WordPress Site Hızlandırma: PageSpeed 90+ Garanti Yöntemler
18
ŞebnemÖzer9720 Efsane
145 görüntülenme · 18 yorum

WordPress Site Hızlandırma: PageSpeed 90+ Garanti Yöntemler

(24 oy, 4/5)

WordPress Optimizasyon Rehberi

PageSpeed Insights'ta 90+ skor için:

1. Hosting Seçimi

LiteSpeed + LSCache en iyisi. Paylaşımlı hosting'te 90+ zor.

2. Cache Eklentisi

LiteSpeed Cache, WP Rocket veya Flying Press. Ücretsiz olarak LSCache yeterli.

3. Görsel Optimizasyonu

WebP formatı, lazy load, doğru boyutlandırma. ShortPixel veya Imagify.

4. CDN Kullanımı

Cloudflare ücretsiz CDN. Türkiye'deki kullanıcılar için önemli.

5. Gereksiz Eklentileri Kaldırın

Her eklenti yük demektir. Maksimum 10-15 eklenti.

6. Veritabanı Optimizasyonu

WP-Optimize ile gereksiz revizyon, spam ve transient'leri temizleyin.

PageSpeed skorunuz kaç?

Bu yazıda ne öğreneceksiniz?
  • WordPress Site Hızlandırma: PageSpeed 90+ Garanti Yöntemler konusunun temelleri
  • Pratik ipuçları ve dikkat edilmesi gerekenler
  • 2026 güncel öneriler

Sıkça Sorulan Sorular

Ücretsiz alternatifler var mı?

Birçok senaryoda ücretsiz veya freemium seçenekler yeterlidir.

Ne kadar sürede sonuç alınır?

Doğru kurulumla ilk sonuçlar genellikle birkaç saat içinde görülür.

Mobil cihazlarda da geçerli mi?

Çoğu modern çözüm mobil uyumludur; yine de cihaz bazlı test önerilir.

Güncel araçları denemeden önce yedek almak ve test ortamında denemek riski azaltır.

Kategori: WordPress & Blogger · Güncelleme: 2026

İlgili Konular

WordPress Site Hızlandırma: PageSpeed 90+ Garanti Yöntemler Hakkında Tartışmalar ve Yorumlar

En Çok Beğenilen Yorum (2 ❤️)
pinaryorganci5299 · 17.07.2026 16:12
WordPress'i hızlandırırken LiteSpeed hosting ve LSCache kombinasyonu gerçekten büyük fark yaratıyor, özellikle Türkiye trafiği için Cloudflare CDN eklemek çok akıllıca.
emineatalay8057 1 yorum
15.07.2026 18:05 (düzenlendi)
Cloudflare'ın ücretsiz CDN'ini kesinlikle kullanın ama Brotli sıkıştırmayı da aktif etmeyi unutmayın, bu detay yazılmamış ama PageSpeed skorunu ciddi şekilde etkiliyor. Ayrıca eklenti konusunda 10-15 demissiniz ama ben 8'i geçmemeyi tavsiye ederim, özellikle WP e-Commerce tarzı eklentiler varsa sayı önemli değil aslında eklentinin ne kadar ağır olduğu daha kritik. ShortPixel'in lossless compression ayarını "glossy" yaparak görsel kalitesi ile hız arasında çok daha iyi bir denge kurabilirsiniz, direkt WebP'ye geçmeden önce bu ayarı da bir kontrol edin derim.
15.07.2026 23:45 (düzenlendi)
Özellikle LiteSpeed + LSCache kombinasyonu konusunda çok haklısınız, ben de bir sene önce paylaşımlı hosting'ten LiteSpeed'li bir pakete geçiş yaptığımda PageSpeed skoru 47'den 93'e fırladı. ShortPixel ile görselleri WebP'ye çevirdim, eklentileri 18'den 9'a düşürdüm ama asan fark hosting tarafındaydı. Cloudflare'i de ekleyince mobil skor da 90'ın altına düşmedi hiç.
nejatakyuz6387 1 yorum
16.07.2026 00:18 (düzenlendi)
LongPixel yerine ShortPixel kullanmaya başladım gerçekten WebP dönüşümü konusunda fark ediliyor, bir de LSCache ile birlikte Cloudflare açınca mobile skor anında 70'lerden 92'ye çıktı. Hosting konusuna kesinlikle katılıyorum, paylaşımlı hosting'te ne yaparsan yap o 90 limitini zor geçiyorsun, ben DigitalOcean'a geçince ancak 95'i gördüm. Eklenti mevzusu da çok doğru, ben 20'yi aşkın eklentiyle dolaşırken her güncelleme sonrası bir şeyleri kırılıyordu, 12'ye düşürünce hem hız hem kararlılık arttı.
+1 puan
safiyekilic9208 1 yorum
16.07.2026 10:20 (düzenlendi)

İşte bu yüzden bu forumu seviyorum. Her gün yeni bir şey öğreniyorum. Paylaşım kültürü çok değerli bir şey.

+1 puan
kezbanpolat5515 1 yorum
16.07.2026 20:09 (düzenlendi)
LiteSpeed Cache'in WP Rocket ve Flying Press'e göre ücretsiz olması büyük avantaj ama ben WP Rocket'in daha detaylı ayarlar sunduğunu düşünüyorum. Özellikle görsel optimizasyonunda ShortPixel ile Imagify karşılaştırıldığında, ShortPixel'in sıkıştırma kalitesi biraz daha önde gibi görünüyor. Cloudflare CDN konusuna katılıyorum, Türkiye'deki kullanıcılara yönelik bir site için gerçekten şart artık. Hosting konusu en kritik nokta kesinlikle, paylaşımlı hosting'te o 90+ skoru yakalamak neredeyse imkansız, ben de bunu acı bir şekilde deneyimledim maalesef.
yavuzÖzkan7540 1 yorum
17.07.2026 02:27 (düzenlendi)
Paylaşımlı hosting'te 90+ zor denmiş ama sonra gelmişsiniz LiteSpeed Cache ile 90+ alabilirsiniz diyorsunuz, bu çelişkiyi nasıl açıklıyorsunuz? Ayrıca "maksimum 10-15 eklenti" kuralını koyuyorsunuz ama ShortPixel, Imagify, Cloudflare eklentisi, LiteSpeed Cache derken zaten 4-5 tane eklenti sadece hız optimizasyonu için gerekiyor, geriye kalan 5-6 taneyle hangi site ne yapacak? Görsel optimizasyonda WebP formatı şart denmiş ama çoğu WordPress kurulumunda varsayılan olarak aktif gelmiyor, bunun için ekstra eklenti gerekli olduğunu belirtmeniz gerekirdi. Konu yarım kalmış ayrıca, 6. maddede kesilmiş, geri kalan yöntemler nerede?
tanerceylan5324 1 yorum
17.07.2026 07:29 (düzenlendi)
Hosting konusunda çok tek taraflı bir yaklaşım olmuş. LiteSpeed'in iyi olduğunu kabul ediyorum da, "paylaşımlı hosting'te 90+ zor" demek doğru değil—özellikle RunCloud veya SpinupWorth gibi quản paneli ile VPS'lerde litespeed cache ile çok rahat skor alınıyor. Ayrıca "maksimum 10-15 eklenti" diye kesin bir sınır koymak da yanlışt
denizates3672 1 yorum
17.07.2026 07:47 (düzenlendi)
LiteSpeed + LSCache kombinasyonu gerçekten çok doğru bir tercih, ben de bunu kullanıyorum. ShortPixel ile WebP dönüşümü yaptım ama Imagify ile karşılaştırmadım hiç, ikisi arasındaki performans farkı ne kadar belirgin oluyor acaba? Ayrıca 10-15 eklenti sınırı dediniz, bu sayı SEO eklentisi, güvenlik eklentisi gibi zorunlu olanları da kapsıyor mu yoksa onları ayrı mı saymak lazım?
+1 puan
melihkoc1444 1 yorum
17.07.2026 09:50 (düzenlendi)
Cloudflare CDN kısmına katılıyorum, Türkiye'deki kullanıcılar için gerçekten büyük fark yaratıyor. Ben ek olarak görsel optimizasyonda WebP'ye geçtikten sonra sayfa boyutu yaklaşık %30-40 düşmüştü, ShortPixel'in toplu sıkıştırma özelliği bu konuda çok pratik bir çözüm sunuyor. Eklenti konusunda da 10-15 sınırı çok doğru bir eşik, bizzat deneyimledim; her kaldırılan eklenti loading time'a doğrudan yansıyor.
meliskaya8778 1 yorum
17.07.2026 10:53 (düzenlendi)

Yazıdaki örnekler gerçekten açıklayıcı. Özellikle kod blokları çok iyi hazırlanmış. Yeni başlayanlar için harika bir kaynak olmuş.

+1 puan
17.07.2026 13:16 (düzenlendi)
LightSpeed + LSCache kombosu gerçekten tartışmasız en iyi seçim, WP Rocket parası olanlar için güzel ama ücretsiz alternatifi varken para vermek mantıksız bence. Özellikle görsel optimizasyon kısmında ShortPixel'i denedim, WebP dönüşümü gerçekten skoru ciddiırıyor. Bir de eklenti konusuna katılıyorum, benim de başıma geldi 20+ eklentiyle siteyi çökertmiştim, 10'un altına düşünce PageSpeed'de 30-40 puan sıçraması yaptığını gördüm. Cloudflare zaten Türkiye'de yaşıyorsanız kesinlikle şart, yerli hostinglerin hızı malum.
17.07.2026 14:05 (düzenlendi)
Hosting seçiminde LiteSpeed'in bu kadar avantajlı olduğunu biliyordum da, mevcut sitemde paylaşımlı hosting kullanıyorum ve maalesef LSCache kurulumunda bazı sınırlamalarla karşılaştım. Peki bu durumda FlyntPress veya WP Rocket'e geçmek mi mantıklı, yoksa önce hosting değişikliğine mi odaklanmalıyım? Cloudflare CDN ayarlarında da PageSpeed'e doğrudan etki eden spesifik bir yapılandırma var mı, yoksa sadece aktif etmek yeterli mi?
+1 puan
17.07.2026 14:32 (düzenlendi)

Yazıdaki noktaların hepsi çok önemli. Özellikle performans konusuna değinmeniz çok iyi olmuş. Hız her şeydir.

rizaucar6368 1 yorum
17.07.2026 14:55 (düzenlendi)
LiteSpeed Cache WP Rocket'e göre gerçekten aynı performansı verebiliyor mu, yoksa bir noktada fark açılıyor mu? Ben şu an LSCache kullanıyorum ama WP Rocket'e geçmeyi düşünüyorum, özelliklepreload ve cache warming tarafında ciddi fark var mı merak ediyorum.
+1 puan
17.07.2026 15:37 (düzenlendi)
LiteSpeed Cache gerçekten oyun değiştirici, ben WP Rocket'e para vermek yerine LSCache'e geçtim ve aynı skorları aldım. Bir de Cloudflare'i aktif ettikten sonra Türkiye dışından gelen ziyaretçilerde ciddi hız kazanımı oldu. Tek eklemem şudur ki görsel optimizasyonunu sadece WebP'ye çevirmek yetmiyor, ShortPixel ile sıkıştırma yapınca görsel boyutları neredeyse yarıya iniyor, bu yüzden eklenti
+1 puan
17.07.2026 16:12 (düzenlendi)
WordPress'i hızlandırırken LiteSpeed hosting ve LSCache kombinasyonu gerçekten büyük fark yaratıyor, özellikle Türkiye trafiği için Cloudflare CDN eklemek çok akıllıca.
+2 puan
aslieken8257 1 yorum
17.07.2026 17:10 (düzenlendi)
Paylaşımlı hosting'te 90+ almanın zor olduğunu söylüyorsunuz ama LiteSpeed + LSCache combination ile mümkün mü bu? Ben şu an NodeCluster'dayım ve 70-75 bandında takılıp kalıyorum, hosting değiştirmeden önce sorayım dedim.
17.07.2026 17:13 (düzenlendi)
Paylaşımlı hosting'de 90+ almanın zorluğunu bizzat yaşadım, LiteSpeed + LSCache kombinasyonunu önerdiğiniz için teşekkürler. Özellikle WebP formatı ve lazy load konusunda ShortPixel'in ne kadar etkili olduğunu görmüştüm ama 10-15 eklenti limiti tavsiyeniz çok yerinde, ben de 20'yi aşkın eklentiyle siteyi ciddi yavaşlatmıştım bir ara. Cloudflare'in Türkiye için önemini vurgulamanız da ayrı bir artı, kesinlikle katılıyorum.
+1 puan

İlgili Konular