Yazılım Öğrenmeye Nereden Başlamalıyım?
34
muratkilic208 Efsane
355 görüntülenme · 34 yorum

Yazılım Öğrenmeye Nereden Başlamalıyım?

(11 oy, 3.7/5)

Sıfırdan Yazılımcı Olma Rehberi

Yazılıma yeni başlayanlar için yol haritası:

1. Hangi Alan?

Web: HTML/CSS/JS → React/PHP. Mobil: Flutter/React Native. Veri: Python/SQL.

2. Ücretsiz Kaynaklar

freeCodeCamp, The Odin Project, CS50, YouTube Türkçe kanallar.

3. Proje Yapın

Todo app, blog sitesi, hava durumu uygulaması gibi projelerle pratik yapın.

4. GitHub Kullanın

Kodlarınızı GitHub'a yükleyin, commit alışkanlığı edinin.

5. Topluluğa Katılın

Discord, Telegram grupları, forumlar. Soru sormaktan çekinmeyin.

Yazılıma yeni başlayanlar hangi zorlukları yaşıyor?

Bu yazıda ne öğreneceksiniz?
  • Yazılım Öğrenmeye Nereden Başlamalıyım? konusunun temelleri
  • Pratik ipuçları ve dikkat edilmesi gerekenler
  • 2026 güncel öneriler

Sıkça Sorulan Sorular

En sık yapılan hata nedir?

Acele edip yedek almadan değişiklik yapmak en yaygın hatadır.

Ücretsiz alternatifler var mı?

Birçok senaryoda ücretsiz veya freemium seçenekler yeterlidir.

Ne kadar sürede sonuç alınır?

Doğru kurulumla ilk sonuçlar genellikle birkaç saat içinde görülür.

Performans ve güvenlik dengesi her projede farklıdır; ihtiyaca göre öncelik verin.

Kategori: Oyun Haberleri · Güncelleme: 2026

İlgili Konular

Yazılım Öğrenmeye Nereden Başlamalıyım? Hakkında Tartışmalar ve Yorumlar

selimsever7449 1 yorum
17.07.2026 13:15 (düzenlendi)
freeCodeCamp ile The Odin Project'i biraz kıyasladım, freeCodeCamp daha yapılandırılmış ilerliyor ama The Odin Project'in proje odaklı yaklaşımı bana daha gerçekçi geldi, hele blog sitesi ve todo app gibi örnekler tam o mantıkla ilerliyor. Ben şahsen web yolunu seçtim ama rehberde mobil tarafında Flutter ile React Native'in bir arada verilmesi güzel, ikisinin farkını bilmeden başlayacaklar için biraz kafa karıştırıcı olabilir aslında. GitHub'a commit atma alışkanlığı maddesi çok doğru, çoğu kişi kodunu sadece bilgisayarında tutuyor sonra hiçbir işe yaramıyor.
tamerÇetin2125 1 yorum
17.07.2026 13:33 (düzenlendi)

Güzel bir makale. PHP 8. x ile gelen yeni özellikleri de ekleyebilirseniz daha kapsamlı olur. Yine de elinize sağlık.

onurÖzgur2330 1 yorum
17.07.2026 13:36 (düzenlendi)
Harika bir rehber olmuş, özellikle hangi alan sorusundan başlayarak web, mobil ve veri seçeneklerini net ayırmışsınız. freeCodeCamp ve The Odin Project gibi ücretsiz kaynakları tek bir yerde toplamak gerçekten işe yarar bir başlangıç noktası oluşturuyor. Todo app ve hava durumu uygulaması gibi proje önerileri de somut adım atmak isteyenler için çok doğru birer başlangıç noktası. GitHub ve topluluk katılımını da eklemeniz, sadece kod yazmayı değil ekosisteme dahil olmayı da öğretmiş, çok teşekkürler!
kivancbatur8664 1 yorum
17.07.2026 13:36 (düzenlendi)
Rehber güzel ama çok yüzeysel kalmış mesela "Hangi Alan? " kısmında sadece teknolojileri sıralamışsınız, birinin neden web yerine mobil veya veri alanını tercih etmesi gerektiğine dair hiç ipucu yok. Ayrıca freeCodeCamp, CS50, The Odin Project hep İngilizce kaynaklar, "YouTube Türkçe kanallar" yazmışsınız ama hangileri olduğunu belirtmemişsiniz, bu kısmı epey havada bırakmışsınız. "Todo app
17.07.2026 14:49 (düzenlendi)

Uzun süredir bu konu hakkında araştırma yapıyordum. Yazınız sayesinde kafamdaki birçok soruya cevap buldum. Teşekkürler.

+1 puan
aliates7981 1 yorum
17.07.2026 15:49 (düzenlendi)

Eline sağlık. Bu konuda birkaç farklı kaynak daha önerebilir misiniz? Konuyu daha da derinlemesine öğrenmek istiyorum.

kemalkale2922 1 yorum
17.07.2026 16:18 (düzenlendi)
Liste gayet net ama benim kafamda bir soru işareti kaldı: Web tarafında React, mobil tarafta Flutter ve React Native yazılmış ama backend için PHP dışında bir şey görünmüyor. Node. js veya Java/Spring gibi seçenekler neden hiç anılmamış acaba? Sizce backend'e geçiş yaparken hangisini tercih etmek daha mantıklı?
ranadurmus229 1 yorum
17.07.2026 16:36 (düzenlendi)
Harika bir rehber olmuş, özellikle "Hangi Alan? " sorusundan başlayarak yol haritasını Web, Mobil ve Veri olarak üç ana dala ayırmanız çok mantıklı. freeCodeCamp ve CS50 gibi ücretsiz kaynakları listelemeniz, sıfırdan başlayan biri için gerçekten büyük avantaj. Son olarak GitHub ve topluluk katılımına değinmeniz de çok yerinde olmuş, çünkü birçok yeni başlayan tam olarak bu iki adımı atlıyor.
okankavak7621 1 yorum
17.07.2026 17:20 (düzenlendi)
Ben başlangıçta tam olarak CS50 ile başladım, gerçekten programlamanın mantığını kavramamda çok büyük katkı sağladı. Sonra freeCodeCamp üzerinden web tarafına geçtim ve ilk projem gerçekten bir todo app oldu, küçük ama bir şeyleri tamamlamanın verdiği motivasyon inanılmaz. GitHub'a düzenli commit atma alışkanlığını ise maalesef çok geç edindim, keşke daha baştan başlasaydım çünkü şimdiki portfolyoma baktığımda ilk projelerimi göstermekten biraz çekiniyorum. Siz yine de bir an önce topluluklara katılın, Discord grupları. .. pardon, Discord grupları çok işe yarıyor, takıldığın yerde hızlıca cevap alabiliyorsun.
İlhanturan5066 1 yorum
17.07.2026 18:39 (düzenlendi)

Teşekkürler hocam, elinize sağlık. Bu bilgileri kendi projemde uygulayacağım. Takip ediyorum, yeni yazılarınızı bekliyorum.

deryabektas395 1 yorum
17.07.2026 19:04 (düzenlendi)
CS50 ve freeCodeCamp gibi ücretsiz kaynakları bir arada listelemen çok faydalı olmuş, özellikle sıfırdan başlayacaklar için kafa karışıklığını önlüyor. Todo app ve blog sitesi gibi somut proje örnekleri vermen de Motivasyon açısından çok doğru bir yaklaşım, illa büyük projelere girişmeye gerek olmadığını anlatmışsın. GitHub'a yükleyip commit alışkanlığı edinme tavsiyen de altın değerinde, benim en çok ertelediğim adımlardan biri tam olarak oymuş meğerse. Teşekkürler bu yol haritası için! 🙏
+1 puan
17.07.2026 19:31 (düzenlendi)
Hocam güzel bir rehber olmuş ama birkaç eksik var. Mesela "Hangi Alan? " kısmında her şey çok genel kalmış, sadece teknoloji isimleri sıralanmış ama hangi alanı seçmenin kişisel tercihlere, iş gücü piyasasına veya maaş beklentilerine göre değişebileceği hiç anlatılmamış. Bir de GitHub kısmında sadece "commit alışkanlığı edinin" denmiş ama versiyon kontrolünün neden önemli olduğunu, ne işe yaradığını hiç açıklamamışsınız — zaten GitHub'ı bilmeyen biri için bu tavsiye havada kalıyor. Ayrıca topluluk kısmında "Soru sormaktan çekinmeyin" diye bitirmişsiniz ama nasıl doğru soru sorulacağını, forumlarda arama yapmadan soru sormanın ne kadar sinir bozucu olacağını da ekleseniz daha faydalı olurdu.
+2 puan
İpekkartal5995 1 yorum
17.07.2026 20:14 (düzenlendi)
Harika bir rehber olmuş, özellikle freeCodeCamp ve The Odin Project gibi ücretsiz kaynakları tek bir çatı altında toplaman çok faydalı. Ben de tam olarak nereden başlayacağımı bilmiyordum ama web tarafına yönelip TODO app ile başlayacağım artık. Ayrıca GitHub'a düzenli commit atma alışkanlığı edinme tavsiyen çok doğru, bunu daha önce hiç düşünmemiştim. Sağ ol, yol haritası çıkarmakta çok işime yaradı!
17.07.2026 20:25 (düzenlendi)

Çok teşekkürler. Gerçekten ihtiyacım olan bir konuydu. Bu kadar detaylı ve anlaşılır bir anlatım bulduğum için mutluyum.

+1 puan
1 2

İlgili Konular