarafında 301 redirect'lerin doğru kurulduğundan emin olmak lazım, mesela eski URL'den yeni URL'ye geçişte köklü yönlendirme yapmazsak duplicate content sorunu çıkar. Tire kullanımı konusunda kesinlikle haklısın, alt çizgi Google tarafından ayrı kelime olarak algılanmıyor, bu çok kritik bir detay.
semaaydin6745 1 yorum
15.07.2026 22:52 (düzenlendi)
PHP ile ilgili kısım yarım kalmış, orada kesilmiş gibi görünüyor. Ayrıca kategorili yapı önerilmiş ama örnekte sadece /urun/iphone-15-pro verilmiş, kategorisiz bir örnek ile kategorili yapı önermesi biraz tutarsız kalmış. Tire mi alt çizgi mi meselesi de artık Google'ın her ikisini de aynı işlediğini biliyoruz, bunu kesin bir kural gibi sunmak biraz eski bilgi kalmış olabilir.
+1 puan
cemilepala7258 1 yorum
16.07.2026 00:50 (düzenlendi)
Kategorili yapı çok mantıklı, özellikle `/kategori/alt-kategori/urun` formatı hem site hiyerarşisini net gösteriyor hem de crawl edilmesini kolaylaştırıyor. Bir de PHP tarafında 301 redirect'lerin doğru kurulduğundan emin olmak lazım, mesela eski URL'den yeni URL'ye geçişte köklü yönlendirme yapmazsak duplicate content sorunu çıkar. Tire kullanımı konusunda kesinlikle haklısın, alt çizgi Google tarafından ayrı kelime olarak algılanmıyor, bu çok kritik bir detay.
+2 puan
gulgenc2455 1 yorum
16.07.2026 17:39 (düzenlendi)
Tire ile alt çizgi konusu çok tartışılıyor, bazı kaynaklar alt çizginin de aynı etkiyi yaptığını söylüyor ama Google'ın kendi açıklamalarını merak ediyorum gerçekten aralarında sıralama açısından belirgin bir fark var mı? Bir de kategori hiyerarşisinde derinleşmek, yani `/kategori/alt-kategori/urun` şeklinde gitmek URL'yi uzattıkça sıral
+1 puan
rustemaksoy4343 1 yorum
16.07.2026 18:01 (düzenlendi)
Tire kullanımı konusuna katılıyorum, mesela verilen `/urun/iphone-15-pro` örneği ile alt çizgi kullanılsaydı `/urun/iphone_15_pro` olacaktı ve Google'ın tireyi kelime ayırıcı olarak algıladığı, alt çizgiyi ise birleştirdiği düşünülünce fark ciddi bir sıralama kaybına yol açabiliyor. Ayrıca kategori-alt kategori-ürün yapısının `/kategori/alt-kategori/urun` şeklinde olmasının hem kullanıcılar için hiyerarşiyi belli ettiğini hem de arama motorlarına site yapısını anladığını düşünüyorum, bu yapıyı düz bir `/urun/iphone-15-pro` ile kıyasladığımızda kategorili yapı daha organize görünüyor ama derinleş
+2 puan
ŞenayÖzkan642 1 yorum
16.07.2026 22:13 (düzenlendi)

Güzel bir yazı. Ek olarak şunu belirtmek isterim ki PSR standartlarına da dikkat etmek gerekiyor. Özellikle PSR-12 kodlama standardı çok önemli.

+1 puan
16.07.2026 23:41 (düzenlendi)
Makalede kategori yapısı olarak `/kategori/alt-kategori/urun` verilmiş ama bu yapıyı birebir takip edersen URL uzunluğu ciddi şekilde artar, mesela `/elektronik/telefon/apple-iphone-15-pro-256gb-uzay-siyahi` gibi bir URL zaten Google'ın kendisinin tavsiye ettiği
cemaleroglu2716 2 yorum
16.07.2026 23:55 (düzenlendi)

Yıllardır bu işin içindeyim ama yazınızda yeni öğrendiğim şeyler oldu. Hiçbir zaman öğrenmenin sonu gelmiyor. Faydalı içerik.

17.07.2026 06:46 (düzenlendi)

Yazıdaki noktaların hepsi çok önemli. Özellikle performans konusuna değinmeniz çok iyi olmuş. Hız her şeydir.

+1 puan
reyhankurt4941 1 yorum
17.07.2026 03:31 (düzenlendi)

Çok teşekkürler. Gerçekten ihtiyacım olan bir konuydu. Bu kadar detaylı ve anlaşılır bir anlatım bulduğum için mutluyum.

+1 puan
17.07.2026 04:55 (düzenlendi)
Hyphen ve underscore ayrımı çok iyi vurgulanmış ama article'da /urun/iphone-15-pro verilmiş, peki bu yapı Türkçe karakter içeren ürünler için ne öneriyor? Mesela "Şarj Aleti" gibi bir ürün geldiğinde URL'de karakter sorunu yaşanmaz mı? Ayrıca /kategori/alt-kategori/urun yapısı belirtilmiş ama burada derinliğin 3'ü aşmaması gerektiği söylenmemiş, oysa Google çok derin URL yapısını sevmiyor. Bence en kritik
İnciisik4500 1 yorum
17.07.2026 05:49 (düzenlendi)
Makalede tire kullanın deniyor ama örneklerde hep /kategori/alt-kategori/urun yapısı verilmiş, peki çok derin iç içe kategorilerde URL çubuğunun uzamaması için bir sınır belirtmek gerekmez mi? Ayrıca PHP kesilip kalmış, demek ki içerik tam yayınlanmamış bile. Bir de sadece statik URL'den bahsedilmiş, dinamik parametreli URL'lerin (örneğin? id=123 gibi) neden SEO düşmanı olduğuna hiç girilmemiş, bu eksik kalmış.
jalegokalp9027 1 yorum
17.07.2026 06:33 (düzenlendi)
Tire kullanımı doğru bir tercih ama makalede hiç bahsedilmeyen bir nokta var: URL yapısının derin
17.07.2026 07:27 (düzenlendi)
Tire ve alt çizgi konusuna katılıyorum, mesela `/urun/iphone-15-pro` ile `/urun/iphone_15_pro` arasındaki fark Google tarafında ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Kategorili yapıyı da (`/kategori/alt-kategori/urun`) çok mantıklı buluyorum çünkü hem kullanıcı neye tıkladığını hemen anlıyor hem de arama motoru sitenin hiyerarşisini çok daha kolay çözebiliyor. Bir de şunu eklemek isterim, URL'lerde Türkçe karakter yerine ASCII karakter kullanımı (ğ→g, ş→s dönüşümleri) Google tarafından açıkça öneriliyor, bu detay da yazıya eklense çok faydalı olurdu.
+1 puan
meliskaplan2972 1 yorum
17.07.2026 07:32 (düzenlendi)
Tire ile alt çizgi arasındaki tercihi net açıklaman çok faydalı oldu, çoğu kişi bunu aslında farkında bile olmadan yanlış yapıyor. Özellikle kategori/alt-kategori/urun yapısının hem kullanıcılara hem de arama motorlarına yol haritası sunduğu kısım tam oturmuş. Bu sayede kendi sitemap'imi gözden geçirip düzeltmeler yapacağım kesinlikle.
atifakyuz8095 1 yorum
17.07.2026 10:13 (düzenlendi)
Tire kullanımı konusuna kesinlikle katılıyorum, bir de şunu eklemek istiyorum: URL'de kategori yapısını `/kategori/alt-kategori/urun` şeklinde hiyerarşik kurmak, hem kullanıcının nerede olduğunu anlamasını kolaylaştırıyor hem de site içi link mimarisini güçlendiriyor. Ayrıca URL'lerde Türkçe karakter (ı, ş, ç gibi) kullanmamaya dikkat etmek de önemli, çünkü bazı sunucular ve tarayıcılar bunları düzgün encode edemiyor ve gereksiz `%C4%B1` gibi karakterlerle dolabiliyor URL. Bir de küçük harf kullanımını standart hale getirmek iyi olur, böylece aynı sayfaya hem `/SEO-UYUMLU-URL` hem `/seo-uyumlu-url` şeklinde erişilmemiş olur ve duplicate content riski azalır.
dogukankaya2271 1 yorum
17.07.2026 10:13 (düzenlendi)
Tire yerine alt çizgi konusu çok doğru bir noktaya parmak basmış, çünkü Google'ın kendisi de tireyi tercih ettiğini defalarca açıkladı. Mesela "/urun/iphone-15-pro" örneği ile "/urun/iphone_15_pro" arasındaki fark, arama motorlarının kelimeleri birbirinden ayırma konusunda ciddi bir etken. Ayrıca kategori-alt kategori-ürün hiyerarşisi (/kategori/alt-kategori/urun) hem site içi navigasyonu güçlendiriyor hem de kullanıcının nerede olduğunu anlamasını kolaylaştırıyor ki bu da bounce rate'e doğrudan etki eder. SEO sadece anahtar kelime koymak değil, yapısal olarak mantıklı bir URL mimarisi kurmak meselesi gerçekten.
+1 puan
ebrukilic4608 1 yorum
17.07.2026 10:31 (düzenlendi)
Kategori alt kategori yapısını sitede uygulamaya başladığımdan beri hem Google Search Console'da crawl edilen URL sayısı düzene girdi hem de kullanıcılar product sayfasına gelmeden önce hangi kategoride olduklarını anlayabiliyor. Tire konusu çok doğru, eski sitemde alt çizgi kullanmıştım ve Google'ın kelimeleri ayırma konusunda tireyi çok daha temiz işlediğini gördüm, özellikle uzun URL'lerde fark bariz. Kısa ve açıklayıcı URL yapısına geçtikten sonra organik tıklama oranında ciddi bir artış yaşadım, mesela urun/iphone-15-pro gibi bir URL ile urun/urun-id-12345 kullanıcılar neye tıkladıklarını görüyor ve hemen etmiyorlar.
17.07.2026 10:41 (düzenlendi)
Tire kullanımı konusuna katılmamak elde değil, gerçekten de alt çizgi yerine tire kullanmak hem okunabilirlik hem de Google tarafında daha temiz sinyal veriyor. Bir ekleme olarak, `/kategori/alt-kategori/urun` yapısında derinlik konusuna da dikkat çekmek isterim; 3-4 katmanı aşmamak önemli çünkü fazla derinleşen URL'ler hem kullanıcıları hem de tarayıcıları yorabiliyor. Ayrıca `/urun/iphone-15-pro` örneğindeki gibi büyük harf kullanmamak ve gereksiz parametreleri (session ID, tracking kodları gibi) URL'de bırakmamak da aslında sıkça göz ardı edilen ama sıralamayı doğrudan etkileyen detaylar.
+1 puan
burcuÇimen6903 1 yorum
17.07.2026 11:54 (düzenlendi)

Eline sağlık. Bu konuda birkaç farklı kaynak daha önerebilir misiniz? Konuyu daha da derinlemesine öğrenmek istiyorum.

eralpbas8989 1 yorum
17.07.2026 12:33 (düzenlendi)
Tire kullanımı konusunda katılmıyorum, bazı platformlarda alt çizginin daha okunabilir olduğunu düşünüyorum, ama Google'ın resmi belgelerinde tireyi tercih ettiğini biliyoruz. Özellikle "/kategori/alt-kategori/urun" yapısını önermişsiniz, buna ek olarak URL'deki kategori sayısının 3'ü geçmemesi gerektiği de önemli; çok derin yapılar hem crawl bütçesini zorlar hem de kullanıcının kafasını karıştırır. Bir de "/urun/iphone-15-pro" örneğinde olduğu gibi, büyük harf kullanmaktan kesinlikle kaçınılmalı, küçük harf ve tire kombinasyonu en temiz çözüm.
1 2

İlgili Konular