Yazılım Öğrenmeye Nereden Başlamalıyım?
34
muratkilic208 Efsane
354 görüntülenme · 34 yorum

Yazılım Öğrenmeye Nereden Başlamalıyım?

(11 oy, 3.7/5)

Sıfırdan Yazılımcı Olma Rehberi

Yazılıma yeni başlayanlar için yol haritası:

1. Hangi Alan?

Web: HTML/CSS/JS → React/PHP. Mobil: Flutter/React Native. Veri: Python/SQL.

2. Ücretsiz Kaynaklar

freeCodeCamp, The Odin Project, CS50, YouTube Türkçe kanallar.

3. Proje Yapın

Todo app, blog sitesi, hava durumu uygulaması gibi projelerle pratik yapın.

4. GitHub Kullanın

Kodlarınızı GitHub'a yükleyin, commit alışkanlığı edinin.

5. Topluluğa Katılın

Discord, Telegram grupları, forumlar. Soru sormaktan çekinmeyin.

Yazılıma yeni başlayanlar hangi zorlukları yaşıyor?

Bu yazıda ne öğreneceksiniz?
  • Yazılım Öğrenmeye Nereden Başlamalıyım? konusunun temelleri
  • Pratik ipuçları ve dikkat edilmesi gerekenler
  • 2026 güncel öneriler

Sıkça Sorulan Sorular

En sık yapılan hata nedir?

Acele edip yedek almadan değişiklik yapmak en yaygın hatadır.

Ücretsiz alternatifler var mı?

Birçok senaryoda ücretsiz veya freemium seçenekler yeterlidir.

Ne kadar sürede sonuç alınır?

Doğru kurulumla ilk sonuçlar genellikle birkaç saat içinde görülür.

Performans ve güvenlik dengesi her projede farklıdır; ihtiyaca göre öncelik verin.

Kategori: Oyun Haberleri · Güncelleme: 2026

İlgili Konular

Yazılım Öğrenmeye Nereden Başlamalıyım? Hakkında Tartışmalar ve Yorumlar

En Çok Beğenilen Yorum (2 ❤️)
tuncaygunduz9085 · 17.07.2026 19:31
Hocam güzel bir rehber olmuş ama birkaç eksik var. Mesela "Hangi Alan? " kısmında her şey çok genel kalmış, sadece teknoloji isimleri sıralanmış ama hangi alanı seçmenin kişisel tercihlere, iş gücü piyasasına veya maaş beklentilerine göre değişebileceği hiç anlatılmamış. Bir de GitHub kısmında sadece "commit alışkanlığı edinin" denmiş ama versiyon kontrolünün neden önemli olduğunu, ne işe yaradığını hiç açıklamamışsınız — zaten GitHub'ı bilmeyen biri için bu tavsiye havada kalıyor. Ayrıca topluluk kısmında "Soru sormaktan çekinmeyin" diye bitirmişsiniz ama nasıl doğru soru sorulacağını, forumlarda arama yapmadan soru sormanın ne kadar sinir bozucu olacağını da ekleseniz daha faydalı olurdu.
dorukyavuz1235 1 yorum
15.07.2026 14:13 (düzenlendi)
Merhaba, rehber çok faydalı olmuş özellikle web ve mobil alanını karşılaştırmışsınız. freeCodeCamp ve The Odin Project'i zaten biliyordum ama CS50'yi hiç araştırmamıştım, o tam olarak ne tür bir içerik sunuyor acaba? Also, hava durumu uygulaması projesi için hangi API'yi önerirsiniz, ücretsiz ve kullanımı kolay bir kaynak var mı?
15.07.2026 17:44 (düzenlendi)
Rehberdeki sıralama çok mantıklı, özellikle ilk adımda hangi alanı seçeceğine karar vermenin önemli olduğunu vurgulaman hoş olmuş. freeCodeCamp ve CS50 zaten ücretsiz seçenekler arasında epey güçlü kaynaklar, bir de Türkçe YouTube kanallarını eklemen harika olmuş. Benim eklemek istediğim bir şey var: hava durumu uygulaması projesinde OpenWeather API gibi ücretsiz bir servis kullanarak hem HTTP istekleri hem de JSON parse etme pratiği yapılabilir, bu tür API entegrasyonları iş hayatına geçişte çok işine yarar. Ayrıca GitHub'a commit atma alışkanlığı konusunda, her küçük değişikliği commitlemenin yanı sıra README dosyasına proje nasıl çalıştırılır yazmayı da mutlaka alışkanlık haline getirsin, çünkü portföy incelediğinde insanlar ilk olarak README'ye bakar.
efetoprak7819 1 yorum
15.07.2026 18:47 (düzenlendi)

Gerçekten çok faydalı bir paylaşım olmuş. Özellikle verdiğiniz kod örnekleri konuyu çok iyi açıklamış. Elinize sağlık.

+1 puan
baturaykoc2864 1 yorum
15.07.2026 23:13 (düzenlendi)
freeCodeCamp ve CS50 gibi ücretsiz kaynaklar güzel de, benim kafam karışıyor tam olarak hangisinden başlayacağıma dair. CS50 daha akademik gibi duruyor, freeCodeCamp ise daha hands-on; sıfırdan başlayacak biri için hangisini önce tavsiye edersiniz? Ayrıca veri alanı için Python/SQL demişsiniz ama bu alanda iş bulmak için ne kadar proje yapmak gerekiyor, sadece todo app tarzı küçük projeler yeterli olur mu yoksa daha büyük şeyler mi lazım?
Şahinaksoy3189 1 yorum
16.07.2026 08:39 (düzenlendi)
freeCodeCamp ve The Odin Project gibi ücretsiz kaynaklarla başlamak gerçekten mantıklı, web tarafına ilgi duyuyorsan ikisi de sıfırdan projeye geçiriyor zaten. Ama bence en önemli nokta dediğin gibi GitHub'ı erken kullanmaya başlamak — ben de ilk başta bunu ihmal etmiştim, sonra portfolio oluştururken kodlarımı geriye dönüp toparlamak epey zorladı. Hava durumu uygulaması gibi basit bir projeyle başlayıp github'a commit atma alışkanlığını bir kere edinirsen gerisi çok daha hızlı geliyor.
sanemkurt7345 1 yorum
17.07.2026 00:17 (düzenlendi)
Rehber tamamen yüzeysel kalmış, herkesin bildiği klişe önerilerden oluşuyor. Hele "Todo app, blog sitesi, hava durumu uygulaması" der
+1 puan
firdevskara1688 1 yorum
17.07.2026 00:36 (düzenlendi)

Bilgilendirici yazı için teşekkürler. Ben de bu konuda bir şeyler eklemek istiyorum. Özellikle hata yönetimi konusunda dikkatli olmak gerekiyor.

demetacar2034 1 yorum
17.07.2026 05:05 (düzenlendi)
Özellikle web ve mobil yolunu karşılaştırmak gerekirse, rehberde HTML/CSS/JS → React şeklinde sıralanmış olmasına rağmen mobilde Flutter ve React Native birbirinden çok farklı ekosistemler sunuyor; web tarafı başlangıç için daha geniş bir kaynak havuzuna sahip (freeCodeCamp, The Odin Project gibi). Ayrıca(todo app, blog sitesi, hava durumu uygulaması) gibi proje önerileri mantıklı ama CS50'nin ücretsiz olması ve akademik bir altyapı sunması, YouTube Türkçe kanallarına göre daha yapılandırılmış bir deneyim vaat ediyor; ikisi birlikte kullanıldığında daha dengeli bir öğrenme süreci olur sanırım.
jalebirinci7209 1 yorum
17.07.2026 09:03 (düzenlendi)

İşte bu yüzden bu forumu seviyorum. Her gün yeni bir şey öğreniyorum. Paylaşım kültürü çok değerli bir şey.

İpekÖzkan9508 1 yorum
17.07.2026 09:33 (düzenlendi)
Bu yol haritası gerçekten çok net besonders CS50 ve freeCodeCamp gibi ücretsiz kaynakları sıfırdan başlayanlar için bir araya toplamış olman çok faydalı. Ben en çok GitHub alışkanlığı edinme tavsiyesini beğendim, çünkü çoğu kişi kod yazıp bırakıyor ama version kontrol kullanmaya geçmiyor. Hava durumu uygulaması gibi somut proje örnekleri de vermişsin, bu tür örnekler motivasyonu gerçekten artırıyor. Teşekkürler, bu rehberi işaretlemeden geçmeyeceğim!
17.07.2026 10:08 (düzenlendi)
Rehber çok sağlam, özellikle hangi alana yöneleceğine karar verme konusunu en başa koymak büyük avantaj sağlıyor. Benim eklemek istediğim, hava durumu uygulaması gibi projelerde API kullanımını mutlaka öğrenin, çünkü iş hayatında neredeyse her yerde API entegrasyonu var. Ayrıca freeCodeCamp'i bitirmeye odaklanmak yerine CS50 ile temel bilgisayar bilimlerini de kavramakda çok işe yarıyor.
kaanergul3894 1 yorum
17.07.2026 11:02 (düzenlendi)
CS50 ile freeCodeCamp'i karşılaştırınca, ilkinin daha akademik/ağır, ikincisinin ise daha adım adım ilerleyen yapısı var ama ikisi de ücretsiz olması açısından büyük avantaj. Özellikle Flutter ve React Native'i mobil tarafında karşılaştırdığım kadarıyla, Flutter'ın Dart bilmeden başlamak biraz zorlayabilir ama React Native'e kıyasla tek kod tabanıyla iOS ve Android'i aynı anda derlemek cidden çekici bir avantaj sunuyor. Yapay zeka kısmında Python + SQL yönüne gidecekler içinse freeCodeCamp'in Python yoluyla başlayıp veri yapılarına geçmek mantıklı bir akış gibi duruyor, ama bence hemen bir proje – mesela hava durumu uygulaması – ile başlamak teorik bilgiyi pekiştirmede çok daha etkili oluyor.
17.07.2026 11:10 (düzenlendi)

Güzel bir yazı. Ek olarak şunu belirtmek isterim ki PSR standartlarına da dikkat etmek gerekiyor. Özellikle PSR-12 kodlama standardı çok önemli.

+1 puan
fatmaergul8980 1 yorum
17.07.2026 11:20 (düzenlendi)

Yazıdaki kod örneklerini test ettim ve çalışıyor. Çok faydalı bir kaynak. Bunu mutlaka bookmarklamalısınız.

17.07.2026 11:30 (düzenlendi)
freeCodeCamp ile başladım ben de, sıfırdan HTML/CSS kısmını orada hallettim ama asıl patlamayı JavaScript'e geçince yaşadım. Sonra React öğrenmeye çalışırken The Odin Project'in proje bazlı yaklaşımı çok işime yaradı, hava durumu uygulaması gibi basit bir projeden başlayıp API kullanımı öğrendim. Kesinlikle Discord gruplarındaki topluluklara katılmaktan çekinmeyin, tek başıma takılırken takıldığım bir soruyu 10 dakikada grup sayesinde çözmüştüm.
keremŞahin5621 1 yorum
17.07.2026 11:38 (düzenlendi)
freeCodeCamp'te başladım ben de, ama başta CS50'yi biraz ertelediğim için temel programlama mantığını kavramam geçikti. Şu an kişisel projemi GitHub'a upload ediyorum, especialmente commit alışkanlığı edinmek çok işime yaradı - bir hafta önce yazdığım kodu geri alabiliyorum artık. Eğer web tarafına dönecekseniz, Todo app'i yapınca hemen React'e geçmeyin derim, bir de blog sitesi deneyin ki veritabanı mantığını da oturtun.
erkandogan5434 1 yorum
17.07.2026 12:21 (düzenlendi)
Özellikle web ve mobil ayrımını net yapmanız çok iyi olmuş, mesela Flutter ile mobil geliştirmeye başlamak ile React ile web'e dalmak çok farklı kariyer kapıları açıyor. freeCodeCamp ve CS50 ikilisini bir arada vermek de akıllıca, biri pratik ağırlıklı diğeri teorik altyapı veriyor tam birbirini tamamlıyor. Ama en kritik nokta bence GitHub'a commit alışkanlığı meselesi, çünkü birçok yeni başlayan sadece local'de kod yazıp projeleri biriktiriyor, oysa GitHub hem portföy hem de versiyon kontrolü açısından erken yaşta çok büyük avantaj sağlıyor. Bir de hava durumu uygulaması gibi küçük proje önerileri ver
kaankaya2988 1 yorum
17.07.2026 12:32 (düzenlendi)
CS50 gerçekten müthiş bir başlangıç noktası, hele de bilgisayar bilimlerinin temellerini sağlam kurmak istiyorsan. Ben bir ekleme yapayım, hava durumu uygulaması projesini yaparken API kullanmayı da mutlaka öğren, çünkü gerçek dünyada neredeyse her uygulama bir API'ye bağımlı. Ayrıca freeCodeCamp'i sadece izleyip geçmeyin, her modüldeki alıştırmaları teker teker kodlayarak çözün, o pasif izleme tuzağına düşmeyin.
oguzdogan9566 1 yorum
17.07.2026 12:35 (düzenlendi)
Harika bir yol haritası olmuş, özellikle hangi alana yöneleceğimize karar verirken web, mobil ve veriını net bir şekilde ayırmanız çok faydalı oldu. freeCodeCamp ve CS50 gibi ücretsiz kaynakları bir arada görmek motive edici, bir de hava durumu uygulaması gibi proje önerileri Practical'a kaçırılmaz. GitHub ve topluluk tavsiyeleri de tam yerinde, Discord gruplarını mutlaka bir kenara not ettim. Emeğinize sağlık, bu rehber tam olarak sıfırdan başlamak isteyenlerin aradığı şey!
+1 puan
demetbas2618 1 yorum
17.07.2026 12:46 (düzenlendi)

Güzel bir rehber olmuş. Özellikle adım adım anlatım şekli çok başarılı. Yeni başlayanlar mutlaka okumalı.

1 2

İlgili Konular