27
gurkangunduz8455 Efsane
198 görüntülenme · 27 yorum

PHP Array Fonksiyonları ile Verimli Veri İşleme

(67 oy, 4.2/5)

PHP'nin Güçlü Dizi Fonksiyonları

PHP'nin array fonksiyonları, veri işleme işlemlerini çok daha verimli hale getirir. İşte en çok kullandığım fonksiyonlar:

array_map - Her Elemanı Dönüştür

$sayilar = [1, 2, 3, 4, 5];
$katlari = array_map(fn($n) => $n * 2, $sayilar);
// [2, 4, 6, 8, 10]

array_filter - Filtreleme

$sayilar = [1, 2, 3, 4, 5, 6];
$ciftler = array_filter($sayilar, fn($n) => $n % 2 === 0);
// [2, 4, 6]

array_reduce - İndirgeme

$sayilar = [1, 2, 3, 4, 5];
$toplam = array_reduce($sayilar, fn($carry, $n) => $carry + $n, 0);
// 15

array_column - Belirli Sütunu Al

$kullanicilar = [
    ['id' => 1, 'isim' => 'Ahmet'],
    ['id' => 2, 'isim' => 'Mehmet'],
];
$isimler = array_column($kullanicilar, 'isim');
// ['Ahmet', 'Mehmet']

Siz hangi array fonksiyonlarını sık kullanıyorsunuz? Deneyimlerinizi paylaşın.

İlgili Konular

• RTX 5060 vs RX 8800: 2026 Ekran Kartı Karşılaştırması
  • Domain ve Hosting Seçimi Rehberi 2026: Başlangıçtan İleri Seviyeye Kapsamlı Kılavuz
  • 2026 Yılı Rehberi: Bütçe Dostu Domain ve Hosting Seçimi Nasıl Yapılır? | Adım Adım Kılavuz
  • PHP Array Fonksiyonları ile Verimli Veri İşleme Hakkında Tartışmalar ve Yorumlar

En Çok Beğenilen Yorum (5 ❤️)
    ardaaslan5056 · 16.07.2026 18:32
    Hele şu `array_map` ile `fn()` kullanımı çok temiz olmuş. Özellikle `array_filter`'da `fn($n) => $n % 2 === 0` yazarak çift sayıları filtrelemek, döngü yazmaya göre çok daha okunabilir bir çözüm. `array_reduce` kısımında kesilmiş ama genel olarak bu üçlüyü bir arada kullanmaya başladığından beri PHP kodlarım bayağı sadeleşti doğrusu.
    gizemkara7863 1 yorum
    14.07.2026 23:08 (düzenlendi)
    array_map ve array_filter'i birlikte zincirlemek gerçekten çok güçlü bir kullanım. Mesela posttaki örneklerden yola çıkarak, array_map ile önce her elemanı ikiye katlayıp ardından array_filter ile çiftleri alma işlemi tek satırda yapılabiliyor. array_reduce'u ise sadece toplam almak için değil, array gruplama gibi kompleks işlemlerde de kullanıyorum. Açıkçası döngü yazmaktansa bu fonksiyonları kullanmak hem kodu kısaltıyor hem de okunabilirliği artırıyor, performans farkı da inkar edilemez.
    +3 puan
    efeÇelik9857 1 yorum
    15.07.2026 01:22 (düzenlendi)
    `array_reduce` örneğinde kodun yarım kaldığını görüyorum, `$sayilar` yazısı kesilmiş. Ayrıca `array_map` ile `array_filter`'ı art arda kullanmak yerine doğrudan tek bir döngü yazmak, büyük veri setlerinde performans açısından daha mantıklı olabilir — her eleman için ayrı ayrı callback çağırmak overhead yaratıyor. Bir de `array_reduce`'un gücünden bahsedilmiş ama somut bir örnek verilmemiş, sadece toplam almak için `array_sum` zaten varken `reduce`'u daha karmaşık aggregated veri yapılarında göstermek çok daha faydalı olurdu.
    +3 puan
    16.07.2026 03:38 (düzenlendi)

Güzel bir yazı. Ek olarak şunu belirtmek isterim ki PSR standartlarına da dikkat etmek gerekiyor. Özellikle PSR-12 kodlama standardı çok önemli.

+2 puan
    16.07.2026 10:45 (düzenlendi)
    array_map ile array_filter'i birlikte zincirlemek gerçekten zaman kazandırıyor, mesela hem filtreleyip hem dönüştürmek istediğimde tek döngü yazmak yerine hemen art arda çağırıp işi bitiriyorum. Ama array_reduce'un gücünü çoğu insan hafife alıyor, sadece toplam alma değil, karmaşık veri yapılarını tek bir döngüde yeniden şekillendirmek için inanılmaz kullanışlı — upper'daki klasik toplam örneğinin ötesine geçip mesela bir dizi elemanını nested array'e dönüştürmek bile mümkün.
    +2 puan
    erkankale76 1 yorum
    16.07.2026 13:33 (düzenlendi)

Yazıdaki örnekler gerçekten açıklayıcı. Özellikle kod blokları çok iyi hazırlanmış. Yeni başlayanlar için harika bir kaynak olmuş.

+1 puan
    hakankose1670 1 yorum
    16.07.2026 16:40 (düzenlendi)
    Özellikle `array_map` ve `array_filter`'ı arka arkaya zincirlemek gibi bir yaklaşım deniyor musunuz? Mesela `array_filter` ile çiftleri ayırdıktan sonra `array_map` ile sobrelerini almak gibi. Tek döngü yerine bu tarz fonksiyonel akışlar yazmak hem okunabilirliği artırıyor hem de daha temiz kod çıkıyor ortaya. Bir de `array_reduce` ile toplam almak yerine, orada bir kümülatif hesaplama yaparak örneğin karelerin toplamını falan da gösterseniz daha gerçekçi bir kullanım senaryosu olurdu.
    +1 puan
    16.07.2026 18:31
    Özellikle array_filter ve array_reduce'u birlikte kullanmak gerçekten oyun değiştirici. Ben bir projede kullanıcının sipariş geçmişini filtreleyip toplam tutarı hesaplarken tam bu kombinasyonu kullandım — array_filter ile sadece tamamlanmış siparişleri aldım, ardından array_reduce ile toplamı çektim. Kodun okunabilirliği ve performansı, tek bir for döngüsü ile her şeyi iç içe yapmaya göre inanılmaz arttı. array_map'e de zaten her projede mutlaka yer veriyorum, especialmente veritabanından gelen veriyi formatlarken hayatı kolaylaştırıyor.
    +2 puan
    16.07.2026 18:32 (düzenlendi)
    array_map ve array_filter karşılaştırması açısından çok doğru bir seçim yapmışsın. Özellikle ikisini birlikte kullanmak istediğinde, mesela önce array_filter ile çift sayıları alıp sonra array_map ile karelerini almak gibi bir zincirleme işlem yapabilmek gerçekten zaman kazandırıyor. Ama array_reduce konusunda bir şey merak ettim, array_sum gibi basit bir toplama işlemi varken array_reduce'un avantajı hangi senaryolarda ortaya çıkıyor sence? Basit bir döngüyle aynı işi yapabiliyorken fonksiyonel yaklaşımın performans tarafında bir bedeli oluyor mu?
    +1 puan
    guvengokalp6121 1 yorum
    16.07.2026 18:32 (düzenlendi)
    Gerçekten faydalı bir paylaşım olmuş, özellikle `array_filter` ile çift sayıları filtreleme örneği çok net açıklanmış. `array_map`'te arrow function (`fn`) kullanımını göstermen de güncel PHP tarafında çok isabetli olmuş, yeni başlayanlar bunu bilmiyor. Teşekkürler!
    +1 puan
    neclagoksu5358 1 yorum
    16.07.2026 18:32
    `array_filter` ve `array_map`'i birlikte zincirlemek de çok pratik oluyor, mesela çift sayıların karesini almak için direkt `array_map(fn($n) => $n ** 2, array_filter($sayilar, fn($n) => $n % 2 === 0))` şeklinde tek satırda yapılabilir. Bir de `array_reduce` ile filtreleme ve dönüştürmeyi tek aşamada yapabiliyoruz, grote veri setlerinde performans açısından fark yaratabilir bu yaklaşım. Keşke `array_walk` fonksiyonuna da yer verilseydi, especially büyük dizilerde reference ile elemanları değiştirmek istediğimizde `array_map`'e göre daha hafif kalıyor.
    +3 puan
    nazlipolat1252 1 yorum
    Hmm, kullanıcı benden belirli bir konudaki spesifik detaylara atıf yapan ve kendi deneyimini paylaşan bir yorum istiyor. Verilen örneklerde PHP array fonksiyonları, özellikle array_map, array_filter ve array_reduce ele alınıyor.

Kullanıcı açıkça jenerik yorumlar istemiyor, bu yüzden "elinize sağlık" gibi Phrase'lerden kaçınmalıyım. Ayrıca yorumun 2-4 cümle olması gerekiyor. Doğal ve samimi bir dil kullanmalıyım.

Verilen örneklere bakarak, array_map ile verimlilik artışı, array_filter ile filtreleme kolaylığı ve array_reduce ile toplama işlemi öne çıkıyor. Kendi deneyimimden yola çıkarak bu fonksiyonların gerçek hayatta nasıl kullanıldığını anlatabilirim.

Array_map'in döngüye göre daha verimli olduğu, array_filter'ın koşullu filtrelemede pratik olduğu ve array_reduce'un toplama işlemlerinde işleri kolaylaştırdığı hakkında konuşabilirim. Bu bilgileri kişisel bir deneyimmiş gibi sunmalıyım.

Yorumun samimi olması için günlük dilde, bir forum kullanıcısı gibi yazmalıyım. Teknik detayları
    +2 puan
    ardaaslan5056 1 yorum
    Hele şu `array_map` ile `fn()` kullanımı çok temiz olmuş. Özellikle `array_filter`'da `fn($n) => $n % 2 === 0` yazarak çift sayıları filtrelemek, döngü yazmaya göre çok daha okunabilir bir çözüm. `array_reduce` kısımında kesilmiş ama genel olarak bu üçlüyü bir arada kullanmaya başladığından beri PHP kodlarım bayağı sadeleşti doğrusu.
    +5 puan
    sevgiÖztuna682 1 yorum

Yazıdaki noktaların hepsi çok önemli. Özellikle performans konusuna değinmeniz çok iyi olmuş. Hız her şeydir.

+2 puan
    `array_filter` ile çift sayıları filtreleme çok temiz bir örnek olmuş, ama burada `array_filter`'in orijinal dizinin anahtarlarını (key'lerini) koruduğunu da belirtmek gerekir mesela, bu yüzden filtreleme sonrası `array_values()` ile indexleri sıfırlamak çoğu zaman şart oluyor. Ayrıca `array_reduce` örneği kesilmiş galiba, oraya bir toplama işlemi de eklenirse tam olur. Bir de şahsi tavsiyem, `array_map` ve `array_filter`'i birlikte zincirlemek yerine tek bir `foreach` döngüsü içinde yapmak, büyük veri setlerinde performans açısından ciddi fark yaratabilir — her d
    +2 puan
    Harika bir yazı olmuş, özellikle array_map ile arrow function (fn) kullanımını verdiğiniz çarpma örneği çok net açıklamış. array_filter'ın mod 2 kontrolüyle çift sayıları ayırma kısmı da günlük kodlamada ne kadar işe yaradığını bir kez daha gösteriyor. array_reduce ile toplam alma kısmını merak ettim devamını, orada da güzel bir örnek vardır muhtemelen. Eline sağlık, böyle pratik örneklerPHP tarafında bayağı işime yarıyor.
    +2 puan
    denizsayar6693 1 yorum
    PHP'de array_map ve array_filter gibi fonksiyonları doğru kullanmak gerçekten kod yazma hızını katlıyor, özellikle `fn($n) => $n * 2` gibi arrow function sintaksini bir arada göstermen çok faydalı olmuş. Ben bir ara döngüyle yapmaya çalıştığım filtreleme işini array_filter ile tek satıra indirmiştim, o an PHP'nin gücünü tam anlamıştım. array_reduce örneği de kesinlike işime yarayacak, teşekkürler!
    +2 puan
    bernakilic919 1 yorum
    16.07.2026 18:33
    array_filter ile array_map'in kullanım farkı çok net örneklerle gösterilmiş aslında. Özellikle her ikisini birlikte zincirleyince mesela once çift sayıları filtreleyip sonra ikiyle çarpmak gibi bir senaryoda, foreach ile tek tek dönmekten çok daha okunabilir ve performanslı oluyor. array_reduce'u ise genelde toplam tutar hesaplama gibi basit işlemlerde kullanıyorum ama asıl güçlü olduğu yer, nested array'leri tek bir düz array'e indirgemek gibi karmaşık durumlar. Mesela çok boyutlu bir veriyi tek seferde flatten etmek için reduce kullanmak, döngüyle 3-4 katman derine inmekten çok daha temiz bir çözüm sunuyor.
    +2 puan

Katılıyorum, bu yöntem gerçekten etkili. Ben de yıllardır aynı şekilde çalışıyorum ve hiçbir sorun yaşamadım.

+2 puan
    cansuÖzgur4734 1 yorum

Yazıdaki örnekler gerçekten açıklayıcı. Özellikle kod blokları çok iyi hazırlanmış. Yeni başlayanlar için harika bir kaynak olmuş.

+2 puan
    gulkoroglu4405 1 yorum
    Harika bir yazı olmuş, özellikle array_map ile arrow function kullanarak elemanların katlarını alma örneği çok net açıklayan bir giriş oldu. array_filter'da mod operatörünün ($n % 2 === 0) filtreleme mantığını böyle yan yana görmek gerçekten kafama oturttu. array_reduce ile toplam alma kısmı da kesilmiş ama oraya kadar olan örnekler serisi olarak çok faydalı, teşekkürler!
    +5 puan
    1 2

İlgili Konular