34
tamersonmez9621 Efsane
166 görüntülenme · 34 yorum

WordPress ve Blogger İçin En İyi Bütçe Dostu Alternatifler 2026 | Karşılaştırma Rehberi

(52 oy, 3.9/5)

WordPress ve Blogger dışında kaliteli, bütçe dostu blog platformları mı arıyorsunuz? 2026 yılında web sitesi kurmak isteyen ancak yüksek maliyetlerden kaçınan binlerce kişi gibi siz de doğru platformu arıyor olabilirsiniz. Bu rehberde, WordPress ve Blogger'ın en güçlü alternatiflerini gerçek kullanım deneyimleriyle karşılaştırarak hangi platformun size en uygun olduğunu bulmanıza yardımcı olacağız.

Neden WordPress ve Blogger Dışında Alternatifler Araştırılmalı?

Birçok yeni blog yazarı ve küçük işletme sahibi, sadece iki büyük isimWordPress ve Bloggerüzerinden düşünmeye alışkın. Oysa 2026 yılında internet ortamında ciddi anlamda gelişmiş, kullanımı kolay ve maliyeti düşük pek çok alternatif bulunuyor. Bu alternatifleri araştırmanızın temel nedenleri şunlar olabilir:
  • Hosting masraflarını azaltmak: WordPress için her ay hosting ücreti ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bazı alternatifler ise barındırma hizmetini paketin içine dahil eder.
  • Teknik bilgi gerektirmeyen çözümler: WordPress bazı durumlarda tema uyumsuzluğu, eklenti çakışmaları ve güvenlik güncellemeleri gibi teknik süreçler gerektirir. Alternatif platformlar bu yükü omzunuzdan alabilir.
  • Hızlı kurulum ve publish: Blogger ücretsizdir ancak tasarımı ve kişiselleştirme seçenekleri oldukça sınırlıdır. Alternatifler bu dengeyi daha iyi kurabilir.
  • Özel ihtiyaçlara uygun çözümler: Portfolyo siteleri, online ders platformları, membership siteleri gibi niş ihtiyaçlar için daha specialized çözümler mevcuttur.

2026 Yılının En Güçlü WordPress Alternatifleri

1. Ghost CMS Minimalist Blog Tutkunlarının Favorisi

Ghost, özellikle blog odaklı içerik üreticileri için tasarlanmış açık kaynaklı bir platformdur. WordPress'in blog konusundaki en güçlü rakibi olarak 2026 yılında ciddi bir kullanıcı kitlesine ulaştı.
  • Başlangıç planı: Ghost Pro barındırmalı versiyon aylık 9$'dan başlıyor. Self-hosted versiyonu ise kendi sunucunuzda ücretsiz çalıştırılabilir.
  • Artıları: Son derece hızlı sayfa yükleme süreleri, minimalist ve temiz editör arayüzü, built-in SEO araçları, e-posta bülteni entegrasyonu.
  • Eksileri: WordPress'in geniş eklenti ekosistemi kadar zengin bir eklenti yapısı yoktur, öğrenme eğrisi biraz daha dik olabilir.
  • Kimin için ideal? Sadece içerik üretmek isteyen, hız ve sadelik arayan blog yazarları için mükemmel bir tercih.

2. Typecho Hafiflik Arayanlar İçin

Çin kökenli açık kaynaklı bir blog motoru olan Typecho, son yıllarda Türkiye'de de ciddi bir hayran kitlesi edindi. WordPress ile aynı PHP tabanlı altyapıyı kullanmasına rağmen son derece hafif ve hızlıdır.
  • Maliyet: Tamamen ücretsizdir, sadece bir hosting paketiyle çalıştırabilirsiniz. 50 MB gibi minimal bir disk alanı yeterlidir.
  • Artıları: WordPress'e göre 5-10 kat daha hafif, basit admin paneli, Markdown desteği, hızlı kurulum.
  • Eksileri: Türkiye'de az sayıda tema ve eklenti bulunmaktadır, topluluk desteği WordPress kadar geniş değildir.
  • Kimin için ideal? Kişisel blog yazarları, teknik bilgisi olan ve basitlik isteyen kullanıcılar.

3. Publii Masaüstü Tabanlı Çözüm

Publii, bilgisayarınıza indirip kullandığınız masaüstü tabanlı bir blog yönetim aracıdır. En büyük özelliği, oluşturduğunuz blog dosyalarını herhangi bir barındırma hizmetine yükleyebilmenizdir.
  • Maliyet: Ücretsiz plan mevcuttur. Pro versiyonu tek seferlik ödemeyle satılır, aylık ücret yoktur.
  • Artıları: Güvenlik sorunu yok statik dosyalar üretir, Google AMP desteği, çoklu blog yönetimi.
  • Eksileri: Online editör yoktur, tüm değişiklikler masaüstü uygulaması üzerinden yapılır, real-time düzenleme imkanı sınırlıdır.
  • Kimin için ideal? Güvenliğe önem veren, statik site yapısını tercih eden teknik blog yazarları.

2026 Yılının En Güçlü Blogger Alternatifleri

1. Wix Sürükle Bırak Kolaylığı

Wix, özellikle tasarımına önem veren kullanıcılar için 2026 yılında hâlâ en popüler seçeneklerden biridir. Blogger'ın sunduğundan çok daha gelişmiş bir görsel editöre sahiptir.
  • Başlangıç maliyeti: Ücretsiz plan mevcuttur ancak reklam gösterir. Bağlantısız plan aylık yaklaşık 170 TL civarındadır (2026 fiyatlarıyla).
  • Artıları: 800'den fazla şablon, yapay zeka destekli site oluşturma, Wix App Market ile genişletme imkanı, otomatik yedekleme.
  • Eksileri: Ücretsiz planda Wix reklamları görünür, siteyi taşıma işlemi zordur, mobil editör masaüstü kadar güçlü değildir.
  • Kimin için ideal? Teknik bilgisi olmayan, görsel olarak etkileyici siteler isteyen küçük işletme sahipleri.

2. Jimdo Yapay Zeka Destekli Hızlı Kurulum

Jimdo, yapay zeka asistanı sayesinde birkaç dakika içinde size özel bir web sitesi oluşturabilen bir platformdur. 2026 yılında AI özelliklerini ciddi anlamda geliştirdi.
  • Başlangıç maliyeti: Ücretsiz plan mevcuttur. Bağlantısız plan aylık yaklaşık 110 TL'dir.
  • Artıları: AI site oluşturucu çok hızlı çalışır, entegre online mağaza özelliği, domain dahil planlar mevcuttur.
  • Eksileri: Gelişmiş kullanıcılar için kişiselleştirme seçenekleri yetersiz kalabilir, Türkçe şablon sayısı sınırlıdır.
  • Kimin için ideal? Hemen başlamak isteyen, vakit kaybı istemeyen girişimciler ve serbest çalışanlar.

3. Notion + Super Yeni Nesil Blog Deneyimi

Notion'ı zaten biliyor olabilirsiniz. Super.laft ile Notion sayfalarınızı tamamen işlevsel bir bloga dönüştürebilirsiniz. 2026 yılında bu kombinasyon çok popüler hale geldi.
  • Maliyet: Super aylık 16$'dan başlıyor. Notion'ın kendisi ücretsizdir.
  • Artıları: Mevcut Notion bilginizi kullanarak blog yazabilirsiniz, minimalist tasarım, hızlı kurulum, custom domain desteği.
  • Eksileri: SEO özellikleri sınırlıdır, tasarım seçenekleri kısıtlıdır, blog dışı içerik türleri için uygun değildir.
  • Kimin için ideal? Notion kullanan içerik üreticileri, personal knowledge management yapan profesyoneller.

4. Substack Bülten Odaklı Yazarlar İçin

Substack, e-posta bülteni ve blog kombinasyonunu mükemmel şekilde sunan bir platformdur. Ücretli abonelik sistemiyle para kazanma imkanı sağlar.
  • Maliyet: Tamamen ücretsizdir. Yalnızca ücretli aboneliklerden %10 komisyon alınır.
  • Artıları: Sıfır maliyetle başlama, yerleşik abone yönetimi, para kazanma sistemi, basit ve etkili editör.
  • Eksileri: Tasarım özelleştirme çok sınırlıdır, platform bağımlılığı yaratır, web trafiği SEO açısından zayıf kalabilir.
  • Kimin için ideal? Bülten-abonelik modeliyle gelir elde etmek isteyen gazeteciler, yazarlar ve içerik üreticileri.

Karşılaştırma Tablosu: Bütçe Dostu Platformlar (2026)

PlatformBaşlangıç MaliyetiKolaylıkSEO GücüKişiselleştirmeGhostAylık 9$ / Self-hosted ücretsizTypechoSadece hosting ücretiWixÜcretsiz / Aylık ~170 TLJimdoÜcretsiz / Aylık ~110 TLNotion+SuperAylık 16$SubstackÜcretsizPubliiÜcretsiz (Pro tek seferlik)

Doğru Platformu Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken 5 Kriter

Her platformun kendine göre avantajları ve dezavantajları var. Doğru tercihi yapabilmek için öncelikle aşağıdaki soruları kendinize sormanız gerekir:

1. Amacınız Ne?

Kişisel bir blog mu açmak istiyorsunuz, yoksa işletmeniz için profesyonel bir site mi? Eğer sadece yazı paylaşacaksanız Ghost veya Substack idealdir. Görsel ağırlıklı bir site gerekiyorsa Wix daha uygun düşer.

2. Teknik Bilgi Seviyeniz?

Kod bilginiz varsa Typecho veya Ghost self-hosted seçeneği size büyük esneklik sağlar. Teknik bilginiz sıfırdaysa Wix, Jimdo veya Substack gibi tamamen managed çözümler sizi yarı yolda bırakmaz.

3. Bütçeniz Ne Kadar?

Aylık düzenli ödeme yapmak istemiyorsanız Blogger, Substack veya self-hosted Typecho gibi seçenekler tam size göre. Tek seferlik ödeme modelini tercih ediyorsanız Publii Pro değerlendirilebilir.

4. SEO Ne Kadar Önemli?

Google'dan organik trafik çekmek ana hedefinizse Ghost, Typecho veya WordPress gibi SEO dostu platformlar daha avantajlıdır. Substack ve Wix'in SEO performansı biraz daha düşüktür.

5. Büyüme Planınız Nedir?

Platformun ileride sizi kısıtlamasını istemezsiniz. Eğer içeriklerinizin sayısını ve türünü zamanla çeşitlendirecekseniz, genişletilebilir bir platform seçmeniz kritik öneme sahiptir.

En Düşük Bütçe ile Nasıl Başlanır?

Hâlâ hangi platforma yöneleceğinize karar veremediyseniz, işte size sıfır maliyetli bir başlangıç planı:
  • Adım 1: Substack veya Blogger'da ücretsiz bir hesap açarak yazmaya başlayın. Burada Writes.dev yeteneklerinizi test edin.
  • Adım 2: 3-4 ay sonra trafiğiniz artmaya başladığında, Ghost self-hosted veya Typecho'ya geçiş yapmayı değerlendirin.
  • Adım 3: İçeriklerinizi her zaman bilgisayarınıza yedekleyin. Platform bağımlılığı en büyük risktir.
  • Adım 4: Google Search Console ve Google Analytics hesaplarını ilk günden bağlayın. SEO verileri zamanla çok değerli hale gelir.
  • Adım 5: Sosyal medya hesapları üzerinden içeriklerinizi paylaşarak başlangıç trafiği oluşturun.

Sonuç: Hangi Platformu Seçmelisiniz?

2026 yılında WordPress ve Blogger dışında seçeneklerin bolluğu, her bütçeye ve her ihtiyaca uygun çözümler sunuyor. Bütçe dostu bir alternatif arayışınızda öncelikle kendi ihtiyaçlarınızı net bir şekilde tanımlamanız gerekiyor.Eğer sadece yazı yazmak ve hızlıca yayın yapmak istiyorsanız Ghost veya Substack ile başlayın. Görsel olarak etkileyici bir site istiyorsanız Wix'i deneyin. Teknik bilginiz varsa ve kontrolü elinizde tutmak istiyorsanız Ghost self-hosted veya Typecho tam size göre.Unutmayın, en iyi blog platformu pahalı olan değil, ihtiyacınıza en uygun olan platformdur. Bugün ücretsiz bir alternatifle başlayıp zamanla daha gelişmiş çözümlere geçiş yapmanız, hem cebinizi hem de bilginizi korumanın en akıllı yoludur.

• SEO'da Backlink Stratejileri: 2026'da Ne İşe Yarıyor?
  • WordPress ve Blogger ile Ücretsiz ve Hesaplı Yolla Profesyonel Site Kurma Rehberi (2026)
  • WordPress vs Blogger: 2026 Yılında Hangisi Daha İyi? Fiyat Karşılaştırma ve En İyi Alternatifler Rehberi
  • WordPress ve Blogger Karşılaştırma Rehberi 2026: Hangi Platform Sizin İçin Daha Uygun?
  • WordPress Alternatifleri 2026: Blog ve Web Sitesi Kurmak İçin En İyi 10 Platform Rehberi
  • TikTok'tan Para Kazanma Rehberi
  • WordPress Site Hızlandırma: PageSpeed 90+ Garanti Yöntemler
  • WordPress ve Blogger İçin En İyi Bütçe Dostu Alternatifler 2026 | Karşılaştırma Rehberi Hakkında Tartışmalar ve Yorumlar

En Çok Beğenilen Yorum (4 ❤️)
    İlhanbaran7416 · 16.07.2026 13:53
    Bende tam olarak bu ikilemi yaşadım geçen sene, WordPress'e hosting parası vermekten bıkmıştım ama Blogger'ın da tasarım esnekliği sınırlıydı. actly"bütçe dostu alternatif" arayışına girdim ve sonunda Ghost'u denedim - hosting masrafı yok, minimalist tasarım harika ama eklenti ekosistemi gerçekten zayıf. Sizinkinde de bahsedildiği gibi 2026'da yapay zeka entegrasyonu sunan yeni platformlar çoğalıyor, particularly bu karşılaştırmayı yapmanız çok yerinde olmuş çünkü hangisinin size uygun olduğunu anlamak için gerçekten kullanım deneyimi lazım.
    gurkanakyuz6228 1 yorum
    14.07.2026 21:02 (düzenlendi)
    Gerçekten faydalı bir rehber olmuş, özellikle 2026 perspektifiyle yaklaşmanız çok mantıklı çünkü bütçe dostu alternatifleri sadece sıralamak yetmiyor, zamanın değişen koşullarıyla birlikte değerlendirmek gerekiyor. WordPress ve Blogger'ın dışındaki seçenekleri gerçek kullanım deneyimleriyle karşılaştırmış olmanız benim için en değerli kısım, çünkü kağıt üzerinde güzel görünen platformlar pratikte hiç öyle olmayabiliyor. Küçük işletme sahipleri ve yeni blog yazarları için maliyet baskısı çok ciddi bir konu, bu yüzden böyle bir karşılaştırma rehberinin ihtiyacı karşılayacağını düşünüyorum. Devamını heyecanla bekliyorum!
    +3 puan
    Şuleturan4359 1 yorum
    15.07.2026 09:17 (düzenlendi)

Yazıdaki örnekler gerçekten açıklayıcı. Özellikle kod blokları çok iyi hazırlanmış. Yeni başlayanlar için harika bir kaynak olmuş.

+2 puan
    Ömerkilic4968 1 yorum
    15.07.2026 12:23 (düzenlendi)
    Uzun süre WordPress'e para döktükten sonra alternatiflere yönelmek gerçekten mantıklı bir karar. Ben de geçen yıl bir e-ticaret sitem için WordPress'ten vazgeçip daha bütçe dostu bir platforma geçtim ve hosting masrafları düşünce ciddi anlamda rahatladım. Hele yeni başlayanlar için WordPress'in eklenti ve tema masrafları gerçekten başa çıkılamaz bir hale geliyor, bu rehberde bahsedilen sorun tam olarak bunu anlatıyor zaten. Karşılaştırma tablosunu biraz daha detaylandırsanız harika olur, particularly hangi platformun hangi kullanım alanı için en ideal olduğunu net ayırmak önemli.
    +1 puan
    mertkanorhan387 1 yorum
    15.07.2026 18:40 (düzenlendi)
    2026'da blog açmak isteyip de WordPress ve Blogger'a alternatif arayan biri olarak tam zamanında denk geldim bu rehbere. Özellikle bütçe dostu seçeneklerin gerçek kullanım deneyimleriyle karşılaştırılmış olması çok değerli, çünkü sadece özellik listesi sunmak yerine maliyet tarafını da detaylı ele almışsınız. Yeni blog yazarlarının yüksek maliyetlere takılmadan doğru platformu seçmesi için gerçekten faydalı bir kaynak olmuş, teşekkürler!
    15.07.2026 21:54 (düzenlendi)
    Ghost ve Write.as gibi platformların WordPress'in eklenti karmaşası olmadan daha temiz bir yazım deneyimi sunduğunu düşünüyorum, hele ki 2026'da yapay zeka entegrasyonları artık her yerdeyken. Blogger ise ücretsiz kalması açısından hâlâ avantajlı ama tasarım esnekliği konusunda Hugo veya Jekyll gibi statik site üreticilerinin gerisinde kaldığı kesin. Asıl merak ettiğim, bu alternatiflerin uzun vadede ölçeklenebilirlik konusunda WordPress'in altyapısını gerçekten yakalayıp yakalayamayacağı.
    +1 puan
    nurcantas9887 1 yorum
    15.07.2026 23:55 (düzenlendi)
    Bütçe konusunda çok haklı bir rehber olmuş, özellikle 2026'da artan maliyetler karşısında bu karşılaştırma çok işe yarayacak. Gerçek kullanım deneyimleri kısmının detaylandırılmasını çok beğenirim; örneğin her platform için eklenti/tema mağazası zenginliği ve teknik bilgi gereksinimi karşı
    erolyildiz7908 1 yorum
    16.07.2026 00:00 (düzenlendi)
    Platform seçiminde en çok dikkat edilmesi gereken nokta……

Platform seçiminde 2026 için fiyat/performans oranı gerçekten kritik, özellikle yeni blog yazarları için WordPress'in hosting maliyetleri çok hızlı yükseliyor. Bir önerim olur: Eğer teknik bilgi gerektirmeyen bir alternatif aranıyorsa, rehberdeki gerçek kullanım deneyimlerine göre hareket etmek en mantıklısı çünkü her platformun demo süresi var, mutlaka deneyerek karar vermek lazım.
    +2 puan
    gulnurkale7418 1 yorum
    16.07.2026 00:55 (düzenlendi)

Bu konuda ben de deneyimlerimi paylaşmak isterim. Geçen yıl bir projede bu yöntemi uygulamıştık ve performansta gözle görülür bir iyileşme oldu.

+2 puan
    16.07.2026 00:57 (düzenlendi)

Yazıdaki noktaların hepsi çok önemli. Özellikle performans konusuna değinmeniz çok iyi olmuş. Hız her şeydir.

murataksoy8105 1 yorum
    16.07.2026 02:03 (düzenlendi)

Teşekkürler hocam, elinize sağlık. Bu bilgileri kendi projemde uygulayacağım. Takip ediyorum, yeni yazılarınızı bekliyorum.

sevgiÇimen3455 1 yorum
    16.07.2026 02:14 (düzenlendi)
    Ghost'u geçen yıl denedim ve WordPress'in eklenti karmaşası olmadan gerçekten temiz bir içerik deneyimi sunduğunu gördüm, özellikle bütçe dostu arayanlar için hosting derdi de olmaması büyük avantaj. Ben de tam olarak rehberde bahsedilen yüksek maliyet sorununu yaşadığım için Blogger'dan geçiş yapmıştım ama kısıtlı tema seçenekleri can sıkınca Medya'yı keşfettim, o da fena değil. 2026'da yapay entegrasyonlu platformların artacağını düşünüyorum, o yüzden seçimi sadece fiyata göre değil uzun vadeli ölçeklenebilirliğe göre yapmak lazım bence.
    +1 puan
    fatihkilic8637 1 yorum
    16.07.2026 02:16 (düzenlendi)

Gerçekten çok faydalı bir paylaşım olmuş. Özellikle verdiğiniz kod örnekleri konuyu çok iyi açıklamış. Elinize sağlık.

+2 puan
    16.07.2026 02:51 (düzenlendi)
    Ghost'un 2026 itibarıyla oldukça rekabetçi fiyatlandırma sunduğunu düşünüyorum, özellikle üyelik tabanlı içerik üretmek isteyenler için WordPress'e göre kurulum ve bakım maliyeti çok daha düşük kalıyor. Bir de makalede geçmese bile Write.as gibi minimalist platformların da özellikle kod bilgisi olmayan ama sadece yazmaya odaklanmak isteyen blog yazarları için gayet iyi bir alternatif olduğunu eklemek isterim. Keşke karşılaştırmada her platformun aylık değil de yıllık toplam maliyeti de verilseydi, ilk bakışta hangisinin gerçekten bütçe dostu olduğunu anlamak çok daha kolay olurdu.
    +3 puan
    16.07.2026 04:34 (düzenlendi)

Güzel bir yazı. Ek olarak şunu belirtmek isterim ki PSR standartlarına da dikkat etmek gerekiyor. Özellikle PSR-12 kodlama standardı çok önemli.

ardagokce4786 1 yorum
    16.07.2026 06:54 (düzenlendi)
    2026 yılı için alternatifleri sıralıyorsunuz ama içerikte zaten "küçük işl. .. " diye kesilmiş, yani tam karşılaştırma bile yapılamamış. WordPress ve Blogger'ın neden yetersiz kaldığına dair somut bir veri ya da maliyet analizi yok, sadece "yüksek maliyetlerden kaçınan binlerce kişi" gibi muğlak bir ifade var. Hele hele başlıkta "karşılaştırma rehberi" deniyor ama ortada henüz karşılaştırılacak net bir tablo bile görünmüyor, bu haliyle sadece SEO odaklı bir giriş yazısı gibi duruyor.
    +2 puan
    İnankurt2054 1 yorum
    16.07.2026 10:09 (düzenlendi)

Yazıdaki örnekler gerçekten açıklayıcı. Özellikle kod blokları çok iyi hazırlanmış. Yeni başlayanlar için harika bir kaynak olmuş.

+2 puan
    zehraÇelik5239 1 yorum
    16.07.2026 10:17 (düzenlendi)
    2026 yılına özel olarak WordPress ve Blogger dışında alternatif arayanlara gerçekten ihtiyaç duyulan bir rehber olmuş. Özellikle yeni blog yazarlarının ve küçük işletmelerin yüksek maliyetlerden kaçınma derdini ele almanız çok yerinde, çünkü herkesin bütçesi aynı değil. Gerçek kullanım deneyimlerine dayanarak karşılaştırma yapmanız da en büyük artılardan biri, kağıt üzerinde özellik listelemekten çok daha faydalı bir yaklaşım.
    +1 puan
    16.07.2026 11:56 (düzenlendi)

Katılıyorum, bu yöntem gerçekten etkili. Ben de yıllardır aynı şekilde çalışıyorum ve hiçbir sorun yaşamadım.

+3 puan
    16.07.2026 13:53

Bilgilendirici yazı için teşekkürler. Ben de bu konuda bir şeyler eklemek istiyorum. Özellikle hata yönetimi konusunda dikkatli olmak gerekiyor.

+1 puan
    alperdurmus866 1 yorum
    16.07.2026 13:53
    Harika bir rehber olmuş, özellikle 2026 itibarıyla WordPress ve Blogger dışındaki alternatiflerin gerçek kullanım deneyimleriyle karşılaştırılması çok işime yaradı. Yüksek maliyetlerden kaçınmaya çalışan biri olarak tam da böyle bir karşılaştırmaya ihtiyacım vardı, sayenizde doğru platformu seçmek çok daha kolay olacak. Elinize sağlık, devamını merakla bekliyorum!
    +1 puan
    1 2

İlgili Konular